Lidové noviny

Kudy půjde evropský fotbal?

- JAN PALIČKA

ATÉNY/PRAHA U Michela Platiniho měli zastání, protože jim dal naději: „Chci, aby i kluby z menších zemí hrály Ligu mistrů. Chci, aby z ní měly peníze.“Pro koho Češi zvednou ruku teď, když Platini musel skončit? Ve hře zbývá slovinský právník Aleksander Čeferin a nizozemský matador Michael van Praag.

Dnes se v Aténách volí nový prezident fotbalové Evropy. „Máme trochu obavy, kam se to zvrtne,“říká generální sekretář Fotbalové asociace ČR Rudolf Řepka.

Na co narážíte?

Nejbohatší kluby z nejsilnějš­ích soutěží si prosadily, že budou mít od roku 2018 automatick­y čtyři nejlepší v Lize mistrů. Tím pádem si zbytek Evropy rozdělí jen šestnáct míst. Češi a jiné střední či menší asociace, kterých je v Evropě většina, se ocitnou v téměř beznadějné situaci.

Liga mistrů v nedohlednu?

Přesně tak. Pomalu můžeme zapomenout, že českýmistr 2018 půjde přímo do Champions League. Leda zázrakem. Slíbené a domluvené neplatí. Obávám se, že se jen prohloubí propastmez­i nejbohatší­mi kluby a těmi zbylými.

To nový šéf UEFA připustí?

Nejspíš bude muset, protože žádný Platini číslo dvě tu není. Držitel tří Zlatých míčů, legenda, přirozená autorita, revolucion­ář. Jakmile vešel do dveří, bylo cítit, že je tu pan Někdo. Platiniho aura byla tak veliká, že se o jeho názorech nepolemizo­valo: Když to tvrdí Michel, musí to být nejlepší řešení. I nejbohatší­m soupeřům dokázal vzdorovat. Bohužel udělal jednu chybu (bez dokladu přijal dva miliony švýcarskýc­h franků od bývalého šéfa FIFA Blattera za poradenské služby – pozn. red.), což ho stálo místo a menší státy na to zřejmě doplatí. Už za ně nikdo nebude bojovat?

Vypadá to tak. Evropská klubová asociace ECA si dupla, že chce mít čtyři týmy ze čtyř nejsilnějš­ích soutěží přímo v Lize mistrů. Bez předkol (v současnost­i to je Španělsko, Německo, Anglie a Itálie). A co za tři roky? Budou chtít pátého? Šestého? Nebo si rovnou vytvoří vlastní Superligu? Chtějí pořád víc a víc peněz, jejich tlak narůstá, jenže my nemůžeme couvat dál. Leckdo to přirovnává k vydírání.

Klubové ikony Barcelona, Real, Juventus nebo Bayern dávají jasně najevo, že nepotřebuj­í hrát s Razgradem, Plzní nebo Legií Varšava.

Já respektuju, že Ligu mistrů musí hrát hlavně ty největší kluby, zároveň říkám: Buďte solidární, potřebujet­e podhoubí! Menší kluby vychovávaj­ímladé hvězdičky pro špičkové kluby, ale co nastane, až budou menší vymírat? Vakuum, prázdnota. Kam až je schopná vystoupat bláznivá fi- nanční spirála v Anglii, kde mají kluby tolik peněz z televizníc­h práv, že nekupují hráče pod deset milionů liber? Obě strany by měly dojít ke kompromisu.

UEFA dnes pozná nového šéfa po Michelu Platinim. Menší země včetně Česka jsou v nejistotě. Obávají se, že dominance velkoklubů bude ještě výraznější.

Je to reálné?

Zatím ne. Velké kluby z ECA o tom nechtějí slyšet. Klidně založí svou vlastní soutěž. Jako to zkusily nejzámožně­jší basketbalo­vé značky s Euroligou.

„Pomalu můžeme zapomenout, že český mistr 2018 půjde přímo do Champions League. Leda zázrakem,“

Jak může zapůsobit nový šéf UEFA?

Záleží na něm, na jaké straně bude stát. Zatím z toho máme rozpačitý dojem.

Proto nevíte, koho volit?

Ano. Česko patří do skupiny sedmi zemí, která hodlala vystupovat jednotně, aby ukázala, že je v rámci Evropy silná. Rakušani, Švýcaři, Poláci, Slováci... Teď si myslím, že ani my se neshodneme. Evropa je příliš rozpolcená a spousta států se rozhodne až po závěrečné řeči v Aténách.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia