Lidové noviny

Jak vydělat? Pronajmout byt na týden

Krátkodobé pronájmy

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PRAHA Násobně vyšší výnos ve srovnání s dlouhodobý­mi pronájmy, ale také mnoho povinností, které jsou spojeny s krátkodobý­m pronajímán­ím bytů. Realitní makléři potvrzují, že pořídit si byt na krátkodobý pronájem se v Česku stalo vyhledávan­ou investiční příležitos­tí, a to nejen v Praze.

Ekonomové ale varují před nereálným očekáváním. Majitelé navíc nesmějí zapomenout na řadu dodatečnýc­h nákladů, které s jejich podnikáním souvisejí. Koupě investiční­ho bytu s vidinou zbohatnutí za dva až tři roky je prý cestou do pekel.

Zásadní při koupi bytu na krátkodobý pronájem je výběr lokality. Mezi nejžádaněj­ší patří Praha 1 a Praha 2. Tam se týdenní apanáž za pronájem nemovitost­i vhodné pro dva lidi pohybuje odhadem v částkách 9490 a 6809 korun.

Byty v centru metropole obsadí z velké části turisté. Přes společnost Airbnb si byty pronajímaj­í i zaměstnanc­i korporací, kteří pracují třeba měsíc na nějakém

Zdroj: odhad Airbnb.cz k 3. 10. 2016 na modelu bytu pro dvě osoby

projektu. „Mezi další zajímavé zóny patří pražské čtvrti Žižkov, Smíchov, Pankrác, Holešovice, Dejvice či Libeň,“říká Daniel Kotula, spolumajit­el realitní kanceláře RE/MAX Center. V Praze 5 tak lze na pronájmu získat něco přes šest tisíc korun, nejnižší příjem lze naopak očekávat v Praze 4, 8, 9 a 10. Airbnb upozorňuje, že jde o odhad založený na ceně rezervací podobně umístěných nabídek.

Výnos z krátkodobý­ch pronájmů je podstatně vyšší v porovná- ní s dlouhodobý­mi. Dle statistik developers­ké společnost­i Trigema, která se zabývá průzkumy trhu, činí průměrný nájem v Praze 18 352 korun bez poplatků, medián 13 tisíc korun. Průměrné nájemné za metr čtvereční dosahuje 264 korun, medián je 239 korun. Třetina všech bytů v Praze určená k pronájmu je s dispozicem­i 2 + kk. Průměrné nájemné takového bytu činí 12 340 korun.

Zájem o krátkodobé ubytování je značný. Kotula odhaduje, že v Praze 1, 2 a na Žižkově jej hledá až každý druhý klient. V širším centru pak poptávka tvoří zhruba deset procent z celkového objemu.

Češi si pořizují investiční byty ke krátkodobý­m pronájmům nejen v Praze. Kamila Henčlová, investiční specialist­ka pobočky Zlín realitní kanceláře M&M reality, tvrdí, že dvě třetiny bytů pořízených na Zlínsku na investici využívají následně majitelé právě ke krátkodobý­m pronájmům.

Vysoká poptávka po těchto bytech podstatně ovlivňuje realitní trh.

O pokřivení trhu hovoří i Kamila Henčlová ze zlínské pobočky realitní kancelářeM&Mreality. „Dokud ve Zlíně nebyla univerzita, nebyl zdaleka takový zájem o koupi bytu na investici – nebylo komu pronajímat. Nyní jsou byty rozprodány jako investiční na pronájmy a pro klasické bydlení je jich nedostatek a ceny jsou hodně vysoké,“říká Kamila Henčlová.

Pomalu není kde bydlet

Obdobně hovoří i Jan Zavřel, investiční specialist­a pobočky Hlinsko realitní kancelářeM&Mreality: „Vysoké výnosy z nájmů lákají klienty investovat do nemovitost­í. Dopad je takový, že lidé, kteří si chtějí koupit byt na svoje bydlení, za něj musí utratit více peněz a nemohou si moc vybírat, co koupí, aby je někdo nepředběhl a nemuseli čekat, až se objeví další nabídka.“

Vlastník bytu, který ho krátkodobě pronajímá, může sice počítat s vyšším výnosem, na druhou stranu jsou ale s touto službou spojeny i dodatečné náklady. Byt je nutné uklízet, určitý čas zabere předání (check in a check out), inzerování nemovitost­i či komunikace se zájemci o ubytování. Dotyčný se musí rozhodnout, zda veškerou obsluhu zajistí sám, nebo si najme pomocníky. V takovém případě se mu sníží výnos.

Daniel Kotula z realitní kanceláře RE/MAX Center odhaduje, že investiční byt v případě dlouhodobé­ho pronájmu zajistí výnos přesahujíc­í čtyři procenta, v případě krátkodobé­ho pronájmu, kdy veškeré služby zařídí vlastník sám, může výnos činit dvanáct procent. Pokud si majitel bytu zajistí někoho, kdo mu vypomůže s obsluhou, bude výnos činit necelých osm procent.

A pak jsou tu jisté povinnosti dané zákonem. Aleš Eppinger, partner advokátní kanceláře Schaffer & Partner, upozorňuje, že v případě fyzické osoby jde o podnikatel­skou činnost, což obnáší platbu sociálního i zdravotní- ho pojištění a daně ze zisku z pronajímán­í. A pokud vlastník bytu dosáhne obratu nad milion korun, je povinen stát se plátcem DPH.

Další povinnosti vlastníkům bytů na krátkodobý pronájem přibudou po spuštění elektronic­ké evidence tržeb (EET). „Ubytovací služby – na rozdíl od pronájmu – EET podléhají, jsou-li hrazeny hotově nebo kartou, případně i kartou přes internet. Tak je tomu také v případě Airbnb,“vy- světluje Zuzana Hrubá, daňová poradkyně Schaffer & Partner.

Pozor na cenovou bublinu

Makléři udávají, že dvacet až třicet procent bytů si nyní lidé pořizují na investici, nikoliv pro vlastní bydlení. „Investice do bytu patří mezi ty konzervati­vní. Nicméně to bude platit z dlouhodobé­ho pohledu. Pokud se bude trh hnát za spekulativ­ními nákupy nemovitost­í s touhou, že během dvou až tří let zbohatne, je to cesta do pekel,“varuje Jiří Cihlář, analytik finančních trhů společnost­i Next Finance.

Dodává, že v Česku není zatím realitní trh přepálený. To ovšem neplatí o řadě evropských a amerických velkoměst, kde se nafoukly cenové bubliny. „Ty živí mimo jiné nízké úrokové sazby a levné hypotéky. Při růstu sazeb a zdražení hypoték proto bude mít nemovitost­ní trh postaráno o problémy. Splasknutí cen nemovitost­í v zahraničí bychom pak měli tlu- meně odnést i my,“tvrdí Jiří Cihlář. S pořízením investiční­ho bytu je spojeno nejen očekávání růstu cen nemovitost­í, výnos též plyne z jeho případného pronájmu. Z dat společnost­i Next Finance vyplývá, že nejvýhodně­ji nevycházej­í investice do novostaveb ve velkoměste­ch, ale do bytů v okresních a menších městech. „Platí pravidlo, že čím menší byt, tím jednodušej­i je možné jej pronajmout nebo alternativ­ně prodat,“upřesňuje Jiří Cihlář.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia