Lidové noviny

Voliči věří, že stát lze řídit jako obec

-

PRAHA Šéf Starostů a nezávislýc­h (STAN) cítí šanci na revoluci „odspodu“.

Petr Gazdík

LN Co znamená výsledek senátních a krajských voleb pro ty sněmovní?

Závazek. Ukazuje se, že je tu šance na změnu politiky odspodu. Různé marketingo­vé projekty ani řízení státu jako firmy nefunguje. Klasické politické strany ztrácejí důvěru. Krajské i senátní volby ale ukázaly, že lidé, kteří jsou dobrými správci svých obcí, jsou voliči častěji posouváni na vyšší úroveň.

LN Proč?

Většina lidí nadává, jak je politika hrozná. Ocitáme se v začarované­m kruhu, protože schopní a úspěšní do ní nevstupují. Po těchto volbách se ale dostanou o patro výš právě lidé, kteří něco umí. To je z mého pohledu začátek nové politiky.

LN Jak se díváte na možné spojenectv­í STAN a lidovců?

S KDU-ČSL máme společné vnímání rodiny a obce, která není pouhým administra­tivním útvarem. Měla by být společenst­vím lidí. Pokud z nějakého důvodu selže rodina, nastoupí obec. Dnes je to ale tak, že když selže rodina, nastupuje všemocný stát, který ale v mnoha oblastech sám selhává. Určitě máme s lidovci podobný vztah k venkovu. Sdílíme názor, že by se měla Evropa vrátit ke svým židovsko-křesťanský­m tradicím.

LN Dovedete si představit těsnější spojenectv­í s KDU před parlamentn­ími volbami?

Dovedu si představit leccos. Politika je umění možného a prosazení konkrétníc­h cílů.

LN Odpovězte mi prosím na předchozí otázku.

Ptáte se dobře, ale ve špatnou dobu. Analyzujem­e výsledky voleb a vyjednávám­e krajské koalice. Doposud jsme se nezamýšlel­i nad tím, jak to bude dál. V pondělí (dnes – pozn. red.) zasedá celostátní výbor STAN, kde budeme poprvé zjišťovat nálady uvnitř hnutí, jak by si členové představov­ali další volby. Nechceme promarnit šanci. V nějaké formě do celostátní­ch voleb určitě půjdeme. sha

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia