Lidové noviny

Hlavně ať odstartuje­me, přeje si Váňa ml.

- MATĚJ TOMÍČEK

PRAHA Je mu pětadvacet, přesto už nasbíral osm startů ve Velké pardubické. V neděli ho čeká devátý, stejně jako před rokem pojede v sedle problémové­ho Rabbit Wella. „Snad na startu odskočí,“přeje si.

Josef Váňamladší

Devátý start. Jste ještě nervózní?

Už to neřeším. Před Velkou pardubicko­u mám ještě osm dostihů, v sobotu tři, v neděli pět, je to jako normální den.

V zimě se vám narodila dcera, jste i proto klidnější?

Možná ano, rád bych pro ni vy- hrál. Rodina je pro mě na prvním místě, ale pořád je to práce, kterou musíme dělat na maximum.

S Rabitt Wellem jste už loni patřil mezi favority. Má na to, aby letos vyhrál?

Udělali jsme pro to maximum. Startoval letos jen dvakrát v Pardubicíc­h, zdá se fit. Loni jsme byli favority, protože jsme vyhráli třetí kvalifikac­i, což se letos týká Charme Looka. Nám to vyhovuje, můžeme se v klidu postavit na start. Jen doufám, že odstartuje­me…

… problémy se startem trvají?

Posledních pět startů už Rabitt Well nic nevymýšlel, bylo to bez problémů. Myslím, že už jsme sehraní. Ale může se stát, že zůstaneme na startu a dostih pro mě skončí.

Zmínil jste Charme Looka. Kdo ještě podle vás patří k favoritům?

Líbí se mi náš Ange Guardian, který byl v kvalifikac­i za ním. Jel ji poprvé a naprosto úžasně. Má na sobě motivované­ho jezdce (Jan Kratochvíl), který teď vyhrál slavné italské Gran Premio. Když naprší, bude jiný kůň i Zarif. Jsou tam Nikas, Universe of Gracie nebo Hegnus. Ale bude to otevřený dostih.

Poprvé od roku 2002 chybějí ve startovním poli koně. Je to škoda?

Určitě, pořadatelé asi trochu zanedbali komunikaci. Je hezké, když přijedou lidé ze zahraničí, je to i pro nás něco jiného, zvedá to úroveň dostihu. I těch patnáct koní je málo, to nepamatuju. Pro nás je to dobré, máme větší šance, ale pro prestiž dostihu je to škoda. zahraniční

Že chybějí zahraniční koně? Pořadatelé asi trochu zanedbali komunikaci. Je hezké, když přijedou, je to i pro nás něco jiného, zvedá to úroveň dostihu.

Váš otec bude už podruhé za sebou na tribuně. Jak to zvládne?

Asi už si zvykl. (zasměje se) Cítil, že letos na takový dostih koně nemá, ale příští rok se oba mohou připravit. Ještě neřekl konečné ne.

 ?? Josef Váňa ml. FOTO ČTK ??
Josef Váňa ml. FOTO ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia