Lidové noviny

Jak předejít návykové nemoci

-

Existuje několik dobrých zásad, které se osvědčily při prevenci a léčbě návykových nemocí:

Logickou prevencí je vyhýbat se návykovým rizikům a všemu, co s nimi souvisí. To platí všeobecně, a zvláště pak pro ty, kteří mají zhoršené sebeovládá­ní. Člověk, který například chce jít na jedno pivo, ale místo toho se vrátí domů v bídném stavu až druhý den, stejně jako člověk, který si chce zapálit jen jednu cigaretu a najednou vidí, že má prázdnou celou krabičku, by se měl pití nebo kouření úplně vyhýbat. Pro závislého člověka je abstinence mnohem snazší než pokusy regulovat zneužívání návykových látek.

OČIMA LÉKAŘE

Důležité je posilovat motivaci: Připomínej­te si problémy vyvolané závislostí i výhody odmítnutí návykových látek. Je to užitečnějš­í než spoléhat na „pevnou vůli“.

Lidem pomáhá uvědomovat si, kde je jejich sebeovládá­ní snazší a kde ne. Příznivé okolnosti a duševní stavy mají vyhledávat, rizikovým by se měli vyhnout. Dobré uvědomován­í umožní dávat si realistick­é cíle. Díky uvědomován­í lze také rychleji rozpoznat bažení po návykové látce, dokud je ještě slabé a lépe se dá zvládnout.

Ve výhodě je ten, kdo má domácnost bez drog a tabákových výrobků.

Užitečná je také přiměřená fyzická aktivita včetně chůze, klidné dýchání do břicha a relaxační techniky (nahrávky volně na www.drnespor.eu) – to vše snižuje stres z odvykání. Jóga a čchi-kung v sobě spojují výhody fyzické aktivity a relaxace. Všechny zmíněné postupy navíc mírní silné emoce a prospívají zdraví i výkonnosti.

Spojenci člověka, který odvyká závislosti, jsou ti, kteří o jeho odvykání vědí a podporují jej. Užitečnými pomocníky jsou terapeuti, lékaři, linky telefonick­é pomoci (například 284 016 666).

Kdo chce, může si snadno opatřit další informace. Podrobnějš­í svépomocné materiály najdete například na webové stránce drnespor.eu.

Ale nezapomíne­jme: jsou situace, kdy jenom svépomoc nestačí. Čím dříve pak člověk vyhledá odborníka, tím lépe.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia