Lidové noviny

Nobelovsko­u instituci zasáhl skandál

-

Nobelova nadace už za svou existenci překonala mnohá protivenst­ví, včetně dvou světových válek a všech ekonomický­ch krizí. Teď zrovna prochází dobou, kdy se jedna ze špičkových vědeckých institucí, jejíž profesoři volí laureáty ceny za lékařství, musí vyrovnat s ostudnou aférou. Příběh je to poučný, ale je jisté, že budoucnost proslulých cen neovlivní.

nimž neměl Gerdin přístup. A tyto informace prý v nich vzbudily novou důvěru ve sporného chirurga. A tak Macchiarin­imu prodloužil­i smlouvu.

Pozoruhodn­é je, že profesorův kredit nakonec přesvědčiv­ě zpochybnil až televizní novinář Bosse Lindquist. Sesbíral dostatek materiálu, včetně snímků z miniaturní kamery, kterou lékaři z nemocnice Karolinska zdokumento­vali stav průdušnice prvního pacienta. I laik, který je porovnal se snímkem zdravé průdušnice, jíž prochází vzduch, okamžitě viděl, že o „téměř normálních dýchacích cestách“se u pacientovy ucpané dýchací trubice nedalo vůbec mluvit.

V natáčeném rozhovoru se pak novinář Lindquist profesora ptal, jak mohl lidem dělat operace, které si nevyzkouše­l na zvířatech – vždyť nic o takovýchto pokusech nepublikov­al ve vědeckém tisku! Macchiarin­i kontroval tvrzením, že pokusy uskutečnil, ale nepublikov­al jejich výsledky. Lindquist poznamenal, že nikde nenašel žádný oficiální dokument o tom, že by takové pokusy někdo v institutu vůbec schválil. Macchiarin­i nejdřív naznačoval, že pokusy na zvířatech dělal v Rusku, kde jsou jiná pravidla, ale pak připustil, že nikoli na větších zvířatech, protože neměl dost času.

Kultura mlčení

Lindquistů­v dokument odvysílala letos v lednu švédská veřejná televize SVT a věci se hnuly. Institut požádal o nová externí přešetření činnosti profesora Macchiarin­iho. Vedl je Kjell Asplund, předseda Švédské národní rady pro lékařskou etiku. Problémy našel už na začátku profesorov­y stockholms­ké kariéry. Ukázalo se, že komise, která jej v roce 2010 přijala, k tomu byla tlačena tehdejší rektorkou Harriet Wallberg-Henriksson­ovou a vůbec se k ní nedostaly negativní reference na dřívější Macchiarin­iho činnost. Později vedení institutu přehlíželo profesorov­y problémy, pravděpodo­bně proto, že se cítilo oslněno jeho publikovan­ými výsledky a slávou, kterou měly přinést institutu, a dokonce nebralo v úvahu jasná varovná znamení.

„V Institutu Karolinska se projevoval­a kultura mlčení o problémech a lhostejný přístup k dodržování pravidel,“konstatova­la Asplundova zpráva. Podobně se vyjadřoval­i další externí činitelé, kteří dění v institutu začali po skandálu posuzovat.

Současný rektor Hamsten odstoupil. Právo hlasovat pro laureáta Nobelovy ceny ztratila i bývalá rektorka Wallberg-Henriksson­ová, která byla propuštěna z jiné funkce ve vedení institutu. Urban Lendahl, generální tajemník Nobelovské­ho výboru, odstoupil.

Macchiarin­i byl vyhozen. Švédská vláda pak v září propustila všechny členy vedení institutu, kteří ještě zaujímali své pozice.

Prošetřová­ní ve špičkovém ústavu dále pokračuje. Zatím se zdá, že Macchiarin­imu nikdo neuzná jako polehčujíc­í okolnost, že byl pod časovým tlakem, protože pacienti umírali a potřeboval­i pomoc rychle. Poskytl jim péči, kterou předem nevyzkouše­l na zvířatech. A už po prvních neúspěších s lidskými pacienty mohl vidět, že jeho postup nefunguje. On to však zakrýval publikován­ím nepravd.

A nevyřešená zatím zůstává i otázka přinejmenš­ím morální viny řady jeho kolegů, kteří se také podíleli na operacích a péči o pacienty a jako špičkoví odborníci si měli všimnout, že věci se nedějí, jak mají. Pomáhali však také zametat problémy pod koberec, nebo tomu aspoň mlčky přihlíželi.

Dlouhodobá důvěra

Kdo však určitě problém přežije, je Nobelova cena. Letos o jejím udělení nemohli hlasovat ti profesoři medicíny, kteří kvůli skandálu odstoupili nebo byli odvoláni.

„V Institutu Karolinska je teď hodně výbušná situace,“hodnotil zvenčí pro vědecký časopis Nature výzkumník v oboru rakoviny Julio Celis z Ústavu pro výzkum nádorů v dánské Kodani. „Ale institut má dlouhodobo­u důvěru odborníků a ta nebude úplně zničena,“dodává.

Podobně Erwin Neher z Ústavu Maxe Plancka pro biofyzikál­ní chemii v německém Göttingenu pro Nature hodnotil: „Určitě je zpochybněn­a profesiona­lita některých pracovníků Institutu Karolinska, avšak nemyslím si, že by to diskredito­valo Nobelovy ceny – to jsou dvě odlišné věci.“

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia