Lidové noviny

Starostka, jež vypustila bazének

- MARTIN SHABU

Anna Hubáčková utnula kariéru Zdeňka Škromacha ve vrcholné politice

PRAHA Až do soboty starostku Ratíškovic na Hodonínsku

veřejnost příliš neznala. Nově je však senátorkou, a to ne ledajakou. Ve volbách porazila jednu z ikon sociální demokracie – Zdeňka Škromacha.

Ve druhém kole volilo lidoveckou kandidátku 68 procent voličů, kdežto Škromach oslovil jen 32 procent lidí. Nepomohla mu ani ofenziva na sociálních sítích.

„Co mi říkali voliči, (Škromachov­a – pozn. red.) videa z bazénků nebyla vždy právě to, co je kladně oslovilo. Mně se to ale těžko hodnotí. Spíše rozebírám, jak je možné, že jsem uspěla já,“říká

báčkovou Annu Hu-

v rozhovoru pro LN novopečená senátorka. Podle ní stojí za úspěchem její práce v terénu a dlouhodobý zájem o problemati­ku životního prostředí. Ostatně na tomto poli si vysloužila ministersk­é ocenění za zásluhy. Stalo se tak v roce 2005, kdy šéfovala odboru životního prostředí na jihomoravs­kém krajském úřadu.

Bývalý ministr práce a sociálních věcí Škromach, který byl dosud místopředs­edou horní komory, nevnímá porážku dramaticky. „Jednou člověk musí v životě do kopce nahoru, jindy zase dolů, aby mohl lézt na ještě vyšší kopec. Respektuji rozhodnutí občanů ve volbách a začínám od nuly,“uvedl. Jednou z jeho dalších výzev je podle vyjádření pro server iDNES.cz sepsání memoárů: „Vím toho hodně. Třeba i o lánské schůzce, kde to bylo trochu jinak, než se prezentuje.“Rozhovor s Annou Hubáčkovou čtěte na straně 4

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia