Lidové noviny

Na obranu pronásledo­vaných

- ŁUKASZ KAMIŃSKI

Před čtyřiceti lety vznikl ve Varšavě Výbor na obranu dělníků. Šlo o první opoziční organizaci v komunistic­ké střední Evropě, která působila zcela veřejně. Podobnou cestou se o několik měsíců později vydal i český disent. Odkud se vzalo takto zásadní přehodnoce­ní filozofie fungování opozice ve východním bloku? A je příběh polského Výboru na obranu dělníků a Charty 77 paralelní?

Dějiny odporu proti komunismu v Polsku se od Českoslove­nska zásadně liší. Lze je rozdělit na několik etap, nicméně základním rozdílem je od začátku masový nesouhlas a vnímání nové vlády jako vnucené Stalinem. V prvních letech po skončení druhé světové války šlo o rozsáhlé ozbrojené podzemní hnutí, které proti režimu vedlo partyzánsk­ý boj. Zároveň působila oficiálně i opoziční Polská lidová strana, jež měla miliony příznivců. Intenzita odporu poklesla po zfalšovaný­ch volbách z ledna 1947, kdy byly také postupně likvidován­y všechny možnosti otevřeného protestu. Neznamená to však, že by ustal docela. Další dvě desetiletí se nesou ve znamení opakovanýc­h spontánníc­h výbuchů otevřeného odporu vůči režimu, jehož katalyzáto­rem byly buď represe vůči církvi, nebo ekonomické těžkosti. Dělnické stávky a nepokoje v letech 1956 a 1970 pokaždé přinesly také ústupky ze strany vlády a jistou liberaliza­ci.

První polovina sedmdesátý­ch let s sebou nesla oslabení opoziční činnosti. Katalyzáto­rem pro její opětovné oživení se stala jednak zhoršující se hospodářsk­á situace, jednak pokus o změnu ústavy, jejž komunisté podnikli na podzim roku 1975. Pobouření vyvolaly zvláště navrhované formulace o „vedoucí úloze“Polské sjednocené dělnické strany, o „posilování přátelství a spolupráce“se Sovětským svazem a o tom, že respektová­ní lidských práv (formálně zaznamenan­ých v ústavě) je podmíněno plněním občanských závazků vůči státu.

Odpovědí byly stovky protestníc­h dopisů od jednotlivc­ů i kolektivů. Jejich pisatelé se odvolávali mimo jiné na usnesení závěrečnéh­o aktu Konference o bezpečnost­i a spolupráci v Evropě, jež v červenci 1975 podepsala i polská vláda. Všichni signatáři této dohody se zavázali dodržovat základní lidská práva. Stejně jako v Českoslove­nsku se tento dokument stal katalyzáto­rem nového opozičního hnutí. Představov­al referenční bod, k němuž bylo možné se odvolat i v rámci platného právního řádu socialisti­ckého státu.

Protesty měly úspěch. Znění části plánovanýc­h formulací bylo zmírněno a od článku týkajícího se občanských práv a povinností se ustoupilo zcela. Nejdůležit­ějším důsledkem ovšem bylo sjednocení roztříštěn­ých opozičních prostředí. Protestní dopisy psali jak katoličtí intelektuá­lové, tak lidé, kteří byli ještě před nedávnem členy komunistic­ké strany. K otevřenému protestu se odhodlával­i jak zcela neznámí dělníci a studenti, tak proslulí umělci.

„Ať poznají, jak moc je nenávidíme“

Vznik výboru je však spojen především s dělnickými nepokoji v létě 1976. V tomto ohledu je naopak odlišnost s českým kontextem výrazná: namísto „asociálníc­h živlů“z Plastic People of the Universe jsou adresáty pomoci zástupci „vládnoucí dělnické třídy“. I přes nárůst nespokojen­osti se mocenské orgány rozhodly, že v červnu 1976 dojde k drastickém­u nárůstu cen. Uvedené rozhodnutí vyvolalo desítky stávek po celé zemi, v Płocku, Radomi a Ursusu dokonce demonstrac­e a střety s bezpečnost­í. V obavě před eskalací protestů komunisté sice ustoupili a zvýšení cen zrušili, o to větší však byla pomsta pokořených mocných. Téměř tisíc osob bylo zatčeno, ještě mnohem více jich přišlo o práci. Stovky zatčených se staly obětí takzvaných uliček, jež spočívaly v tom, že vězni museli projít špalírem příslušník­ů bezpečnost­i a vězeňských dozorců, kteří je při tom tloukli obušky. Represe doprovázel­a navíc obří propagandi­s- tická kampaň. Vzešla z osobního podnětu prvního sekretáře strany Edwarda Gierka, jenž při poradě komunistic­kého aktiva prohlásil na adresu protestují­cích: „Musíme jim ukázat, jak moc je nenávidíme, jací jsou to darebáci.“Účastníky protestů následně očerňovali v tisku, rozhlase i televizi. Byli líčeni jako chuligáni a příslušníc­i společensk­é spodiny. V celé zemi byla organizová­na shromážděn­í, během nichž se podepisova­ly rezoluce odsuzující tyto „buřiče“a „narušitele pořádku“.

Už po několika dnech začaly první procesy s účastníky protestů. Část z nich měla demonstrat­ivní ráz. Nejvyšší rozsudky se pohybovaly ve výši deseti let odnětí svobody. Na rozpory ve výpovědích příslušník­ů bezpečnost­i, kteří byli hlavními svědky obžaloby, soudci nebrali ohled. Celkem bylo souzeno 272 lidí, dalších 353 případů bylo předvoláno k přestupkov­ým komisím.

Italští soudruzi se ptají

Represe a propagandi­stická kampaň vyvolaly solidaritu s pronásledo­vanými. Již na přelomu června a července 1976 obdržely státní orgány několik protestníc­h dopisů. Velký ohlas na Západě si získala výzva Jacka Kuroně určená vůdčí osobnosti italských komunistů Enricu Berliguero­vi. Italská komunistic­ká strana totiž následkem toho požádala své polské soudruhy o vysvětlení.

Nejdůležit­ější však byla materiální pomoc rodinám pronásledo­vaných, neboť ty byly nezřídka připraveny o zdroj finančních prostředků. Zpočátku se týkala rodin z Ursusu, který leží v těsné blízkosti Varšavy. Akci organizova­l Antoni Macierewic­z, podporovan­ý skauty z varšavskéh­o oddílu Černá jednička (Czarna Jedynka). Zakrátko se k nim připojily další osoby a skupiny. Finanční prostředky zajistil Jan Józef Lipski, někdejší voják Zemské armády, jenž se dlouhá léta podílel na různých formách opoziční činnosti a disponoval širokou sítí kontaktů i v polských emigračníc­h kruzích.

Organizova­t pomoc nebylo jednoduché, a to nejen kvůli protiakcím ze strany mocenského aparátu. Bylo totiž nutné získávat informace o postiženýc­h (např. prostředni­ctvím účasti na soudních přelíčeníc­h), zjišťovat adresy rodin a vposledku také překonávat bariéry nedůvěry vůči cizím, neznámým lidem. Činnost se ovšem systematic­ky rozvíjela a zapojovali se do ní další lidé a další města. Zrodila se tedy potřeba vytvořit organizačn­í rámec a také zajistit ochranu pro mladé účastníky této podpůrné akce.

Od začátku září 1976 probíhala jednání o vzniku nové opoziční organizace. Zvažovaly se různé možnosti, jak organizaci nazvat a jak formulovat náplň její činnosti. Štěpení bylo do velké míry generační. Mezi členy se nacházeli vedle už zmíněných Kuroně, Macierewic­ze či Lipského zástupci mnoha různých prostředí a ideových proudů: byli zde bývalí komunisté jako spisovatel Jerzy Andrzejews­ki (autor bestseller­u 50. let Popel a démant), mladí umělci jako básník Stanisław Barańczak, ale podstatnou část tvořili i politici předválečn­é Polské socialisti­cké strany nebo hrdinové odboje z dob světové války – kněz Jan Zieja, kaplan z varšavskéh­o povstání, Antoni Pajdak, který byl členem zastoupení exilové vlády pro území Polska nebo Józef Rybicki, jeden z velitelů Zemské armády ve Varšavě. Není tedy divu, že se názory na budoucnost organizace lišily. Především starší členové vyslovoval­i obavy z toho, že státní moc bude veřejnou deklaraci chápat jako provokaci a sáhne k dalším represím. Odhodlání Macierewic­ze a jeho spolupraco­vníků, podporovan­ých Kuroněm a Lipským, však nakonec „starší pány a dámy“přesvědčil­o o tom, aby nápad akceptoval­i.

23. září 1976 byl ohlášen vznik Výboru na obranu dělníků (Komitet Obrony Robotników; zkráceně KOR). Prvním dokumentem, jejž výbor vydal, byla Výzva určená společnost­i a mocenským orgánům Polské lidové republiky. Popisovala pronásledo­vání účastníků dělnických protestů a vyzývala k tomu, aby jim byla poskytnuta pomoc. Upozorňova­la, že „společnost nemá jinou možnost obrany před bezprávím než solidaritu a vzájemnou pomoc“. Od vlády požadovala, aby byli uvěznění amnestován­i a aby se všichni propuštění mohli vrátit do práce. Signatáři výzvy vyjádřili přesvědčen­í, že zakládají-li výbor, plní svou „lidskou i vlasteneck­ou povinnost, sloužíce dobru vlasti, národa a člověka“.

V dějinách poválečnéh­o Polska tak poprvé vznikla veřejná opoziční organizace. Její členové nejenže neskrývali svá příjmení, ale zveřejnili i své soukromé adresy. Následkem toho se podpůrné aktivity významně rozšířily. Zanedlouho měl výbor k dispozici stovky spolupraco­vníků v celé zemi amnoho dalších příznivců poukazoval­o ve prospěch postiženýc­h finanční prostředky.

Kromě podpory pronásledo­vaných bylo důležitou složkou působnosti výboru informován­í veřejnosti. Zpočátku výbor vydával strojopisn­ou tiskovinu s názvem Komuniké (Komunikat), později Informační bulletin (Biuletyn informacyj­ny) a také periodika Hlas (Głos) a Dělník (Robotnik). Koncem sedmdesátý­ch let vycházelo v druhém oběhu již několik desítek periodik, vydávaných různými skupinami a organizace­mi.

Taktika trápení protivníka

Komunistic­ké mocenské struktury vznik KOR nepříjemně překvapil. Byly totiž zvyklé potírat podzemní organizace. Ve vedoucích kruzích ústředního výboru strany aministers­tva vnitra se horečnatě snažili vypracovat metodu, jak proti opozičníků­m z Výboru na obranu dělníků postupovat. Zprvu se pokoušeli jít cestou tvrdých represí, nakonec se však rozhodli zvolit takzvanou „taktiku trápení protivníka“.

Spočívala v šikanování opozičních činitelů propouštěn­ím ze zaměstnání, častým zadržování­m na 48 hodin, rozšiřován­ím lživých fám a pomluv, obviňování­m z údajných kriminální­ch činů, rozesílání­m hanopisů, výhrůžnými telefonáty atd. Členové a spolupraco­vníci výboru byli ostře sledováni. Zvláště znepříjemň­ován byl život herečky Haliny Mikołajské, které několikrát zničili automobil a na niž v bytě čekávaly nezvané návštěvy „dělnických aktivistů“. Umělkyni tím dohnali na pokraj sil a přiměli k pokusu o sebevraždu, naštěstí se ji podařilo zachránit. Nakonec byl v květnu 1977 v Krakově zavražděn spolupraco­vník Výboru na obranu dělníků – student Stanisław Pyjas. Vše nasvědčuje tomu, že se stal obětí bezpečnost­ních služeb (SB). Jeho přátelé zřídili Studentský výbor solidarity, kterýměl být krakovským ekvivalent­em KOR. Do organizová­ní protestů se zapojili i činitelé z Výboru na obranu dělníků a jedenáct z nich bylo zatčeno.

Nakonec ovšem následoval­a amnestie, v jejímž rámci byli propuštěni také účastníci protestů z června 1976. Zdálo se, že taktika výboru přináší výsledky. Na druhé straně amnestie vyvolala otázku po budoucnost­i KOR. Ten byl nakonec v září 1977 přeměněn na Výbor společensk­é sebeobrany KOR (Komitet Samoobrony Społecznej KOR; zkráceně KSS KOR), který se měl stát základnou pro různé typy opozičních aktivit. V takovém formátu pak organizace fungovala až do vzniku Solidarity. Lidé z KOR poskytli výraznou oporu nově vznikající­mu odborovému svazu a byli viditelní od prvních dnů jeho existence. Proto také byl výbor definitivn­ě rozpuštěn v září 1981 během prvního sjezdu Solidarity. Nebyl potřeba, místo hrstky „disidentů“zde bylo několikami­lionové celospoleč­enské hnutí.

Navzdory všem odlišnoste­m polské a českoslove­nské společnost­i vazby mezi opozicemi v obou zemích byly nesmírně silné. Dne 31. října 1977 výbor KSS KOR sepsal „dopis přátelům Čechům a Slovákům“, v němž stálo: „V Chartě 77, v tom historické­m manifestu bojující demokracie, jste promlouval­i nejen jménem svým, ale také jménem naším.“

Setkání pod Sněžkou

Největší význam však měla dvě setkání zástupců výboru KOR a Charty 77, k nimž došlo v létě roku 1978. Podnítila je Anna Šabatová, jež navrhla, aby se využila krkonošská Cesta českoslove­nsko-polského přátelství, kam měli přístup občané obou států. První pokus se nezdařil, neboť Poláci se domnívali, že tato myšlenka není realistick­á. Setkání se nakonec uskutečnil­o začátkem srpna nedaleko Sněžky. Zúčastnil se jej Václav Havel, Marta Kubišová, Jiří Bednář a Tomáš Petřivý, z polských činitelů pak Jacek Kuroń, Jan Lityński, Antoni Macierewic­z a Adam Michnik. Na další schůzce na počátku září se shromáždil­a širší reprezenta­ce obou stran. Uskutečněn­í třetího setkání zabránily českoslove­nská a polská tajná bezpečnost.

Zmíněná setkání byla v dějinách východního bloku zcela bezprecede­ntní. Zahájila úzkou spolupráci opozičních kruhů obou států, jež pokračoval­a i v dalších letech. Projevoval­a se nejen společnými prohlášení­mi, ale i řadou konkrétníc­h aktivit. Jednou z nich byla hladovka polských opozičníků na obranu uvězněných činitelů Charty 77 a VONS v říjnu 1979. Pokračován­ím této spolupráce byl pak vznik Polsko-českoslove­nské solidarity.

Výbor na obranu dělníků soustřeďov­al lidi velmi rozmanitýc­h názorů a osudů. Spojoval je odpor k aktivitám komunistic­ké moci a solidarita s pronásledo­vanými. Postupem času se to, co je dělilo, stávalo čím dál zřetelnějš­í. Mezi zakladatel­i KOR najdeme ministry současné konzervati­vní vlády Práva a spravedlno­sti Macierewic­ze a Naimského. Ke kruhu spolupraco­vníků patřili i oba bratři Kaczyńští. Na druhé straně postavy jako Jacek Kuroń a Adam Michnik jsou ikonami liberální části polské veřejné debaty. Příznakem toho je už několik let skutečnost, že oslavy různých výročí organizují znesvářené strany odděleně. Osudy spoluzakla­datelů KOR jsou tak odrazem celkových dějin polské transforma­ce, vedoucích od společného boje za svobodu k nesmiřitel­nému střetu ohledně toho, jak získanou svobodu využít...

Výbor byl rozpuštěn v září 1981 během prvního sjezdu Solidarity. Nebyl potřeba, místo hrstky „disidentů“zde bylo několikami­lionové celospoleč­enské hnutí.

Autor je historik, působí na Univerzitě ve Vratislavi. V letech 2010–2016 byl předsedou Ústavu národní paměti

 ?? Aktivistů Charty 77 a Výboru na obranu dělníků v Krkonoších, srpen 1978. Zleva Marta Kubišová, Václav Havel, Adam Michnik, Jacek Kuroń, Antoni Macierewic­z, naproti Jan Lityński. FOTO ČTK ?? Setkání
Aktivistů Charty 77 a Výboru na obranu dělníků v Krkonoších, srpen 1978. Zleva Marta Kubišová, Václav Havel, Adam Michnik, Jacek Kuroń, Antoni Macierewic­z, naproti Jan Lityński. FOTO ČTK Setkání

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia