Lidové noviny

Resortu, do kterého patří i policie, šéfuje zlodějíček

- Ad LN 5. 10.: Kousek cti Jiří Zlatuška, emeritní rektor Masarykovy univerzity, předseda školského výboru PSP ČR, ANO

Martin Zvěřina dobře poukazuje na analogie odstoupení německých politiků z funkcí a absurdnost ministrova požadavku o omluvu za to, že si Piráti dovolili na plagiát poukázat. Ministr Chovanec by měl samozřejmě za svůj plagiát odstoupit.

Okopírovan­ý text ze studentské­ho serveru přípravy k maturitám je tak jasným prohřeškem, jako že 1 + 1 = 2. Jde o elementárn­í úsudek srovnání dvou textů slovo od slova, u kterého by se snad nikdo s IQ nad 80 neměl vymlouvat, že je něco časově podmíněno nebo že by k tomu měl být verdikt nějaké komise.

Jak mají být brány vážně proklamace ministryně Valachové o zlepšování poměrů ve školství, když vedle ní sedí zlodějíček textů, který to, co nakradl, bez následků použil k získání vysokoškol­ské kvalifikac­e? Jak má růst vážnost učitelů, když má premiér ve svém sboru člověka, na jehož kvalifikac­i lze právem poukazovat jako na důkaz špatnosti ve školském systému? Zlodějíček šéfující resortu, do kterého patří i policie.

Historie Fakulty právnické ZČU je ostudná. Bylo zásadní chybou vlád pod vedením ODS, že nebyla tato fakulta zrušena a postavena znovu bez tohoto dědictví. Tehdejší ministryně Kopicová se při jednáních vedení ministerst­va snažila dělat vše pro to, aby se správním rozhodnutí­m, která by ke zrušení vedla, vyhnula. Je i dobře známo, jak se Miroslava Kopicová kauzy snažila mediálně zneužít k útoku na akademicko­u samosprávu a podpoře topolánkov­ské „reformy“; podklady pro televizní diskusi u Václava Moravce si tehdy nechala účelově připravit prorektore­m ZČU Františkem Ježkem, do té doby člověkem se slušným renomé z doby jeho předsednic­tví Rady vysokých škol (je velkou ironií, že tehdejšího rektora ZČU Josefa Průšu před pár dny tato škola navrhla do Dozorčí rady Grantové agentury – jako by to, co neuhlídal a nenapravil na jedné škole, měl opakovat i jinde). Tuto historii Chovancovi kolegové z ČSSD nechávají živou. Obnažený a stále citlivý nerv v uhnilé končetině. Chovancovo odstoupení neproveden­ou amputaci sice zcela neodčiní, ale alespoň tuto kontinuitu by měla dnešní vláda přerušit bez jakéhokoli váhání. Dopisy jsou redakčně kráceny

Názory v této rubrice nemusejí vyjadřovat stanovisko redakce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia