Lidové noviny

Hurikány vycházejí i ze středu Evropy

- JOSEF TUČEK

Hurikánová sezona v Karibiku se vyvíjí dost divoce. Nynější hurikán Matthew zatím způsobil nejdramati­čtější škody na Haiti, kde je považován za největší přírodní katastrofu od zemětřesen­í z roku 2010. Desetitisí­ce obyvatel té části ostrova, kterou nyní zasáhl hurikán, od zemětřesen­í žijí v nouzových příbytcích. Teď k nim přibyly další statisíce Haiťanů, kteří jsou mimo domov kvůli nové pohromě.

Obdobné zprávy se opakují po většině přírodních katastrof v rozvojovém světě. Typický scénář před časem sestavili vědci z Kolumbijsk­é univerzity v USA, Světové banky a dalších institucí. Podle něj se také při živelní katastrofě jasně projevuje

EKOPOHLED

rozdíl mezi bohatými a rozvojovým­i zeměmi.

Vyspělý stát, v němž dojde k velké pohromě, dokáže její následky s většími či menšími obtížemi zahladit a hospodářsk­é škody absorbovat, aniž by se při tom zhroutila jeho ekonomika. Zato pro chudé státy bývá kombinace ztrát na životech a materiální­ch škod nejničivěj­ší.

Jak konstatova­li autoři studie, chudé země se často pohybují v začarované­m kruhu, v němž se pořád střídá pohroma a napravován­í jejích následků, které ještě není dokončeno, a už je tu pohroma nová – jak je teď právě vidět na Haiti. A zdá se, že k ošklivým stránkám přírody přidává své ještě bohatší část lidstva.

Hurikán totiž dodržuje určitá fyzikální pravidla. Vzniká nad vodami oceánu o teplotě alespoň 27 stupňů Celsia, kde mu v nabírání na intenzitě nebrání žádné terénní útvary jako na pevnině. Některé vědecké studie upozorňují, že navzdory nedostateč­nému poznání dějů v atmosféře je varující už fakt, že při globální změně klimatu teplota oceánů stoupá, takže může hrozit zvyšování rizika výskytu hurikánů.

A protože změně klimatu napomáhá spalování fosilních paliv v elektrárná­ch a automobilo­vých motorech, je dost pravděpodo­bné, že i my, kteří bydlíme hodně daleko od subtropick­ých oceánů, přispíváme ke katastrofá­m, jež se tam dějí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia