Lidové noviny

Ženy žijí déle, ale jsou nemocnější

-

Stím jak populace stárne, se vědci stále častěji zaměřují na zkoumání, jak se člověku daří ve vyšším věku.

Ukázalo se třeba, že ženy sice žijí déle, ale jsou nemocnější. A naopak, muži svým chorobám podléhají rychleji, ale pokud žijí stejně dlouho jako ženy, těší se obvykle lepšímu zdraví.

Kdy se žena cítí stará

To byla jedna z informací, která nedávno zazněla na konferenci České demografic­ké společnost­i. Socioložka Jitka Rychtaříko­vá tam zároveň zmínila, že ženy se cítí staré později než muži, to se týká věku zhruba kolem šedesátky. Ale později se karta obrací a české ženy kolem osmdesátky jsou na tom mnohem hůře než zdejší muži, kteří tohoto věku dosáhli. A české ženy jsou na tom hůře i ve srovnání se ženami v jiných zemích Evropy.

Muži a jejich zdraví ve vyšším věku se přitom pohybují na evropském průměru, nebo jsou na tom v některých ukazatelíc­h dokonce lépe. Jednou z příčin toho, že se ve vyšším věku zdravotní stav žen tak rychle zhoršuje, může podle odborníků nedostatek pohybu u seniorek.

Dlouhověko­st se dědí jen z jedné čtvrtiny

Zatímco u lidí mezi 70 a 79 lety přibývá těch se zdravotním omezením pomalu (u žen je to devět procent, u mužů osm), po osmdesátce začíná být rozdíl zásadně patrný: příspěvky na péči bere zhruba 40 procent žen a 25 procent mužů. Na tyto peníze mají nárok lidé například při ztrátě soběstačno­sti. Týká se to jak ztráty pohyblivos­ti, tak třeba potíží se zvládáním domácnosti.

Mimochodem, pokud jde o dlouhověko­st jako takovou, vliv genů na ni je překvapivě malý – věda udává zhruba dvacet pět procent. Odborníci se poslední dobou zaměřují zejména na zkoumání telomer, koncových částí chromozomů. Ačkoli jsou při narození u obou pohlaví zhruba stejně dlouhé, během života se u žen zkracují pomaleji – a právě rychlost zkracování telomer odráží stárnutí buňky.

Vědci zároveň dospěli k závěru, že rovnovážný ženský systém pohlavních chromozomů XX je odolnější vůči poškození než mužské spojení chromozomů XY.

Nové výzkumy orientovan­é na délku lidského života se zaměřují také na to, jak imunita a její dobrý stav ovlivňují délku života člověka.

Jisté už je, že vliv má náš životní styl, tedy dostatek pohybu i odpočinku, kouření, pití alkoholu, způsob, jakým se stravujeme, a podobně. ap

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia