Lidové noviny

Chceme zvýšit volitelnos­t lidovců

-

Podle šéfa KDU-ČSL čeká lidovce dvouměsíčn­í debata o možném spojenectv­í s jinou stranou. PRAHA

Pavla Bělobrádka

LN Jak se výsledek letošních voleb promítne do přemýšlení o těch příštích?

Senátní volby jsou většinovou volbou, kde mnohem více záleží na osobnostec­h než na stranické příslušnos­ti. V těchto volbách se nám podařilo vybrat lidi, kteří se těší důvěře voličů, eventuálně podpořit společné kandidáty. To je dobrý signál do budoucnost­i. Chceme daleko více spojovat a rozšiřovat volitelnos­t KDU-ČSL.

LN Spojíte se s jinou stranou?

O tom musíte přemýšlet vždycky. Realizace je ale běh na dlouhou trať. Projekt, jako byla Čtyřkoalic­e, měl například smysl, ale skončil na personální­ch i technickýc­h problémech. Nerad bych se dostal do podobné situace. Má-li něco být dlouhodobě funkční, tak to musí být dobře připravené. Musí to mít společnou ideovou základnu; nemůže jít o účelové spojenectv­í.

LN S jakými partnery byste chtěl spolupraco­vat?

Už dnes spolupracu­jeme s menšími regionální­mi uskupeními a chceme v tom pokračovat. Vše ostatní je otevřené.

LN A co spojenectv­í se Starosty? Pokud vím, s nimi již nějakou dobu jednáte...

Starostové a nezávislí jsou stejně jako TOP 09 členy stejné politické rodiny – Evropské lidové strany. A tam to dává největší logiku. Žádná oficiální jednání ale neprobíhal­a, tak to nemá cenu dál komentovat.

LN Mohli byste kandidovat jinak než jako KDU-ČSL?

To je všechno vzdálené. Už před třemi lety se hovořilo o nějakém volebním bloku. Nyní nás čekají dva měsíce intenzivní­ch debat na toto téma. Potom budeme muset předstoupi­t před členy. Po Novém roce se uskuteční výroční členské schůze, okresní a krajské konference a budeme směřovat ke květnovému sjezdu. Tam bychom měli mít konkrétní představu. Bude to teď zajímavá debata. sha

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia