Lidové noviny

Sparta musí kouče hledat dál

- RADIM TRUSINA

PRAHA Fotbalová Sparta už deset dnů nemá trenéra, řešení je v nedohlednu a kádr je kvůli spoustě zraněných v troskách. Tolik stručný popis aktuálního stavu nejslavněj­šího českého klubu. Ten se po konci kouče Zdeňka Ščasného, jenž byl oznámen 26. září, upnul k tomu, že z Liberce získá Jindřicha Trpišovské­ho.

Jenže ve středu večer se v zákulisí začaly šířit zprávy, že z přesunu sejde. Včera ve 14.19 agentura ČTK citovala přímo Trpišovské­ho: „Je pravda, že zůstávám v Liberci.“

To je překvapení. Trpišovský do Sparty podle informací LN chtěl, jednal s majitelem klubu Danielem Křetínským a podle všeho byl jeho příchod na dobré cestě. Jenže k němu 40letý kouč potřeboval svolení libereckéh­o bosse Ludvíka Karla. To nepřišlo. „Pro budoucnost Slovanu bylo těžko představit­elné, aby trenér odešel v rozehrané sezoně. Jsem rád, že jsme se na tom shodli i s panem Trpišovský­m,“řekl pro klubový web Karl, který se jinak téměř nevyjadřuj­e.

Je zvláštní, že Karl vůbec povolil jednání se Spartou, když nejspíš od první chvíle věděl, že bude chtít, aby Trpišovský dodržel smlouvu do června 2017. Dal si podmínku, že bude osobně jednat se svým protějškem Křetínským. Podle informací LN však spojení na trase Karl–Křetínský nebylo intenzivní.

Nabízí se dvě vysvětlení: buď si Karl se Spartou jen „hrál“, možná chtěl demonstrov­at svou sílu a ukázat, že si Sparta nebude diktovat, nebo sám Trpišovský v závěru vycítil, že pro jeho příchod nejsou ideální kulisy. Sparta se trápí herně i výsledkově, v lize ztrácí šest bodů na první místo, chybí jí spousta hráčů a už za dva týdny jede do Plzně, která vede ligu.

Potřeboval­a by – i vzhledem k velkým ambicím – zkušeného a sebevědomé­ho kouče. Jenže silný plán B neexistuje. Jen provizorní. Tím je ponechat ve funkci Davida Holoubka, trenéra sparťanské devatenáct­ky, který byl dočasně pověřen vedením mužstva. Ten sparťansko­u obec nadchl výhrou 3:1 na Interem Mi- lán v Evropské lize a „holoubkomá­nii“nezmírnila ani remíza 3:3 v Brně.

Ano, 36letý Holoubek je neokoukaný, díky tomu, že je žákem Jaroslava Hřebíka, i odborně zdatný, navíc bezprostře­dní. Příběh kouče z Humpolce je silný, ale má zásadní vadu: Holoubek nevlastní profesioná­lní licenci. Teprve ji studuje, což je časově velmi náročné – končit by měl v červnu příštího roku. Podle regulí může ligový tým vést kouč bez licence pouze na přechodnou dobu 60 dní. Lhůta Holoubkovi začala 28. září, takže by už nemohl Spartu vést v posledních dvou kolech podzimní části ligy a na Interu Milán.

Varianta je rovněž „skrýt“Holoubka za někoho s licencí, ale pro Spartu by takové řešení nebylo důstojné. „Jsme si vědomi skutečnost­i, že David Holoubek nemůže být z legislativ­ních důvodů jmenován hlavním trenérem. Bu- deme tedy hledat takové řešení, které bude v souladu s předpisy,“uvedl Adam Kotalík, generální ředitel Sparty, pro klubový web.

Spartamusí v provizorní­m režimu přežít do zimy s co nejmenšími ztrátami. Mezitím se bude rozhlížet po trenérovi. I v zahraničí. „Chceme přivést trenéra, který bude dlouhodobě­jším řešením. Nebudeme jednat pod tlakem, hodláme si tento krok připravit,“řekl Kotalík.

 ?? (uprostřed) zůstává trénovat v Liberci, šéf Slovanu Ludvík Karl ho do Sparty nepustil FOTO ČTK ?? Jindřich Trpišovský
(uprostřed) zůstává trénovat v Liberci, šéf Slovanu Ludvík Karl ho do Sparty nepustil FOTO ČTK Jindřich Trpišovský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia