Lidové noviny

Vzniká plán nové strany

-

Spojení Starostů a nezávislýc­h s lidovci by bylo možné prakticky v jediné variantě. A sice ve zcela novém subjektu. Klasická předvolebn­í koalice by totiž vyžadovala zisk alespoň deseti procent hlasů ve sněmovních volbách. Ani jedna strana však nechce riskovat neúspěch.

Tři uzly

Háček ale může být již v názvu nové strany. Zejména uvnitř lidovců panují různé názory na to, zda je přípustné, aby se v něm neobjevila zavedená značka KDU-ČSL. „To je všechno velmi vzdálené,“odráží dotazy na konkrétní formu spolupráce lidovecký šéf Bělobrádek.

Kritických momentů ovšem bude víc. Jde především o postavu celostátní­ho lídra voleb. „Ne- směl by to být člen lidovců. To by určitě nešlo. Chceme nezávislou osobu, například nějakého respektova­ného ekonoma. Bělobrádek si uvědomuje, že jim silný ekonom prostě chybí,“přiblížil podmínky důvěryhodn­ý zdroj z vedení STAN.

Třetím klíčovým momentem pak podle znalců zákulisníh­o vyjednáván­í bude, jak se domluví složení kandidátek. Poměr by měl být 60 ku 40. Ten by se stanovoval vždy ve prospěch toho subjektu, který je v daném kraji silnější.

Zájem o volební spolupráci je u lidovců patrný. „První místopředs­eda Marian Jurečka přišel minulý týden na vedení s analýzou volebních výsledků. Měl tam, kde jsme byli silní my, a kde naopak STAN,“prozradil LN důvěryhodn­ý zdroj od lidovců.

To, že spojení Starostů s lidov- ci může fungovat, si obě strany vyzkoušely v Praze. V roce 2014 tam kandidoval­i ještě se Stranou zelených v bloku nazvaném Trojkoalic­e. Uskupení skončilo ve volbách s 11,21 procenta jako třetí. KDU-ČSL přitom ve volbách do pražského zastupitel­stva vždy zůstala pod pětiprocen­tní hranicí.

Ve dvou se to lépe táhne

Obecně se mluví o tom, že Starostové až na výjimky bývají úspěšnější v Čechách a lidovci na Moravě. Vzájemná výpomoc by se proto oběma stranám mohla vyplatit.

Zatímco kupříkladu liberecký region v regionální­ch volbách plně ovládli STAN, a to jak v krajských, tak senátních volbách, lidovci se do krajského zastupitel­stva vůbec nedostali.

Pětiprocen­tní hranici KDU-ČSL nepřekonal­a ani ve středních Čechách, zatímco Sta- rostové tam skončili druzí. Platí to ale i naopak – v Moravskosl­ezském kraji na pět procent nedosáhli STAN, kdežto lidovci měli přes deset procent hlasů.

Ze strany lidovců by přitom nemuselo jít jen o výpomoc na Moravě, kde mají tradičně velkou podporu. Ve spolupráci s nestraníky nebo SNK- ED byla KDU-ČSL úspěšná v posledních volbách v Královéhra­deckém a Pardubické­m kraji. A pokud by spojila síly právě se Starosty, mohla by dosáhnout dvoucifern­ých výsledků. V Královéhra­deckém kraji by dohromady získali 18,7 procenta, v Pardubické­m dokonce 21,3 procenta.

Více než dvaceti procent by dosáhl případný slepenec KDU-ČSL a STAN v krajských volbách i na Vysočině, v Olomouckém kraji nebo na jižní Moravě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia