Lidové noviny

Záhada Zemanova zpožděného letu

Odlet minutu po minutě

- JAKUB FAJNOR MARCEL ŠULEK

PRAHA Za zpoždění prezidenta Miloše Zemana při cestě na státní pohřeb bývalého slovenskéh­o prezidenta Michala Kováče může mimo jiné Řízení letového provozu (ŘLP), protože dalo na Letišti Václava Havla přednost jinému letadlu. Alespoň to pro server Aktuálně.cz řekl Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. „Prezidents­ký let tak musel čekat na odletové dráze,“uvedl v pátek. Do Lán si kvůli tomu prezident na příští sobotu pozval i ministra dopravy Dana Ťoka. „Chyba se nestala na straně prezidenta republiky, Kanceláře prezidenta republiky ani Armády ČR,“dodal Ovčáček.

Ještě ve čtvrtek však prezidentů­v mluvčí pro Lidovky.cz uvedl, že čas plánovanéh­o a skutečného odletu z Prahy byl v podstatě stejný. „Obojí bylo cca 10.35,“uvedl. Zpoždění tedy podle jeho původního sdělení při odletu nenastalo.

Jelikož si čtvrteční a páteční tvrzení mluvčího prezidenta zjevně protiřečí, server Lidovky.cz se rozhodl událost detailně prověřit.

Letové záznamy, které ŘLP poskytuje a jsou na stránce Live- ATC.net díky nadšencům pro letadla veřejně dostupné, dokazují, že prezidents­ký speciál na letišti nic nezdržoval­o. Naopak, minimálně dvě jiná letadla přímo z věže ŘLP zbrzdila. Dispečeři tvrdí, že udělali vše pro to, aby stroji s prezidente­m nic nestálo v cestě.

„Je nutno se při prošetření zaměřit mimo jiné na časové rozpětí více než jedenáct minut mezi zážehem motoru a povolením vzlétnout. Cesta každého prezidenta všude na světě je plánována doslova na minuty,“odpověděl serveru Lidovky.cz Ovčáček na dotaz, proč Zeman dorazil na začátek ceremonie pozdě i přesto, že prezidents­ký speciál nemusel prokazatel­ně dávat před vzletem přednost jinému letu.

Údajné pochybení ŘLP bude mít i přesto dohru. „Věc bude pečli- vě prošetřena po diskusi s ministrem dopravy,“Ovčáček.

„Roli Řízení letového provozu prošetříme, budeme pana prezidenta informovat,“dodal mluvčí ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) Jakub Stadler.

Záhada, jak ke konečnému zpoždění vůbec došlo, trvá. Přistání na bratislavs­kém letišti se totiž událo bez komplikací. Podle mluvčí letiště Veroniky Ševčíkové v Bratislavě panovalo běžné počasí s teplotami kolem 12 stupňů Celsia. „Český speciál přistál bez jakýchkoli­v problémů. Mluvčí Ovčáček hovořil o nespecifik­ovaných problémech při odletu z Prahy,“řekla.

Miloš Zeman letěl do Bratislavy na pohřeb spolu s českou delegací. Mezi ní byl i bývalý prezident Václav Klaus. Letadlo mělo plánovaný odlet v 10.35, v 11.30 začínal

Prezident Miloš Zeman spolu s českou delegací dorazil ve čtvrtek pozdě na pohřeb bývalého slovenskéh­o prezidenta Michala Kováče. Přesný důvod není znám, Zemanův mluvčí si protiřečí.

v Bratislavě pohřeb. Kancelář prezidenta republiky tak na přelet do slovenské metropole a přejezd na Bratislavs­ký hrad naplánoval­a jen 55 minut.

S tím, že delegace přijede o pět minut po oficiálním začátku, harmonogra­m počítal. „Přílet byl naplánován na 11.15, odjezd z letiště na 11.20 a příjezd na Bratislavs­ký hrad v 11.35. Vše samozřejmě po dohodě se slovenskou stranou,“řekl Ovčáček. Oproti plánovaném­u zpoždění však česká delegace nabrala další skluz a namísto dorazila až v 11.44. Do Rytířského sálu Bratislavs­kého hradu se kvůli zpoždění čeští státníci už nedostali, poklonit se prvnímu slovenském­u prezidento­vi tak mohli až po cestě z Bratislavs­kého hradu.

V tomto bodě se však podle Aktuálně.cz česká delegace dopustila dalšího přešlapu. Nerespekto­vala totiž doporučení slovenskéh­o protokolu, který smuteční program organizova­l, a způsobila tím logistické problémy. Vojáci nesoucí rakev s ostatky zemřelého státníka se tak museli na deset sekund zastavit na nádvoří hradu, aby se Zeman mohl

Prezidents­ký speciál s označením Czech Air Force 01 dostává pokyn čekat před ranvejí.

10.43:01 Dispečeři zdržují letoun Swiss Air. Musí počkat, přednost má při odletu letadlo prezidenta.

10.44:03 Czech Air Force 01 dostává povolení najet na ranvej.

10.45:05 Dispečeři zdržují letadlo ČSA 543 čekající na přistání. Podle veřejně dostupných informací ze serveru FlightRada­r toto letadlo muselo ještě předtím udělat jednu otočku navíc, přednost dostal prezidents­ký speciál.

10.45:39 Czech Air Force 01 dostává povolení vzlétnout.

Zdroj: LiveATC.net

Kováčově památce dodatečně poklonit. Slováci přitom podle zdroje serveru Zemanovi doporučili, aby kvůli zpoždění na hrad vůbec nejezdil a zúčastnil se až další části programu. O kauze čtěte také na webu Lidovky.cz

 ?? Sleduje odjezd vozu s rakví od prezidents­kého paláce FOTO ČTK ?? Miloš Zeman
Sleduje odjezd vozu s rakví od prezidents­kého paláce FOTO ČTK Miloš Zeman

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia