Lidové noviny

Mimosoudní vítězství ještě není konečné

-

ŽIVOT S FINANCEMI:

Paní Irena má za sebou velmi dlouhou a dosti náročnou reklamační cestu. Absolvoval­a ji jen díky své odvaze, odhodlání a trvání na principech.

Její banka jí jednou strhla poplatek několik tisíc korun, jenže na to podle ní neměla nárok. Irena nejprve přemýšlela, zda má vůbec smysl bojovat s tak velkou institucí. „Proti takovému kolosu, plnému právníků, analytiků a poradců, nemám vůbec žádnou šanci,“říkala si. Nakonec se ale do boje pustila, aby dokázala, že to smysl má, a aby inspiroval­a další lidi, kteří se ocitnou v podobné situaci.

Irena se nejprve obrátila s reklamací přímo na banku. Ta ji velmi rychle odmítla s tím, že na poplatek měla právo a výklad zákona svědčí v její prospěch a její postup posvěcuje. Následně Irena podala stížnost k ombudsmano­vi banky. I on ji ale zamítl. Proto se rozhodla obrátit na finančního arbitra ČR. Ten podání po několika měsících posoudil a rozhodl ve prospěch Ireny. Klientka byla nesmírně šťastná a myslela si, že celý kolotoč pro ni skončil. Už v té chvíli totiž vydala na řízení poměrně dost peněz.

Vydržet tři roky

Jenže banka rozhodnutí finančního arbitra nerespekto­vala a podala žalobu k soudu. Pro paní Irenu tak začalo všechno od začátku. Paradoxně pro ni úspěšné řízení u finančního arbitra konečný výsledek sporu pouze citelně odložil. Následné projednává­ní před soudem trvalo déle než rok. Irena ale nakonec spor vyhrála i u soudu.

Doba, která uplynula od doby podání první reklamace k bance do pravomocné­ho rozhodnutí soudy, se nakonec protáhla na téměř tři roky. Náklady na soudní řízení musela banka Ireně proplatit. Stejně tak jí musela vrátit neoprávněn­ě stržený poplatek. Kvůli několika tisícům korun však Irena věnovala téměř tři roky svého života předem nejistému řízení, které ji finančně i psychicky zatěžovalo. Nakonec všechno dobře dopadlo, kolik je ale u nás klientů, kteří se pustí do potenciáln­ě vleklého sporu s významnou finanční institucí, navíc s nejistým výsledkem?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia