Lidové noviny

Ženy a muži mívají jiné nemoci

- ANNA PŘÍHODOVÁ

Zvykli jsme si, že ženy žijí déle než muži, ale nebylo tomu tak vždy. V minulosti jich mnoho umíralo zejména kvůli těhotenstv­í a porodu, takže ještě před jedním až dvěma sty lety to naopak byli muži, kdo žil o pět až šest let déle. Ženám škodilo i to, že v minulosti mnohdy těžce pracovaly, na což není jejich tělesná schránka stavěná.

Doktorce nic neřeknu!

Dneska se ve vyspělých zemích počítá úmrtnost v souvislost­i s těhotenstv­ím a porodem na promile, ženy stejně jako muži nejčastěji podléhají nemocem srdce a cév. Platí to i v Česku, na tyto diagnózy podle údajů Českého statistick­ého úřadu umírá 44 procent mužů a skoro 49 procent žen.

Naděje dožití při narození

čet obětí naštěstí nikoliv. Poslední roky jich dokonce mírně ubývá díky novým možnostem léčby.

Roste počet nádorů tlustého střeva a konečníku jak u mužů, tak u žen, stoupá počet žen s nádory prsu (žijeme stále déle a tyhle nádory jsou s věkem častější) a prudce přibývá nádorů prostaty u mužů, bohužel i mezi mladšími ročníky. Výskyt nádorů plic mírně klesá u mužů, ale stoupá u žen, které stále více kouří.

Ženy a muži jsou si celkem rovni, pokud jde o cukrovku: druhý typ diabetu souvisejíc­í s nesprávnou životosprá­vou má podle statistik skoro půl milionů mužů a skoro půl milionu žen, přičemž pánů je o necelých padesát tisíc méně. Rozdíl se dá do velké míry vysvětlit tím, že muži s cukrovkou umírají dříve než ženy s cukrovkou. Navíc ženy častěji chodí k lékaři, takže u nich je vyšší pravděpodo­bnost, že se na nemoc přijde.

Na vnější příčiny – tedy úrazy a podobně – umírá osm procent mužů a jen čtyři procenta žen, přičemž muži všeho věku všelijakýc­h úrazů utrpí více než ženy.

Podrobnějš­í pohled na lékařské statistiky odhalí nejeden rozdíl mezi pacienty a pacientkam­i. Věděli jste například, že fatální nemoci srdce jsou u žen výrazně častější než u mužů? Naopak asi nepřekvapí, že muži se mnohem častěji zraní, a to jak v práci, tak ve volném čase.

V nemocnicíc­h vedou ženy

Za posledních asi deset let se snížila úmrtnost u mužů i žen o celou pětinu, přičemž tendence se projevuje až na výjimky napříč všemi diagnózami a skupinami nemocí. Je dobré podívat se také na to, kolik času stráví muži a kolik ženy v nemocnicíc­h – nejnovější souhrnná data jsou k dispozici za rok 2012, kdy na ženy vychází o pětinu více hospitaliz­ací než na muže. Přesněji řečeno, je to 228,7 případů na tisíc žen oproti 189,2 případům na tisíc mužů.

Část z toho připadá na těhotenstv­í a porody, část jde na vrub toho, že ženy žijí déle. Ženy navíc desetkrát častěji než muži doprovázej­í do nemocnic nemocné děti a jsou hospitaliz­ovány s nimi. Po odečtení těchto vlivů přesto vychází, že ženy končí ve špitálech asi o deset procent častěji než muži. To odpovídá zjištěním, že ženy sice žijí déle, ale jsou ve vyšším věku nemocnější než muži.

Statistiky ukazují i to, že ženy častěji chodí k zubaři, ačkoli to neznamená, že mají zuby v horším stavu, díky prevenci spíše naopak. Ženy podle dat Ústavu pro zdravotnic­ké informace a statistiku navštěvují stomatolog­a zhruba 1,5krát častěji než muži.

Ženy také častěji než muži chodí k praktikovi, tady však návštěvnos­t u obou pohlaví v posledních letech mírně klesla, velký vliv na to mělo zavedení poplatků za návštěvu, ačkoli byly posléze zrušeny. Na prevenci chodí například jen pětina dospělých, přičemž mezi nimi podle zdravotníc­h pojišťoven mírně převažují ženy, stejně jako ženy častěji chodí k praktikům s akutními potížemi. Nějakého specialist­u během roku navštíví 67 procent žen a 45 procent českých mužů.

V minulosti ženy často umíraly kvůli těhotenstv­í a porodu a škodila jim těžká dřina, takže to byli muži, kdo žil o pět až šest let déle

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia