Lidové noviny

Proč ženy žijí o tolik let déle?

- ANNA PŘÍHODOVÁ

Rozdíl v délce života mužů a žen se projevuje v podstatě všude na světě. A ještě jedna věc je zajímavá – věk dožití obou pohlaví se stále prodlužuje, přičemž mužům se délka života natahuje rychleji.

Prodlužují­cí se život má podle odborníků tři hlavní příčiny: zdravější životní styl, větší zájem o vlastní zdraví spolu se stále lepšími možnostmi medicíny a také zlepšující se životní prostředí. Nic z toho ale nevysvětlu­je, proč ženy nadále žijí o celých šest let déle.

Je to v genech?

Lékaři přesto několik konkrétníc­h příčin našli, přičemž v kostce by se daly shrnout jako větší zájem žen o vlastní zdraví. Ale zdá se rovněž, že delší život mají daný od přírody – alespoň to tak naznačuje práce, kterou dali dohromady odborníci z Harvardovy univerzity pod vedením Thomase Persla, slavného amerického geriatra a specialist­y na dlouhověko­st. Lékaři skoro deset let sledovali patnáct stovek stoletých lidí, a zjistili, že ženy mají daleko častěji než muži v genech zakódovano­u dlouhověko­st. Přesněji, buňky jejich těla jsou odolnější vůči poškozován­í volnými radikály a toxiny, že zkrátka stárnou pomaleji. Mezi sto- letými respondent­y převažoval­y ženy nad muži v poměru pět ku jedné. Proč ženy stárnou pomaleji, zatím lékaři nevysvětli­li. Některé vědecké studie naznačují, že díky těhotenstv­í se někdy zlepšují či dokonce navždy řeší různé zdravotní potíže. Ale mezi dlouhověký­mi jsou i ženy bezdětné.

Více úrazů, více nemocí srdce

Ženy však za delší život nevděčí jen genům. „Dožívají se sice vyššího věku, ale nevyplývá z toho, že jsou méně nemocné. Průměrný věk totiž neovlivňuj­í jenom nemoci, ale také úrazy. A muži, jak známo, více riskují a úrazů mají při práci, rekreaci i sportu více než ženy, které jsou opatrnější a více si svého zdraví hledí,“uvádí příklad primářka Monika Golková z pražské Anti-Aging kliniky. Krom úrazů muži častěji než ženy umírají v práci. A také jich více spáchá sebevraždu, a to přesto, že depresemi jinak častěji trpí ženy.

Velkou roli v celkovém stavu zdraví hraje rozdílný přístup obou pohlaví. Ačkoli přibývá mužů, kteří o své tělo dbají stejně jako ženy, rozhodně to neplatí pro všechny. A nadále tak je například mnohem více obézních mužů než žen, přičemž obezita mužského typu je fatálnější, protože se při ní tuk ukládá mezi orgány v břiše, což přináší vyšší riziko nemocí srdce a cév i zhoubných nádorů.

Dotáhnou ženy muže?

Ačkoli to tak při pohledu na cyklostezk­y nevypadá, nenechte se klamat, muži jsou ve srovnání se ženami línější a méně se hýbou, zvláště po padesátce. Schválně se podívejte třeba na seniory na pěších túrách po kopcích: ženy mezi nimi převažují. Jejich protějškům se častěji nikam nechce.

A nechce se jim ani na prevenci, na niž ženy chodí spolehlivě­ji, a tak se u nich častěji podaří včas zjistit a léčit třeba rakovina prsu, zatímco muži, jejichž typickým zhoubným onemocnění­m je karcinom tlustého střeva, na screeningo­vé vyšetření chodí jen málo.

Onkolog a profesor 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Luboš Petruželka připomíná, že do hry vstupují i faktory, které se ovlivňují hůře. Třeba to, že muži častěji vykonávají fyzicky zničující práci, která může jejich zdraví podlomit. Nemusí jít jen o horníky, ale třeba o práci na stavbě nebo v chemickém průmyslu.

S odstupem let se však může změnit i celková délka dožití. Ženy například kouří už skoro stejně často jako muži, mladé dívky dokonce častěji, přičemž cigarety mohou zkrátit život až o deset let. Nejde jen o obávanou rakovinu plic, jejíž výskyt mezi ženami už trochu stoupá, ale i o jiné nádory a o nemoci srdce a cév.

Ostatně, za posledních 15 let se průměrný věk Čechů prodloužil o 4,2 roku, průměrný věk Češek o 3,4 roku.

A ještě jedna věc stojí za pozornost. Neprodlužu­je se jen život, ale také ta část, kterou lidé prožijí, aniž by je trápily vážné chronické zdravotní potíže. Čeští muži si mohou podle údajů Eurostatu v průměru užívat zdraví 62 let a české ženy 64 let. Před deseti lety to u obou pohlaví byla skoro o čtyři roky kratší doba.

České ženy žijí v průměru o šest let déle než muži. Převedeno na čísla, je to nyní v průměru 82 let oproti 76.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia