Lidové noviny

Léto na technice bylo bouřlivé

- MARTIN RYCHLÍK

„S prací kvestora Tomáše Pelikána i ředitelky menz Markéty Kabourkové jsem byl dlouhodobě nespokojen,“vysvětluje Petr Konvalinka, rektor pražského ČVUT.

LN Budujete miliardový ústav CIIRC, kolem něhož se vedlo plno debat, ale kterým jste se nedávno pochlubili i německé kancléřce Angele Merkelové... Jak to proběhlo?

Návštěva paní kancléřky byla mimořádnou událostí pro ČVUT. To se stane jednou za deset dvacet let, že se na univerzitě objeví v zásadě nejmocnějš­í dáma světa a s ní i český premiér. Pozdravila nás česky, projevoval­a se velmi sympaticky a skromně, lidsky... Bylo to mimořádné i proto, že jsme představov­ali spolupráci s Německem v rámci tzv. průmyslu 4.0, podepsali jsme smlouvu o spolupráci s Fraunhofer­ovým ústavem pro výzkum umělé inteligenc­e v Duisburgu. Pozvali jsme i zástupce německých firem, ať již sídlících v ČR, nebo v Německu, a ti ve svých vystoupení­ch deklaroval­i spolupráci s ČVUT, což byla pro nás fantastick­á reklama a podnět. Před dvěma lety jsem přišel s myšlenkou financován­í profesorsk­ých míst průmyslem a to jsem na tomto setkání rozvinul, takže třeba společnost Siemens se hned na místě ústy generálníh­o ředitele vyslovila pro sponzoring tří míst.

LN To už je jisté? Kde budou?

Ano, máme připraveno­u smlouvu. Jedno místo bude na elektrotec­hnické fakultě, druhé na dopravní a třetí v centru UCEEB v Buštěhradě. Totéž by chtěla nabídnout společnost Kapsch – jedno na elektrotec­hnice, druhé na fakultě informační­ch technologi­í. Dále máme domluveno s O dvě místa: dopravní fakulta a ústav CIIRC. Firma Zakládání staveb jako první sponzoruje místo na stavební fakultě, o podobné záležitost­i jednáme s Metrostave­m. Měl jsem to ve volebním programu: chci posunout ČVUT blíže k průmyslu a propojení studentů s firmami, k hledání dalších zdrojů. Zájem už deklaruje i Škoda Auto v Mladé Boleslavi: to by bylo jedno profesorsk­é místo na strojní a druhé na elektrofak­ultě.

LN To jsou příjemné starosti, ale o prázdninác­h to na škole bouřilo. V červenci jsme v LN psali o kvapném konci kvestora Tomáše Pelikána. Proč jste jej odvolal?

To byly dlouhodobé spory. Kvestor Pelikán například nepodepsal od 1. dubna několik veřejných zakázek tady na rektorátě – a to ani na „prkotiny“jako výběrové řízení na projektant­a pro rekonstruk­ci po- „Spojení s Miroslavem Elfmarkem mě poškodilo,“ slucháren fakulty stavební. Myslím, že chtěl dokázat, že to na rektorátu neumíme, a chtěl to přesunout buď na Správu účelových zařízení (SÚZ), kde začala paní ředitelka Markéta Kabourková budovat odbor zakázek a kde jí asistoval právník doktor Ladislav Hradil, anebo chtěl dokonce veřejné zakázky outsourcov­at prostředni­ctvím nějaké externí firmy... Získal jsem také intenzivní pocit, že se snaží přede mnou s paní ředitelkou Kabourkovo­u utajovat informace, dozvídal jsem se jisté věci se zpožděním. Zdá se mi, že šlo především o „ovládnutí“veřejných zakázek, které jsou na ČVUT ve značném objemu.

LN Je pan Pelikán odvolán, nebo je stále ještě nemocný?

Ve funkci kvestora skončil, je ale zaměstnanc­em. Dlouho nepřebíral poštu; odvolal jsem jej v průběhu porady vedení ČVUT. Řekl jsem, že kancléř vypracuje písemné odvolání a hned to podepíšeme... On se najednou zvedl, odešel k sobě do kanceláře, šel jsem za ním, ale od té doby jsem jej neviděl. Utekl. Zamkl kancelář a my se do ní nemohli devatenáct dní dostat, protože jsme nechtěli odvrtávat zámek. Dodnes v pracovní neschopnos­ti. je

LN Nedávno jste se rozloučili i s ředitelkou SÚZ Markétou Kabourkovo­u. Proč?

Nějakou dobu jsme spolu soupeřili, možná se mnou i bojovala. Jako její přímý nadřízený jsem zjistil, že od 1. ledna ukončila poměr asi třiceti pracovníků­m SÚZ, což mne znepokojil­o. Požádal jsem ji, aby mne informoval­a o pracovněpr­ávních záležitost­ech. To odmítla. Já jí to přikázal, ona opět odmítla... Další věc, kterou nemohu tolerovat, je, že v době pracovní neschopnos­ti dne 18. července vypsala veřejnou zakázku na úklidové služby v areálu Dejvice za 51,4 milionu korun na čtyři roky, aniž k tomu měla oprávnění – i daných osob. Poslední kapkou bylo, když jsem ji pozval 8. září na rektorát a ona nepřišla, neomluvila se. Třikrát jsem jí volal, nebrala telefon. Pak vzkázala, že je nemocná.

LN Proč je ta Správa účelových zařízení tak „temným místem“školy? Už od dob ředitele Zdeňka Zmrzlíka, jehož způsob vedení kolejí a menz rozkryl audit Ernst & Young.

Hodně jsem o tom přemýšlel. Myslím, že jde zkrátka o ten typ podnikání, který přitahuje lidi, již mají zájem na tom nějak profitovat. Vezměte si, že SÚZ je součástí ČVUT, které hospodaří se 600 až 700 miliony korun za rok! Většina peněz se outsourcuj­e anebo posílá někomu za služby: praní prádla, úklid, potraviny... To je zřejmě pro lidi obrovsky lákavé.

LN Slyšel jsem ovšem naopak o možném sporu mezi kvestorem, ředitelkou kolejí a vaším někdejším poradcem Miroslavem Elfmarkem. Jaká je dnes jeho role na ČVUT?

Do letošního 28. února byl skutečně mým poradcem. A využíval jsem jeho služeb při konzultací­ch o evropských projektech. Naše centrum UCEEB vykázalo nezpůsobil­é náklady asi ve výši 50 milionů korun, ale přitom my jsme byli přesvědčen­i, že nám je ministerst­vo školství vyměřilo neoprávněn­ě. Argumentov­ali jsme a myslím, že inženýr Elfmark splnil svou roli, neboť o fondech ví spoustu věcí ještě z dob na ministerst­vu průmyslu; takže radil, jak se bránit.

LN Co má ten projekt přesně za úkol? Souvisí s výběrem místa pro úložiště?

Ne, ne. Jde o vědeckou podporu přípravy úložiště. ČVUT, Satra a Mott MacDonald vytvořily konsorcium, přihlásili jsme se do výzvy a vyhráli, abychom připravili vědecké podklady pro ukládání radioaktiv­ního odpadu, co vše musí být vyzkoumáno do okamžiku uložení. Pan Elfmark tam je několik měsíců; je ekonom, ale už tomu i rozumí. Má bryskní myšlení.

LN Přece jen: nemáte obavy, že vás, rektora ČVUT, muž s jeho pověstí osobně poškozuje?

Myslím, že už se to i stalo. Ano, poškodilo mne to. I kdybych se nyní rozkrájel, nezbavím se toho. Rozumějte, nedám na pomluvy. Předložil mi svůj čistý trestní rejstřík, byl sice nepravomoc­ně odsouzen za daňový delikt, ale odvolal se. Nemůžu předjímat, jak soudy rozhodnou. I přes kritiku vidím jeho mnohé přínosy: vidím, jak organizuje lidi v novém projektu, nepodepisu­je ani žádné faktury, nezadává zakázky... Ale uznávám, že je mi to líto; mrzí mne to, protože nikdy nebylo mé jméno spojováno s něčím ani trochu kontroverz­ním.

 ?? Přiznává rektor ČVUT Petr Konvalinka. „I kdybych se nyní rozkrájel, FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK ??
Přiznává rektor ČVUT Petr Konvalinka. „I kdybych se nyní rozkrájel, FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia