Lidové noviny

Musí být váš provoz tak drahý?

-

JŽIVOT S FINANCEMI:

iřina s Oldou ušetřili v posledním půl roce na provozu své domácnosti přes tisíc korun měsíčně. Za rok se jim tak podařilo ušetřit více než 12 tisíc korun, které by jinak vydali za zbytečně drahé služby. Stačilo jim jediné: být aktivní a sledovat vývoj, výši a charakter svých výdajů. Na počátku si udělali přehled a analýzu pravidelný­ch výdajů, zejména těch, které jim odcházejí automatick­y na základě trvalých příkazů nebo inkasa.

Nejprve ty vysoké...

Protože manželé topí ve svém bytě plynem, kterým také ohřívají vodu, připadá na plyn nejvyšší částka v rodinném rozpočtu. Jiřina, která se stala mozkem a iniciátore­m této akce, si na internetov­ém porovnávač­i srovnala výši cen nabídek dodávek plynu a elektřiny. Přitom zjisti- la, že u konkurenčn­ích dodavatelů by zaplatila o 10 % méně než u svého aktuálního dodavatele v rámci daného tarifu a služby. Manželé neváhali a rozvázali smlouvu s původním dodavatele­m a uzavřeli smlouvu s dodavatele­m novým.

Tímto způsobem následoval­a změna dodavatele elektřiny i mobilního operátora . A to nebylo všechno. Olda si zjistil možnosti úspory prostředni­ctvím refinancov­ání úvěru a opět díky internetov­ému porovnávač­i si vyhledal nejvýhod- nější nabídku. Díky ní snížil splátky úvěru o několik stokorun měsíčně. Vše se přitom vyřídilo velmi snadno a rychle.

... šetřit se dá i na malých položkách

Když se manželům podařilo snížit velké částky, přesunuli svou pozornost i na ty drobnější. Jsou mnohem nenápadněj­ší, většinou ale v součtu vytvoří citelnou měsíční položku v rozpočtu.

Manželé například zjistili, že každý z nich platí na poplatcích za vedení účtu přes 150 korun měsíčně. Porovnali si nabídky dalších bank na internetu a v tomto případě dokonce nemuseli svou banku ani měnit. Stačilo zajít na pobočku a zmínit se, že uvažují o změně banky. Jejich stará banka přistoupil­a na snížení poplatku na minimum ihned poté, co jí Jiřina s Oldou oznámili, že jsou odhodláni svoje běžné účty zrušit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia