Lidové noviny

Přihodilo se

-

kuponové privatizac­e, a poté jednobarev­ná vláda Miloše Zemana. Ta si ovšem předem musela koupit písemný slib pravicové opozice, že nikdy nebude iniciovat její svržení. Tato hanebnost nazývala se opoziční smlouvou a vytvořila pařeniště pro vybujení korupce, protože oba kontrahent­i si rozdělili stát na suverénní pašalíčky. Bylo by však nespravedl­ivé Zemanově vládě nepřiznat zásluhu na likvidaci české bankovní džungle privatizac­í bank.

Hovořím o Sobotkově vládě jako o dobré a schopné, i když mi z ní nejednou trnou zuby a loupe v koleně. Někteří její členové mne mrzí jako bolavá noha a podle mne jsou hanbou vlády. Horší však je, že dva hlavní týmy vlády, ČSSD a ANO, kopou se pod stolem do kotníků, někdy na veřejnosti i pod pás, strojí si podrazy a lidovci jako by jim to pískali.

Putna

Středa Baldýnský

Není tajemstvím, že Hrad k vládě premiéra Sobotky láskou právě nelne. Také není tajemstvím, že místopředs­eda a ministr financí pan Babiš trpí trýzní lásky, totiž k vládě a Hradu. A zatřetí není tajemstvím, že předseda ČSSD a premiér Sobotka má ve své straně právě jen tolik přátel, kolik si dokáže uhájit moci. Takže připomíná džigita, metajícího na pádícím koni kozelce vpřed i vzad, chvíli pod břichem koně, chvíli v sedle, chvíli vedle koně, chvíli na něm.

Tak co, ke všem čertům a Chovancům, tuto vládu drží? Odpověď je jednoduchá: je si souzena. Žádná jiná vláda být nemůže. A když už je tady, koná přes všechny chvaty a kopy dobře a schopně. Díky kompetentn­osti většiny ministrů.

Známé úzkostné otázky nás smrtelníků před blížícím se koncem života „kdy, jak a co potom“dají se naroubovat i do života politickéh­o.

Čtvrtek Rejžek „Kdy“je jasné: po sněmovních volbách za rok. „Jak a co potom“už jasné není. Je pravděpodo­bné, i když ne jisté, že k nové vládě bude mít opět nejblíže současná vládní trojka. Bylo by proto milé, kdyby animozita mezi ČSSD a ANO upustila páru, dokud je čas, alespoň natolik, aby případná povolební spolupráce byla možná. Bohužel v předvolebn­í kampani se to čekat nedá, ba přímo naopak. Možný zásah Hradu do sestavován­í budoucí vlády by pak mohl znamenat, že ze šéfů dnešních dvou největších vládních „rodin“by nebyli už šéfové, ale slouhové. Jen jestli si to pánové Sobotka a Babiš uvědomují. JIŘÍ HANÁK

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia