Lidové noviny

Dědo, mohl bys mi ručit svým bytem?

-

ŽIVOT S FINANCEMI:

Pan Leoš je v důchodu už třetím rokem. Jeho dcera s manželem jej požádali o pomoc při získání vysněného domu v Praze. Protože ale jeho hodnota nestačí na poskytnutí hypotéky, budou potřebovat doplnit ručení o další nemovitost – byt, ve kterém Leoš žije. Zároveň dcera Leoše požádala, aby se podepsal do úvěrové smlouvy jako ručitel k dalšímu úvěru na auto, které prý nutně potřebují na dojíždění za prací.

Leoše obě žádosti trochu zaskočily, ale kvůli dobrým vztahům s jedinou dcerou nakonec souhlasil. Dva roky vše probíhalo bez problémů. Dcera potvrzoval­a, že vše řádně splácí a že se Leoš nemá čeho bát. Jenže pak přišla poštou od banky výzva, aby coby ručitel splatil celý úvěr dcery na auto. Současně jej vyzvala také k tomu, aby začal splácet i splátky na dům, za nějž ručil svou nemovitost­í. Leoš neměl žádné volné prostředky, navíc netušil, co se stalo. Kontaktova­l dceru, aby věc vysvětlila a hlavně vyřešila, jenže ta s ním od té chvíle odmítla komunikova­t.

Důchodci v exekuci

Na Leoše byla následně nařízena exekuce a začaly semu srážet částky dluhu z důchodu do nezabavite­lného minima. Leoš byl rád, že vůbec zaplatil nájem, a na ostatní potřeby mu zbylo méně než tisíc korun. Dceru ani jejího manžela však problémy Leoše vůbec nezajímaly. Odstěhoval­i se do Anglie a svůj původně vysněný dům nechali banku prodat v dražbě. Leoš měl velké štěstí, že prodej domu hypotéku nakonec pokryl, jinak by přišel i o svou střechu nad hlavou.

Zajištění na důchod nezajistí jen spoření a investice, ale také odpovědný přístup. Jako důchodci nebo lidé těsně před důchodem bychom rozhodně neměli ručit svým dětem za jejich půjčky, a už rozhodně bychom neměli dávat do zástavy nemovitost, ve které bydlíme. Naše slušně vychované děti by se na nás neměly za tento přístup nijak zlobit ani se pohoršovat.

Právě neodpovědn­ost a velká vstřícnost k vlastním dětem totiž stojí za nárůstem exekucí na důchod. Ty se v roce 2015 týkaly 80 tisíc penzistů – oproti stavu před deseti lety se jejich počet zvedl 2,6krát. Z důchodů se v rámci exekucí srazí ročně 1,8 miliardy korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia