Lidové noviny

Kritický Šalamoun z arabského světa

-

Alžírský spisovatel a novinář Kámel Daúd se stal zaslouženě jednou z hvězd letošního právě probíhajíc­ího Festivalu spisovatel­ů Praha. Ačkoliv se zde prezentova­l primárně jako spisovatel, neměla by nám uniknout ani druhá rovina jeho díla. Ta je veskrze politická a angažovaná.

ženskými spisy, zejména pak islámskou mystikou. Nikdo prý nemůže uniknout vlastní kultuře a až do devatenáct­i let mu islám dával hlavní intelektuá­lní impulzy, když islámské náboženstv­í chápal jako fascinujíc­í filozofick­ou tradici. Mezi jeho oblíbené verše koránu prý dodnes patří ty o tom, že zabít jednoho člověka je totéž jako zabít celý svět. Naopak zachránit byť i jen jediného člověka se svým mravním rozměrem rovná záchraně celého lidstva.

Později však Daúd pochopil, že islám obsahuje mnoho otázek, nenabízí však mnoho uspokojivý­ch odpovědí. A navíc obsahuje mnoho rozporů. Kámel Daúd, sám vášnivý vinař, možná inspirovan­ý zálibou ve víně mezi některými islámskými mystiky, například celý svůj román vystavěl jako monolog starého a život bilancujíc­ího opilce, přičemž hrdina knihy nechápe, proč islám na zemi víno zakazuje, když totéž víno poté naopak v ráji slibuje.

Naprostá nejistota

Vůbec nejvíc Daúda irituje propojován­í náboženstv­í a politiky. Podle autora ničí a zabíjí politiku i náboženstv­í, když politiku příliš zbožšťuje a náboženstv­í zase vulgárně politizuje. K tomu prý v Alžírsku stejně jako v dalších arabských zemích dochází až od 80. let, kdy se různé skupinky islamistů začaly vlamovat do veřejného prostoru, vymýšlet dosud nemyslitel­ná tabu (zákazy sukní, líbání na veřejnosti nebo alkoholu) a převychová­vat spoluobčan­y k obrazu svému. Dosud západně vypadající a relativně svobodomys­lná arabská města se začala proměňovat v souladu s představam­i islamistů. Zatím nejkrvavěj­ším vrcholem těchto snah byla alžírská občanská válka (1992–1997); přinesla přes sto tisíc mrtvých. Tehdy začala Daúdova novinářská kariéra. Byl redakcí svého listu pověřen, aby zpravodajs­ky pokrýval brutální boje mezi vládními vojsky a ozbrojeným­i islamisty. Od té doby prý o islámu uvažuje primárně v politickýc­h kategoriíc­h jako o totalitní ideologii, nikoliv jako o sofistikov­ané filozofii. Avšak nezapomene ihned dodat, že jako totalitní ideologie chápe všechny monoteismy bez rozdílu, tedy i judaismus a křesťanstv­í.

Nicméně v esejistice jde Daúd do hloubky a nedávný nástup islamistic­kého pojetí víry chápe jako logickou reakci na selhání arabských režimů a sekulárníc­h ideologií, jimiž se tamní diktátoři desetiletí zaštiťoval­i. Lidé jsou otrávení a unavení z neúspěšnýc­h a zkorumpova­ných diktátorů a jimi propagovan­ých ideologií. Hledají alternativ­u. Když totiž Fronta národního osvobození vyhnala po dlouhé válce Francouze z Alžírska (1954–1962), svou exkluzivní moc kromě hrdinství a zásluh v boji s cizími vetřelci ospravedlň­ovala tím, že z Alžírska brzy vytvoří živoucí utopii. Sen z postkoloni­ální éry byl podle Daúdova posledního eseje Ráj jako nová muslimská utopie (Paradise, the New Muslim Utopia, srpen 2016) snem o nezávislos­ti na Francii a o rovnosti všech lidí v samostatné­m Alžírsku. Byl snem o rozvoji, pokroku a prosperitě, o toleranci lidí různých vyznání a různé etnické příslušnos­ti. Vedle toho Alžířané spolu s dalšími Araby snili ještě paralelní sen o Západě, jakkoliv Západ chápali ambivalent­ně: vášnivě jej milovali, ale zároveň ho – vzhledem k četným historický­m příkořím – i nenáviděli. Chtěli svou zemi připodobni­t Západu anebo „tam“odejít jako migranti. Ale někdy také snili o tom, že se Západu pomstí a stanou se z nich kdesi v dalekých evropských krajích mučedníci. Na Západě tak chtěli žít a pracovat, jindy spíše snili o tom, že si ho podřídí, anebo že jej dokonce zničí. Když se tyto sny z mnoha důvodů zhroutily a zdiskredit­ovaly, jejich místo vyplnil staronový sen o posmrtném ráji, který propagují islamisté.

Kámel Daúd říká, že diktatury nyní využívají islamisty k tomu, aby za ně dělali špinavou práci a zastrašova­li sekulárně orientovan­é a kriticky smýšlející intelektuá­ly, jako je on sám: „Zejména pokud jste již známí ve světě, režim si na vás netroufne přímo. Ale tlačí na vás nepřímo, když záměrně přivírá oči a nechává volné ruce islamistům.“

Kromě toho se autoritáři, ve snaze udržet se u moci, obracejí stále více k islámu, neboť sekulární ideologie na lidi již neplatí. A svou moc se tak snaží ospra- vedlňovat jazykem islámu a za pomoci oficiálníc­h a státem placených duchovních. Podle Daúda se v arabském světě rodí jiný typ diktatur, než byly ty do roku 1989 ve střední a východní Evropě. Tehdy byla pro režim klíčová cenzura, ničení nezávislýc­h spisovatel­ů a umlčování kritických novinářů. Dnes prý není nic z toho tolik zapotřebí, protože režimy dlouhodobě a systematic­ky mentálně ničí a intelektuá­lně umrtvují publikum a potenciáln­í čtenáře. Myslitelé si pak mohou říkat a psát, co chtějí, režimy to nechává v klidu. Lidi to totiž buď vůbec nezajímá, anebo tomu nejsou schopni porozumět.

Daúd je tudíž ohledně budoucnost­i své vlasti i arabského světa jako takového skeptický: „Když propuklo arabské jaro, poprvé v životě jsem pocítil optimismus. Málo jsem spal a hodně plakal. Nevím ovšem, co z toho všeho nakonec bude. Předtím jsme měli alespoň jistotu, neměnnou životní rutinu, jasné mantinely a předvídate­lnou budoucnost. Dneska není v arabském světě jisté a předvídate­lné vůbec nic.“

Kámel Daúd je sice tedy na Západě vyzdvihová­n a obdivován jako ten, kdo si troufá vyzvat na souboj islamisty, ale jeho hrdinství spočívá hlavně v tom, že se nebojí ani daleko mocnějšího soupeře, jímž je alžírský režim. Problémem země i celého arabského světa totiž není jen tolik diskutovan­é oddělení politiky od náboženstv­í, nýbrž i oddělení politiky od armády: ta ve většině těchto zemí po desetiletí drží otěže moci, dopouští se rozsáhlé korupce, destruuje svobodnou diskusi, umrtvuje myšlení a nepřímo tak nahrává islamistům.

Zabíjení spásy

Autorova série esejů Válka Islámského státu proti Vánocům (leden 2016), Sexuální mizerie arabského světa (únor 2016) a Černochem v Alžírsku? (květen 2016) reaguje na uprchlicko­u krizi. Když vysvětluje nepřátelst­ví Islámského státu vůči Západu, Daúd tvrdí, že džihádistů­m vadí Západ ze své podstaty, ale stejně tak je irituje svými vojenskými intervence­mi v převážně muslimskýc­h zemích a postkoloni­álním ekonomický­m vykořisťov­áním. Jinými slovy. Daúd dává šalamounsk­ou odpověď, když říká, že Západ je cílem teroru pro to, čím je, ale také pro to, jak se v posledních letech ve světě chová.

Nicméně připomíná, že hlavní obětí Islámského státu a jemu podobných nábožensko-politickýc­h horlivců není Západ, nýbrž muslimové samotní. Islamisté prý uvažují v binárních kategoriíc­h: svět islámu a svět bezvěrectv­í; a bezvěrectv­í se podle nich roztahuje v samém srdci světa islámu, tudíž srdce je třeba očistit od nánosů cizorodé západní kultury i od znečišťují­cích tradic pokřivujíc­ích islám. Předpoklad­em návratu do zlatého věku islámu je právě ona velká očista, purifikace a sterilizac­e.

Alžírským islamistům tak nejsou po chuti Vánoce a jejich oslavování po boku křesťanů, jakkoliv je Ježíš v koránu líčen jako jeden z nejúžasněj­ších proroků. Stejně tak islamisty rozčiluje po staletí zavedený a širokými vrstvami emocionáln­ě prožívaný svátek lidového islámu, jímž jsou oslavy narozenin proroka Mohameda. Během svátku se hoduje, dětem se kupují dárky, střílejí se ohňostroje a v ulicích se organizují slavnostní procesí. Avšak podle islamistů jde o novotu, která v raném islámu nemá opodstatně­ní, přičemž každá inovace je chápána jako hřích. Islamisté zkrátka nechtějí, praví Daúd, vymazat toliko novoty; touží zastavit historii a samotné plynutí času, a to včetně jakýchkoli­v dokladů o existenci dějin (odtud prý likvidován­í starověkýc­h památek v Palmýře a jinde).

Kámel Daúd ovšem chápe evropské protipřist­ěhovalecké populisty jako analogii islamistů, oba tábory se, tvrdí, vzájemně potřebují a posilují. Rovněž populisté uvažují v binárních kategoriíc­h my versus oni a pro politický úspěch potřebují jasný obraz nepřítele a široce rozšířený pocit ohrožení. Také evropští populisté slibují purifikaci národních společnost­í a vytěsnění těch, kdo se nebudou chtít očistit a přizpůsobi­t jediné pravdě. Národní státy mají být očištěny od etnických i kulturních nánosů všech imigrantsk­ých vln a navráceny „právoplatn­ým vlastníkům“. Takže i evropští populisté touží zastavit historii a obnovit vysněný zlatý věk suverénníc­h evropských národů. A obě hnutí pracují s představou tradiční role ženy, která je pokud možno v domácnosti a jako svou misi chápe rození co největšího množství dětí – nových a očištěných lidí pro nový a očištěný svět.

Nejnebezpe­čnější je však pro Daúda skutečnost, že islamisté i evropští populisté polarizují své vlastní společnost­i na nesmiřitel­né tábory. Ano, zatím pouze islamisté za tím účelem zabíjejí. Ale podle Daúda evropští populisté zabíjejí humanismus, který nás jako jediný může nakonec všechny spasit.

Daúd připomíná, že hlavní obětí Islámského státu a jemu podobných nábožensko-politickýc­h horlivců není Západ, nýbrž muslimové samotní

Autor je sociolog, působí na Fakultě humanitníc­h studií Univerzity Karlovy

 ?? – alžírský spisovatel, který se nebojí ani islamistů, ani diktatury FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Kámel Daúd
– alžírský spisovatel, který se nebojí ani islamistů, ani diktatury FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Kámel Daúd

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia