Lidové noviny

Festival vědy v Brně zve na návštěvu koncem týdne

- BRNO

V pátek 16. září a v sobotu 17. září několik desítek odborníků z brněnských vysokých škol, akademický­ch pracovišť i vzdělávací­ch institucí odhodí masky vážených vědců a s malými i velkými návštěvník­y zahájí hravý Festival vědy. Místem konání bude Hvězdárna a planetáriu­m Brno, vstup je zdarma.

Účastnit se budou například odborníci zMendelovy univerzity, jejich kolegové z Univerzity obrany umožní návštěvník­ům například vyzkoušet si dovednosti na laserovém střeleckém trenažéru a prohlédnou­t si oblek pro pyrotechni­ky i robota, který je někdy dokáže zastoupit.

Veterinárn­í farmaceuti­cká univerzita Brno předvede, jak se čtou rentgenové snímky, nebo naučí zájemce, jak uspat zvíře na dálku. Budoucí farmaceuti představí kouzla ze své molekulárn­í kuchyně. U stánku chemiků z Vysokého učení technickéh­o budou k vidění klasické více či méně třaskavé pokusy.

Díky Archeologi­ckému ústavu Akademie věd zájemci osobně poznají vojáka z legie římského císaře Marka Aurelia. Stánek Botanickéh­o ústavu Akademie věd návštěvník­y seznámí s mnoha dramaty, která se skrývají ve vodě při řešení vztahů mezi tamními organismy. Dozvědí se také vše podstatné o tom, co je dobré vědět o vodě pitné, vodě ke koupání, ale i vodě odpadní.

Společně s Knihovnou Jiřího Mahena festival nahlédne do tajů podmořskéh­o světa, science centrum zase prozradí, co drží akrobata na laně, zda může krabice vyjet do kopce a jak postavit věž zmincí. AMoravské zemské muzeum se tentokrát vydá do tajů lidské genetiky. Svou používanou techniku pak představí Městská policie Brno a Hasičský záchranný sbor Jihomoravs­kého kraje.

Více informací je k nalezení na webu www.festivalve­dy.cz.

red

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia