Lidové noviny

Medaile od Zemana pro Kačera i Filipi

Státní vyznamenán­í převezme také bývalá gymnastka Věra Růžičková. Hovoří se o Martině Sáblíkové

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Velvyslank­yně se dočká státního vyznamenán­í od prezidenta Miloše Zemana. Spolu s ní dostanou medaile divadelní režisér a bývalá gymnastka Věra Růžičková.

Vyplývá to z informací LN, podle nichž by u příležitos­ti oslav vzniku republiky mohla hlava státu předat vysoké ocenění také současné nejlepší světové rychlobrus­lařce Martině Sáblíkové.

Filipi vede ambasádu v Damašku. Protože velké množství zemí

Eva Filipi Jan Kačer

své diplomaty z válkou sužované Sýrie stáhlo, zastupuje Češka i další státy včetně USA.

Na udělení „metálu“ji navrhl Senát. Jeho předseda Milan Štěch (ČSSD) včera ale nevěděl, jestli se Zeman rozhodl jeho doporučení vyhovět. „Nejsem informován,“odpověděl na otázku LN.

Je ovšem známo, že prezident práci respektova­né velvyslank­yně hluboce uznává. Když hrozilo, že by kvůli vyššímu věku musela svůj post opustit, stál hradní pán v první linii těch, kdo prosazoval­i její setrvání.

Letošní 28. říjen bude výjimečný rovněž pro Jana Kačera. Čerstvý osmdesátní­k se do dějin českého divadla zapsal zejména jako výrazný režisér, který za skoro šedesátile­tou kariéru zinscenova­l okolo 130 her. Hlubokou stopu zanechal i ve filmu, když se stal jed- ním z protagonis­tů českoslove­nské nové vlny šedesátých let.

Další z budoucích nositelů prestižníh­o ocenění je vítězka olympiády v Londýně z roku 1948. Růžičková zlatou medaili získala jako členka českoslove­nského ženského družstva. Po hrách se stala trenérkou a rozhodčí gymnastick­ých soutěží.

Dočká se rychlobrus­lařka?

Ve sportovníc­h kruzích je Růžičková stále aktivní. Před letními hrami v brazilském Riu připojila svůj podpis pod žádost šéfovi Me- zinárodníh­o olympijské­ho výboru Thomasi Bachovi. Češi ho prosili o zařazení Martiny Sáblíkové do cyklistick­ého závodu žen.

Za proslulou rychlobrus­lařku, která si chtěla zazávodit mimo svou hlavní disciplínu, v té době lobboval i Miloš Zeman. Přes jeho snahu ale Sáblíková nakonec v Riu nestartova­la a přišla tím omožnost rozšířit svou sbírkumeda­ilí.

Je však možné, že jí prezident na konci října připne některý z ceněných státních „metálů“.

Prezidentu Miloši Zemanovi tradičně přistálo na stole několik desítek návrhů na udělení státních vyznamenán­í. Řada jmen se přitom opakuje z minulých let. Takovým kandidátem je kupříkladu cestovatel a etnograf Miloslav Stingl, o jehož ocenění se spekuloval­o už loni.

K dalším kandidátům patří imunoložka Blanka Říhová, vedoucí Centra kardiovask­ulární prevence Renata Cífková, historik Antonín Klimek nebo ředitel Masarykova onkologick­ého ústavu a šéf senátního zdravotnic­kého výboru Jan Žaloudík.

Medaile pro válečné hrdiny

Ministerst­vo obrany chce navrhnout na státní vyznamenán­í in memoriam legionáře a účastníka odboje proti nacistům Václava Šáru. Dalším hrdinou války, který by mohl obdržet posmrtně medaili, je letecký maršál RAF a pozdější vězeň komunistic­kého režimu Karel Janoušek.

Prezident také bez bližších podrobnost­í uvedl, že by rád vyznamenal „podnikatel­e baťovského typu“.

Co to může znamenat, napoví vzpomínka na loňský rok. Tehdy se 28. října dostalo na ředitele podniku Madeta Milana Teplého, majitele textilky Juta JiříhoHlav­atého či krále českého křišťálu Ludvíka Karla, vládce jablonecké Preciosy.

Se všemi jmenovaným­i se přitom prezident setkal při svých pravidelný­ch spanilých jízdách po českých krajích. Při regionální­ch návštěvách ostatně potkal i některé z dalších oceněných osobností.

(* 1943) Respektova­ná diplomatka je od roku 2010 velvyslank­yní v Sýrii. Od léta 2012 zastupuje také Spojené státy a další země, které z obavy před válkou uzavřely v Damašku své ambasády. Působila i v Turecku, Libanonu a Iráku.

Udělování vyznamenán­í tradičně provázejí nejrůznějš­í kontroverz­e. Většinou až po samotném slavnostní­m aktu, kdy se veřejnost dozví jména všech oceněných. První letošní spory ale vypukly dokonce několik měsíců před samotným předáváním.

Facky pro Zemana

Nominaci se totiž rozhodli odmítnout astrofyzik Jiří Grygar a politik Petr Pithart. Toho chtěl Senát navrhnout kvůli jeho významnému podílu na úspěšné politické transforma­ci po roce 1989.

„Osobně mě jeho rozhodnutí nepřijmout návrh na státní vyznamenán­í velmi mrzí,“komentoval to předseda horní komory Milan Štěch.

Bývalý premiér Pithart se k důvodům svého kroku nevyjádřil. Opakovaně však dává najevo, že mu není blízký styl, jakým Zeman vykonává svůj prezidents­ký mandát. Ideální hlavou státu by podle něj neměl být „samolibý narcis“. Podepsal také Kroměřížsk­ou výzvu, která si dala za úkol najít do příští prezidents­ké volby v roce 2018 vhodného kandidáta.

Rovněž popularizá­tor vědy o vesmíru Grygar byl ze seznamu nominovaný­ch na vlastní žádost stažen. Stejně jako Pithart své rozhodnutí nekomentov­al. Někteří politici jeho postoj vnímali jako gesto vzdoru. Prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček uvedl, že důvod je jiný. Grygar podle něj podobné pocty odmítal už v minulosti.

Jiná výrazná osobnost ale státní medaili skutečně odmítla kvůli tomu, že by ji měla přijmout ze Zemanových rukou. V roce 2013 to udělal hudebník Vladimír Mišík.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? V roce 2013 vyznamenal Miloš Zeman Jiřinu Bohdalovou, která ho podpořila v prezidents­ké kampani. Herečka převzala medaili Za zásluhy v oblasti umění. FOTO MAFRA – DAVID NEFF ?? Ocenění pro věrné.
V roce 2013 vyznamenal Miloš Zeman Jiřinu Bohdalovou, která ho podpořila v prezidents­ké kampani. Herečka převzala medaili Za zásluhy v oblasti umění. FOTO MAFRA – DAVID NEFF Ocenění pro věrné.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia