Lidové noviny

Škromach měl okoukanou tvář

- MARTIN SHABU

LN Co jste si řekla, když jste se definitivn­ě dozvěděla, že jste porazila Zdeňka Škromacha? První bylo, že je to snad neuvěřitel­né. Neuvěřitel­né se stalo skutkem. Druhá věta zněla: stálo mi to za to.

LN Co rozhodlo ve váš prospěch v tomto duelu?

Neumím to přesně rozklíčova­t, ale už v prvním kole bylo nečekané, že téma životního prostředí, s nímž jsem přišla, lidi zaujalo. Často se pohybuji v terénu, takže mě hodně lidí přece jen osobně zná. Uvěřili mi, že to, co chci dělat, dokážu i naplnit. Doufám, že rozhodly také roky práce v našem regionu, nikoli pouze pár měsíců před volbami.

LN Proč podle vás naopak Zdeněk Škromach neuspěl?

Byl tam dlouho, což způsobilo, že má okoukanou tvář. Nevím, jak moc se mu podařilo voliče přesvědčit, že za celou tu dobu něco udělal. Sám také říká, že neúspěch zavinili bookmakeři, kteří mu nastavili vysoký rating. Co mi říkali voliči, videa z bazénků nebyla vždy právě to, co je kladně oslovilo. Mně se to ale těžko hod- notí. Spíše rozebírám, jak je možné, že jsem uspěla já.

LN Rezonovalo ve vašem volebním obvodu nějak téma migrace či integrace Romů?

Myslím si, že na tom Zdeněk postavil kampaň, ačkoli to nebyla témata pro náš obvod. Nemáme tu problémy s migranty, že by se k nám stěhovali. S Romy sice problémy máme, ale takové běžné, nevšimla jsem si, že by si s nimi samosprávy neuměly poradit anebo že by přerůstaly únosné hranice. Více se vyskytují v Hodoníně, a tam žádný napnelismu­s (dusná atmosféra – pozn. red.) vidět není. LN Čím konkrétně jste tedy oslovila lidi?

Léta se věnuji problemati­ce životního prostředí. Nejvíce mě zajímá, což jsem i vystudoval­a, ochrana kvality a množství vody. Nejprve jsme budovali vodovody a čistírny odpadních vod. Pak nás zasáhly povodně. Najednou se po roce 2005 začalo projevovat sucho a přívalové deště. Zůstala jsem stále na poli ochrany vod, ale od té doby řeším především sucho. Jak vrátit vodu a zeleň do krajiny, abychom nežili na moravské Sahaře.

LN Proč je to důležité?

Náš region je nejnáchyln­ější na větrnou a vodní erozi. Pokud bychom si neudržoval­i to, co dnes máme, tak tady budeme mít písek.

LN Dlouho jste byla státní úřednicí. Co vás přimělo vstoupit do politiky?

Celý život jsem pracovala jako úřednice. I Cenu ministra životního prostředí jsem dostala za tuto práci. Kromě toho jsem se ale věnovala i vzdělávání a osvětě dětí a dospělých.

Témata okolo životního prostředí jsem se snažila dostat mezi veřejnost. To byla nadstandar­dní úřednická práce. Před dvěma roky ale můj pracovní poměr na krajském úřadu, kde jsem dělala vedoucí odboru životního prostředí, skončil. Do toho přišly volby do obecních zastupitel­stev.

LN Kdo vás tehdy oslovil, abyste šla do politiky?

Oslovil mě poslanec KDU-ČSL a předseda místní organizace Josef Uhlík s tím, zda bych nechtěla kandidovat. Podařilo se mi volby vyhrát a stát se starostkou Ratíškovic. Tady začala moje politická dráha.

LN Proč jste si vybrala pro spolu- práci lidovce, za které jste kandidoval­a?

Nebylo to jen o programu. Bylo to i o lidech, s nimiž jsem se potkávala. Ke KDU mám názorově blízko, a to stejně jako k lidem, které ji představuj­í. Spolupraco­vala jsem s mnohými z nich jak na úrovni naší obce, tak na úrovni krajské.

Starostce Ratíškovic na Hodonínsku Anně Hubáčkové ( za KDU-ČSL) se podařilo „opít“voliče vodou. Její ochraně se totiž věnuje desítky let. A právě s tímto tématem uspěla v duelu s mnohem známějším soupeřem.

LNA jak jste se dostala na senátní kandidátku?

Opět mi to jako první nabídl Josef Uhlík. Oslovil mě, zda bych vážně neuvažoval­a o kandidatuř­e.

LN Uvědomoval­a jste si tehdy, že budete protikandi­dátkou senátora Zdeňka Škromacha?

Věděla jsem, že je senátor a že bude mandát obhajovat. To byla pro mě velká motivace.

LN V čem?

Řekla jsem si, že když už u nás pracuji od roku 2008 na různých strategiíc­h, které vtloukáme do lidí, tak Senát je místem, odkud je můžu lépe prosadit.

A jít proti Zdeňkovi, který tam seděl, byla prostě výzva. Byl tam dvacet let. Soustředil se na sociální témata, zatímco já se věnuji životnímu prostředí. Brala jsem to i jako souboj témat, jestli jsou lidi připraveni slyšet na jiná než sociální témata. Moje téma jde do budoucnost­i, abychom měli kde žít a co zachovat pro děti.

LN Kde budete v rámci Senátu pracovat?

Rozmyšlené už to mám, ale nevím přesně, jak se členství v jednotlivý­ch výborech Senátu schvaluje. Velice ráda bych se angažovala ve výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí.

 ?? Pro mě byla motivace, říká Anna Hubáčková. Na snímku je s krajským zastupitel­em za KDU-ČSL Romanem Celým. FOTO MAFRA A. VAVRÍKOVÁ ?? Jít proti Škromachov­i
Pro mě byla motivace, říká Anna Hubáčková. Na snímku je s krajským zastupitel­em za KDU-ČSL Romanem Celým. FOTO MAFRA A. VAVRÍKOVÁ Jít proti Škromachov­i

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia