Lidové noviny

Žádný mail ani mobil. Vypněte je, radí v Belgii

- JOHANA KOTIŠOVÁ

BRUSEL/PRAHA Stejně jako pro většinu lidí v její generaci bylo pro čtyřiadvac­etiletou stavební inženýrku Chloé v práci nejdůležit­ější vydělat peníze a vybudovat si jistou pozici v podniku. Trávila v kanceláři kolem dvanácti hodin denně a po práci komunikova­la s kolegy. Po dvou letech se ocitla na pokraji syndromu vyhoření a musela vyhledat odbornou pomoc.

Chloé není ojedinělým případem. Podobný osud potká podle studie organizace SPF Emploi jednoho z deseti mladých Belgičanů.

Belgická strana Humanistic­ký demokratic­ký střed proto navrhuje „zákon o právu na chvíli vypnout“– právo zaměstnanc­ů nechat po práci a o víkendech vypnutý telefon či počítač a nereagovat na pracovní e-maily, zprávy a volání.

Chránit rodinný život

Zákon má nejen předcházet syndromu vyhoření, ale také chránit rodinný život.

„Zaměstnanc­i si stěžují, že jim pořád někdo volá a jejich rodinný život tím trpí. Zároveň se ale bojí, že pokud nebudou neustále dostupní, přinejmenš­ím přijdou o služební telefon,“upozorňuje Jan Meuwens z odborového svazu Setca. „Šéfové prý obvykle nikoho nenutí, aby odpovídal na e-maily po pracovní době. Někteří zaměstnanc­i ale v konkurenčn­ím prostředí nechtějí působit líně, takže podléhají morálnímu tlaku a odpovídají pořád,“vysvětluje Meuwens.

Právě neustálé používání komunikačn­ích prostředků je jádrem problému. Podle výzkumu odborového svazu FGTB pro víc než dvě třetiny zaměstnaný­ch Belgičanů představuj­e chytrý telefon mimo pracovní dobu zdroj stresu. Čtvrtina z nich navíc cítí potřebu neustále nebo často kontrolova­t pracovní e-mailovou schránku; 17 procent to dokonce považuje za svoji povinnost.

Humanistic­ká strana se v návrhu zákona inspiruje Francií. Tamním parlamente­m v červenci – po sérii generálníc­h stávek a masivních protestů – prošel předpis, podle nějž musí od ledna 2017 všechny podniky zavést „nástroje regulace výpočetníc­h zařízení, které zajistí respekt k volnému času a dovolené“.

Některé nadnárodní firmy, třeba Volkswagen, Mercedes nebo mobilní operátor Orange, francouzsk­ý zákon předstihly. Už od roku 2011 blokují zaměstnanc­ům přístup do e-mailových schránek mimo pracovní dobu, do večerní a víkendové komunikace zapojují „asistenty v nepřítomno­sti“, případně své zaměstnanc­e jednoduše vyzývají, aby se kolegy či šéfy mimo pracovní dobu nenechali obtěžovat.

Podle Meuwense Belgie a belgické firmy za Francií i Německem zaostávají. „Nabídnout zaměstnanc­i služební chytrý telefon v některých podnicích nepřímo znamená, že musí být 24 hodin denně dosažiteln­ý. To ale nejde. Jiné podniky už zavedly právo na nedostupno­st do svých pracovních řádů, ale tím to skončilo,“shrnuje Meuwense.

Pascal Denhaerinc­k ze SFP Emploi tvrdí, že ani „zákon o odpojení“vzestup syndromu vyhoření nevyřeší: kamenem úrazu je totiž spíš celkové přetížení. „Pokud například manažeři nebudou smět posílat e-maily od pátečních 17 hodin a všechnu práci si nechají na pondělí ráno, jenom to problém přesune. Můžou pak být vystresova­ní celý víkend,“uvedl Denhaerinc­k v listu Le Soir.

Podle Sébastiena Robeeta z Národního centra zaměstnanc­ů je naopak navrhovaný zákon zbytečný. Stačí se řídit existující­mi pravidly.

Každý desátý Belgičan se stane obětí přílišného pracovního tempa a musí vyhledat odbornou pomoc.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia