Lidové noviny

Když šlo o vše, ukázala se v plné síle

-

LN Přece jenom bych se chtěl zeptat i na něco političtěj­šího – byl jeden slavný sovětský disident a ten se jmenoval Josif Brodskij, určitě ho znáte. Jeho strategie byla, že žil v jiném vesmíru. Jeho přátelé o něm tvrdili, že si ještě hluboko v 60. letech myslel, že žije Dzeržinski­j, že Kominterna je název hudební kapely, a když na dům, v němž bydlel, vyvěsili obrovský plakát tehdejšího člena politbyra Mžavanadze­ho, Brodskij se prý zeptal svého přítele: „Kdo to je? Vypadá, jak William Blake!“Který typ opozice je vám bližší, Havlův, anebo Brodského antipoliti­cký?

To je složitá otázka, protože každý člověk dělá, co může, co snese. Každopádně „vnitřní emigrace“, a o tu v Brodského případě přece jde, bylo dost časté řešení ve střední a východní Evropě, natožpak v Sovětském svazu. Nevěděl jsem ale, že Brodského „vnitřní emigrace“byla tak drastická, že nevěděl, co se kolem něj dělo – nebyl to vlastně jen afekt?

LN Přátelé mu to věřili...

Rozhodně jde o méně efektivní způsob opozice než aktivní angažmá. Asi ale byly podmínky v Sovětském svazu daleko tvrdší – spíš asi takové jako v Rumunsku – než v Českoslove­nsku. Nemůžu však přece ignorovat skutečnost, že existence například českoslove­nské aktivní opozice, která trva- la více než deset let a která se nakonec rozvinula v cosi, co bylo mnohem širší než hrst signatářů Charty, měla hmatatelný dopad na klidné převzetí moci z rukou komunistů; a to se v Rumunsku ani v Rusku nestalo. Vy jste však použil slovo „antipoliti­cký“. U toho bych se chtěl ještě zastavit. Podle mě byl totiž nejslabším místem české opozice trochu jiný pojem: „nepolitick­á politika“.

LN Proč?

Chápu, proč šlo o tak svůdnou myšlenku, ale disent, ať už byl na převzetí moci připraven jakkoli, s touto představou moc nepochodil v tom novém, zpolitizov­aném světě, který přišel po volbách v červnu 1990. A musím se ptát, jestli to nebylo i trochu kvůli jeho nedůvěře ke konvenční politice.

LN Co bylo důvodem, že jste na začátku 70. let přestal hrát s Plastiky?

To byl rok 1973 a kluci začali, částečně na popud Brabence, částečně i na popud můj, zpívat česky. Jirous s tím nejdřív nesouhlasi­l. Myslel si, že se má zpívat anglicky, protože angličtina je jakýsi přirozený, domácí jazyk rock’n’rollu. Spousta pokusů přeložit texty písní do češtiny skončila trapně. V tom Jirousově postoji hrál asi roli i fakt, že establishm­ent, jak ho nazýval Jirous, nařídil, aby všechny kapely zpívaly česky, a Jirous právem nechtěl ustoupit. LN Vy jste ale říkal, že jste stál za Brabencem. Proč?

Kapela tu je přece také od toho, aby komunikova­la s publikem, a komunikace by zůstala na půl cesty, kdyby se zpívalo anglicky. To byl můj i Vráťův argument, že zpívat anglicky je v té situaci jaksi nepřirozen­é, a ten argument nakonec zabral, a tak Plastici začali do repertoáru postupně vřazovat písničky s českými texty – třeba „Růže a mrtvý“od Jiřího Koláře a básně Egona Bondyho.

No a já nastoupil do kapely ani ne tak proto, že bych byl kdovíjak kompetentn­í hudebník, ale protože se zpívaly výlučně věci od Velvet Undergroun­d a Fugs, a to anglicky. A když jsem pak na koncertě zazpíval česky, zjistil jsem ke své hrůze, že mi to vůbec nejde. Mluvit česky, to ano, to už jsem uměl plynně, ale z nějakého důvodu, snad z toho, že rytmy a frázování jsou v češtině úplně jiné, mi zpívat česky nešlo, ty texty zněly prostě blbě. Bylo mi trapně. Takže když se kapela vydala naplno na „českou“cestu, tiše jsem se odsouval a s klukama jsem hrál v jiných sestavách, hlavně v Rock’n’roll Bandu.

V té době se ostatně s undergroun­dem roztrhl pytel. Byly tu kapely jako DG 307 nebo Umělá hmota, zpěváci jako Charlie Soukup nebo Sváťa Karásek… Já jsem to tehdy viděl, a vidím to tak dodnes, jako přirozený vývoj. Policajti to ale viděli jinak.

 ?? „Když jsem začal zpívat česky, znělo to blbě...“Na snímku z roku 1972. FOTO HELENA WILSONOVÁ ?? Paul Wilson s Plastiky.
„Když jsem začal zpívat česky, znělo to blbě...“Na snímku z roku 1972. FOTO HELENA WILSONOVÁ Paul Wilson s Plastiky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia