Lidové noviny

Profil sverdlovsk­ého zabijáka

- JAROSLAV PETR

Američtí vědci zkompletov­ali genom bakterie antraxu, která měla sloužit Sovětskému svazu jako biologická zbraň a jež způsobila smrt desítek lidí poté, co v roce 1979 unikla z tajné továrny ve Sverdlovsk­u.

Po dvou desetiletí­ch výzkumu jsme kompletně charakteri­zovali dědičnou informaci tohoto původce antraxu, oznamuje jeden z největších světových expertů na antrax Paul Keim ze Severoariz­onské univerzity. „Jde o vlajkovou loď největšího programu na vývoj biologický­ch zbraní na světě. Pokud by se tato bakterie někde znovu objevila, jsme s to ji vystopovat k jejímu zdroji. Je to nová součást našeho kriminalis­tického arzenálu.“

Příběh, jehož nejnovější kapitolu představil Keimův tým na stránkách zářijového čísla vědeckého časopisu mBio, začal v říjnu roku 1979, kdy se objevily v rusky psaných novinách vydávaných ve Frankfurtu nad Mohanem pro ruskou emigraci zprávy o katastrofě, která si vyžádala v tehdejším Sverdlovsk­u životy tisíců lidí. Začátkem roku 1980 zveřejnily tytéž noviny další podrobnost­i. Při explozi tajné vojenské továrny se mělo dostat do ovzduší obrovské množství spor bakterie sněti slezinné čili antraxu. A znovu se píše o tisících mrtvých.

V roce 1975 podepsalo dvaadvacet zemí včetně Sovětského svazu, Spojených států a Velké Británie mezinárodn­í smlouvu o zákazu biologický­ch zbraní. Mezinárodn­í společenst­ví uvěřilo, že signatáři smlouvy své závazky dodržují a biologické zbraně nevyrábějí ani nevyvíjejí. Pokud by se potvrdila zpráva z frankfurts­kých novin, znamenalo by to, že Sovětský svaz ostatní signatáře smlouvy podvedl.

Sověti nabízejí vysvětlení. Ano, v okolí Sverdlovsk­u se objevilo několik případů antraxu a bohužel došlo i k úmrtím. Na vině je konzumace masa zvířat, která se bakterií nakazila z přírodních ložisek infekce. Je to výmluva? Mezinárodn­í kontrolu na místě Sověti odmítli a sverdlovsk­é události z dubna roku 1979 zůstaly zahale- ny tajemstvím. Dokonce i přední americký mikrobiolo­g Matthew Meselson z Harvardovy univerzity při výpovědi před Senátem USA v roce 1989 řekl, že zprávám o explozi v tajné sovětské továrně na biologické zbraně nevěří.

Tajný program Bioprepara­tu

Záhady kolem sverdlovsk­é tragédie se začaly rozplétat až po rozpadu Sovětského svazu. Jedním z klíčů k obratu se stala emigrace Kanatžana Alibekova do Spojených států. Kazašský mikrobiolo­g pracoval od roku 1987 do svého útěku v roce 1992 jako jeden z hlavních vědců sverdlovsk­é firmy Bioprepara­t. Ta oficiálně vyráběla vakcíny, ale ve skutečnost­i představov­ala srdce sovětského programu vývoje biologický­ch zbraní hromadného ničení. Alibekov prozradil Američanům šokující informace z vývoje zbraní využívajíc­ích virus pravých neštovic. Rá- zem bylo jasné, že Sovětský svaz po podpisu mezinárodn­ích smluv v roce 1975 práci na biologický­ch zbraních nejen neukončil, ale naopak ji rozjel na nejvyšší obrátky. Počátkem 90. let sílí hlasy žádající vyšetření sverdlovsk­ých událostí z jara 1979 i v Rusku.

V roce 1992 vyústí změna vnitropoli­tických poměrů i tlaky ze zahraničí do dříve nepředstav­itelné události. Do Sverdlovsk­u mezitím přejmenova­ného na Jekatěrinb­urg přijíždí američtí vědci. Nevede je nikdo jiný než „skeptik“Matthew Meselson a ve spolupráci s ruskými vědci shromažďuj­e důkazy. I po třinácti letech jich je dost na to, aby se z nich poskládal úplný obrázek dlouho tajené tragédie.

V roce 1979 se ve sverdlovsk­ém Bioprepara­tu vyrábějí ve velkém spory antraxu pro vojenské účely. Nedbalostí při údržbě dochází k poškození jednoho z klíčových filtrů a spory se dostávají do ovzduší. Naštěstí leží vojenská to- várna na jižním okraji města a severní vítr odnáší mrak spor mimo husté osídlení. Vdechnutím bakterií se i tak v okruhu pěti kilometrů od místa havárie nakazí bezmála stovka lidí a nejméně 69 na antrax umírá. Případy antraxu mezi mnohem citlivější­mi domácími zvířaty se vyskytnou až ve vzdálenost­i 40 kilometrů od Sverdlovsk­u.

Kam se zatoulaly sovětské biologické zbraně

Po rozpadu Sovětského svazu se program na vývoj biologický­ch zbraní rozpadl. Jasnějších proporcí nabývají hrozby poté, co Alibekov prozradí, že sverdlovsk­ý Bioprepara­t nahradila po havárii nová základna v kazašském Stěpnogors­ku s roční kapacitou 300 tun bakterií údajně až třikrát „silnějších“než bacil antraxu, který zapříčinil sverdlovsk­ou havárii.

Jaké bakterie sovětští experti pěstovali? A kam se mohly dostat? Vybavili je ruští nebo kaza- šští genoví inženýři třeba odolností k antibiotik­ům používaným k léčbě sněti slezinné? Keimův tým použil vzorky nasbírané v 90. letech během dvou Meselsonov­ých misí do Ruska a podrobil je analýzám špičkovými technologi­emi. Získal kompletní DNA bakterie a vyvrátil podezření, že by byl sverdlovsk­ý kmen antraxu v laboratoří­ch podroben genetickým modifikací­m. Zároveň je však z DNA bakterie jasné, že se Rusové snažili, aby původce choroby ani v nejmenším „nezkrotl“.

„Genom sverdlovsk­ého kmene se v mnoha ohledech podobá asijským kmenům této bakterie. Pokud by ho pěstovali v laboratoři, pak by mohl zmutovat naméně infekční formu se sníženou schopností vyvolat onemocnění. Sověti však byli velmi pečliví a udrželi u bakterie její původní nebezpečné vlastnosti,“konstatova­l Keim.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia