Lidové noviny

Schäuble varuje před další krizí

-

globální finanční krize nemůže být vyloučena ani po všech změnách regulace finančního sektoru po poslední krizi v roce 2008. Prohlásil to německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Ve Washington­u na tiskové konferenci po zasedání skupiny G20, sdružující největší světové ekonomiky, poukázal ministr zejména na rizika krajně uvolněné měnové politiky pro bankovní systém.

Železný strážce německé státní kasy souhlasí s Mezinárodn­ím měnovým fondem (MMF) v tom, že „ultra uvolněná“měnová politika, včetně záporných úrokových sazeb a nákupů dluhopisů centrálním­i bankami, má negativní vliv na bankovní systém. Dalším velkým rizikem je podle ministra globální vzestup zadluženos­ti. MMF ve čtvrteční zprávě uvedl, že globální dluh loni dosáhl rekordních 152 bilionů dolarů (3,7 biliardy korun), tedy 225 procent hrubého domácího produktu světa, proti 200 procentům v roce 2002.

státy požadují po Deutsche Bank přehnaně vysokou pokutu, čímž podkopávaj­í globální finanční stabilitu. Řekl to v rozhovoru s agenturou Reuters šéf euroskupin­y Jeroen Dijsselblo­em, který předsedá schůzkám ministrů financí zemí eurozóny. Největší německá banka od poloviny září bojuje s krizí důvěry po zprávě, že vláda USA požaduje po Deutsche Bank pokutu až 14 miliard dolarů (téměř 340 miliard korun) kvůli prodejům hypotečníc­h cenných papírů před finanční krizí v minulém desetiletí.

dopravy může uzavřít smlouvu na poradenstv­í k výběrovému řízení na nového provozovat­ele mýta s firmou Deloitte. Proti vítězství poradenské firmy ve výběrovém řízení žádný z neúspěšnýc­h kandidátů nepodal námitku na Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS). Původně výsledky tendru zpochybňov­ala společnost Cetag, která v polovině září poslala námitku ministerst­vu dopravy. Po jejím zamítnutí se už ale společnost na antimonopo­lní úřad neobrátila. Ministerst­vo dopravy proto plánuje, že smlouvu podepíše začátkem příštího týdne.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia