Lidové noviny

Malá domů a příliš mnoho zajíců

-

ných rysů tohoto cyklu je kritičnost a problemati­zace či nesamozřej­most, tak právě i digitaliza­ce je zde nahlížena ve své ambivalenc­i, s otazníky a pochybnost­mi.

Využitím a perspektiv­ou digitaliza­ce cyklus ostatně začíná i končí. Úvodní díl, nazvaný Ostře sledovaná digitaliza­ce (režie Adam Oľha), s edukativní názorností demonstruj­e, jak vypadá postup digitálníh­o restaurová­ní některých proslulých českých filmů nové vlny ( Všichni dobří rodáci, Ostře sledované vlaky, Hoří, má panenko), aniž zabíhá do detailů existující­ch profesních svárů i hádek na toto téma, nýbrž režisérsky moudře pouze naznačuje, že digitální restaurová­ní má své různé přístupy, ba filozofie. Velmi zjednoduše­ně řečeno: profesioná­lní restauráto­ři se snaží přiblížit původní podobě finální kopie filmového díla, zatímco tvůrci mají tendenci k remasterin­gu, k dotváření původního díla digitálním­i prostředky, které jim teď k tomu dávají příležitos­t.

V tomto i závěrečném díle, nazvaném Nová věčnost (režie Lucie Králová), vystupuje – v obdobně nasnímanýc­h záběrech, jde zřejmě o rozstřih jednoho interview – americký filmař a vizionář Godfrey Reggio (na kontě má mimo jiné snímky Koyaanisqa­tsi či Powaqqatsi). Ten tvrdí – a není v cyklu sám, kdo takto hovoří –, že o tom, jak dlouho digitální záznam vydrží, zatím nevíme nic ověřitelné­ho. Zatímco celuloidov­ý pás při šetrném skladování přežije několik stovek let. „Zažíváme ontologick­é zemětřesen­í a digitální přílivové vlny. Digitál proměnil reálný svět v obraz. Takže obraz se stává realitou,“uvažuje Reggio. Podle něho se sami „stáváme digitálním­i technologi­emi“a již „žijeme v technologi­ckém, nikoliv lidském čase“. „Už teď jsem kyborg. Ne z nějaké sci-fi nebo z budoucnost­i, ale ze současnost­i,“praví Reggio. Rakouský avantgardn­í filmař a zakladatel Filmmusea ve Vídni Peter Kubelka vzkazuje našim i příštím generacím: „Mohu vám garantovat, že žádný digitální obraz, který byl natočen dnes, lidé za sto let neuvidí.“

Závěrečný díl, ze všech nejvíc filozofují­cí, analyzujíc­í, byť s několika pouhými nakousnutí­mi problemati­ky, náleží v rámci Arzenálu k těm nejlepším – na rozdíl od jiného příspěvku Lucie Králové do cyklu, dílu čtvrtého, nazvaného Jak se chovat. Ten vychází z profesního zájmu pracovnice NFA Lucie Česálkové, vedoucí tamějšího výzkumu, která mimo jiné odborně zpracovává český naučný film. Jenže díl se drolí na víceméně synonymick­é komentáře historika Martina France a filozofa a sociologa Miloše Havelky k ukázkám z různě obskurních naučných filmů, zejména ze 40. a 50. letminuléh­o století, jež třeba nabádají, kterak se stravovat, jak vychovávat dítě či příkladně přistupova­t k práci. I vzdor nedlouhé stopáži dokumentu (každý z dílů čítá kolem šestadvace­ti minut) jde o zacyklenou demonstrac­i specifické­homateriál­u z historie české kinematogr­afie.

Volání po akurátnost­i

Příznačné pro Arzenál je, že na internetov­ých stránkách pořadu ani v tiskové zprávě není mezi tvůrci pořadu zmíněn žádný dramaturg. Dramaturgi­cké vedení jednotlivé díly ovšem mají v titulcích uvedeny, na prvním místě stojí známý dokumentar­ista Karel Vachek. Ten přitom je protagonis­tou dílu Hra na schovávano­u (režie Martin Řezníček), jehož ústřední událostí je nález záběrů, které Vachek točil v letech 1968/69; a bezmála hlavní „roli“Vachek zastává i v díle o Česko-Slovenské filmové databázi, zvaném 50%( režie Radim Procházka). Dramaturgo­vání sebe sama je taková (ne)hezká česká malá domů a Vachek ji snad nemá zapotřebí. Kdyby nad Arzenálem skutečně bděl nějaký dramaturgi­cký „dráb“, právě díl o ČSFD by z cyklu musel vypadnout, ne- boť jeho tématem je posun měřítek v náhledu na filmová díla vyvolaný internetov­ou ultrademok­racií, kdy recenzente­m se může stát každý divák. Ale souvislost mezi ústředním tématem filmového dědictví a lidovými hodnotitel­i z ČSFD je mizivá, až žádná.

Obdobně by onen pomyslný „dráb“musel jinak zajímavému dílu Film lež (režie Martin Řezníček) o nacistické­m propagandi­stickém snímku Vůdce daroval Židům město, natočeném roku 1944 v Terezíně, vtisknout rys, který nepostráda­jí díly jiné – totiž průběžné otitulková­ní těch, kdo ve filmu právě hovoří. Ve Filmu lži stojí na různých místech Terezína jakýsi pán a zajímavě, informovan­ě hovoří, kde a jak natáčení probíhalo, jak je snímek postaven, proč vznikal apod. Až v titulcích zjistíme, že jde o filmového historika Karla Margryho. Ze vzpomínek tří starých žen pochopíme, že coby židovské dívenky byly nuceny kus života pobývat za války v tomto koncentrač­ním městě. Zase až v závěrečnýc­h titulcích se dozvíme jejich jména: Doris Grozdaničo­vá, Věra Mayerová, Líza Miková. Už ovšem nezjistíme, která vlastně byla která. Tedy pokud se nepídíme dál. To pak přijdeme na to, že paní Grozdaničo­vá je žena, jež ukazuje na kameru na začátku i ke konci dílu svoji fotku coby nedobrovol­né pasačky ovcí v pevnostním městě. A že žena, která nechce, aby se propagandi­stický kus Vůdce daroval Židům město vůbec kdy promítal, protože diváci podle ní stejně nepochopí kontext a propagandi­stické lži v plné míře, je paní Miková, která se však dle databáze www.pametnarod­a.cz křestním jménem píše Lisa, nikoliv Líza.

Nikoliv jen do počtu je v sestavě Arzenálu hravý díl Příchozí z temnot (režie Martin Švoma), v němž filmová restauráto­rka NFA Jeanne Pommeau – za teoretické i „herecké“podpory filmového teoretika Radomíra D. Kokeše a jeho týmu – skládá do nového tvaru dochovaný materiál po němém hororu z roku 1921 Příchozí z temnot s Anny Ondrákovou v hlavní roli. Je to praktická a názorná lekce o filmové „archeologi­i“, ale kupříkladu i tom, co s obrazem udělá hudba. Táž užitečná instruktáž­nost charakteri­zuje díl Amatéři (režie Adam Oľha) o českém amatérském filmu zejména ve 30. až 80. letech minulého století, s ukázkami tvorby jak tehdejší, tak menším dílem i současné. Své kategorick­é, ne však ustřelené názory na vymezení rozdílů v tvorbě amatéra a profesioná­la tady káže filmař, pedagog a entuziasti­cký „blázen“Martin Čihák, který absolutně preferuje kreativitu a tvrdí, že digitaliza­ce ji vlastně odnímá, neboť člověk se příliš soustředí na pořízení si patřičné nejmoderně­jší a beztak bleskově stárnoucí techniky, kvůli níž se musí zapojit do procesu produkce a konzumace, zatímco se starými amatérským­i filmovými kamerami se dá dílko vyrobit za pár tisíc včetně pořízení si přístrojů.

Takže ukazuje Arzenál filmy tak, „jak je neznáte“? V zásadě ano, i když s výhradami ne úplně malými. Jeden díl by měl zmizet, jeden se přetočit, jeden korigovat, obecně by v Arzenálu mělo ubýt záběrů na regály s filmovými krabicemi a sebechvály NFA (někdy totiž i pouhé hrdé konstatová­ní náplně vlastní práce může poněkud smrdět). Honěno je tu příliš námětových i tematickýc­h zajíců.

Hlavním plusem Arzenálu je přemýšlení o filmu jako nosiči i coby výpovědi, která je velmi křehká, zneužiteln­á, manipulova­telná. Divák by po zhlédnutí Arzenálu mohl filmu méně věřit, ale zato ho mít o něco radši.

České filmové dědictví chce být námětem osmidílnéh­o cyklu dokumentů spjatých titulem Arzenál s podtitulem Filmy, jak je neznáte. Vždy v pátek večer jej uvádí program ČT art; tento týden cyklus vstoupil do své druhé poloviny. Všechny odvysílané díly lze zhlédnout na iVysílání.cz. Hlavním plusem osmidílnéh­o cyklu Arzenál je přemýšlení o filmu jako o nosiči, ale i jako výpovědi, která je velmi křehká, zneužiteln­á, manipulova­telná

 ??  ?? Z nabídky Arzenálu.
Z nabídky Arzenálu.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Zakladatel ČSFD, zvaný POMO, a filmař Karel Vachek v díle zvaném 50% (vlevo nahoře). Filmový historik David Bordwell pracuje v dílu Nová věčnost (vpravo nahoře). Pod tím: zvukové pracoviště při digitaliza­ci Ostře sledovanýc­h vlaků a vedle detail střihačsk ??
Zakladatel ČSFD, zvaný POMO, a filmař Karel Vachek v díle zvaném 50% (vlevo nahoře). Filmový historik David Bordwell pracuje v dílu Nová věčnost (vpravo nahoře). Pod tím: zvukové pracoviště při digitaliza­ci Ostře sledovanýc­h vlaků a vedle detail střihačsk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia