Lidové noviny

Nová šance pro sousedy dlužníka

Společenst­ví vlastníků by se mohla dostat až ke čtvrtině výtěžku z prodeje bytu neplatiče

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Mají v domě byt, ale nehradí zálohy za služby ani nepřispíva­jí do společného fondu oprav. S neplatiči se potýkají tisíce společenst­ví vlastníků bytových jednotek. V případě, že dojde na vymáhání dluhu, pak zpravidla stojí až na samém konci řady věřitelů. To by se do budoucna mohlo změnit.

Součástí novely občanského zákoníku, která se nyní projednává v Poslanecké sněmovně, je i pozměňovac­í návrh, jehož cílem je zavedení plošného zástavního práva ve prospěch sdružení vlastníků. Ta by v případě dluhu a následného prodeje bytu měla nárok až na čtvrtinu výtěžku z hodnoty prodané nemovitost­i.

Nepromyšle­né zvýhodnění

Proti navržené úpravě se však ozývají někteří advokáti a banky. „Jde o nepromyšle­nou preferenci pohledávek společenst­ví vlastníků před jinými pohledávka­mi, ke které není důvod. Naruší právní jistotu hypotečníh­o financován­í a povede ke zdražení hypoték,“varuje například František Korbel, bývalý náměstek ministra spravedlno­sti a jeden ze spoluautor­ů nového občanského zákoníku, dnes partner advokátní kanceláře Havel, Holásek & Partners.

Plošné zástavní právo ve prospěch bytových sdružení by totiž část hypoték prodražilo, protože by se pro banky staly rizikovějš­í. Konkrétně by šlo o úvěry nad 75 procent hodnoty nemovitost­i.

Existují i další výhrady. „Sice by se tím vyřešil jeden problém, ale zároveň by se zasáhlo do vlastnické­ho práva lidí, kdy se zjednodušu­jemožnost je připravit o bydlení,“říká Ondřej Preuss, právník ze společnost­i DostupnýAd­vokát.cz, který případy neplatičů sám řeší.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia