Lidové noviny

Ministru Chovancovi titul zůstane

Opisování v bakalářce a rychlostud­ium na právech šéfovi resortu vnitra projde. Lhůta pro přezkum uplynula

- JAKUB ZELENKA

PRAHA I když je část bakalářské práce opsaná a panují i pochybnost­i nad délkou studia na plzeňských právech, titul ministrovi vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD) s největší pravděpodo­bností zůstane. Podle novely zákona o vysokých školách, která začala platit letos v září, je totiž možné zahájit řízení o neplatnost­i jen do tří let od zkoušky.

Chovanec ale bakalářsko­u práci obhajoval už v roce 2009. Případem a okolnostmi kolem ministrovy zkoušky by se mohl v budoucnu ještě zabývat Národní akreditačn­í úřad pro vysoké školství.

Na nesrovnalo­sti kolem bakalářské práce upozornila pár dní před volbami Česká pirátská strana. Ta poukázala na to, že práce je částečně opsaná. Dvě stránky se totiž téměř identicky shodují s vypracovan­ou maturitní otázkou číslo 9 z přeloučské­ho gymnázia. Navíc práce podle dat uvedených v dokumentu byla bakalářka odevzdána dříve, než byla zadána. Chovanec si však za dílem stojí a obvinění pirátů nazval „předvolebn­ím skandálkem“.

Šance, že by Chovanec o svůj bakalářský titul, který je navíc zatížený podivnou rychlostí ministrova studia, přišel, je ale téměř nulová.

„Zákon nám nedává možnost, jak se oficiálně touto věcí zabývat. Novela zákona o vysokých školách, která začala platit letos v září, umožňuje zahájit řízení o neplatnost­i státní zkoušky jen do tří let od jejího vykonání, při- čemž tato práce pochází už z roku 2009,“sdělila mluvčí Západočesk­é univerzity v Plzni Kamila Kolářová s tím, že škola navíc nemá právní nástroj, který by jí umožnil rozhodnout o tom, zda se u dané práce jedná o plagiát, či nikoli. Argumentuj­e také rozsudkem Nejvyššího správního soudu z 22. 6. 2016, kdy bývalý student L. H. zažaloval Západočesk­ou univerzitu v Plzni, neboťmu zrušila titul. „Ani v rámci přezkumnéh­o řízení dle správního řádu není v pravomoci univerzity zasahovat zpětně do odborného hodnocení vykonané státní zkoušky,“dodala Kolářová.

Chovanec už v minulosti kvůli „rychlostud­iu“avizoval, že titul nebude používat. Případ však v budoucnu může posuzovat v září vzniklý Národní akreditačn­í úřad pro vysoké školství, a to v souvislost­i s poměry na univerzitě před rokem 2009. Nešlo by ale o samotné řešení jedné bakalářky.

Podle šéfa pirátské strany Ivana Bartoše by měl Chovanec rezignovat. „Měl by se k tomu postavit jako chlap,“řekl před dvěma týdny.

 ?? Milan Chovanec (ČSSD) FOTO MAFRA ??
Milan Chovanec (ČSSD) FOTO MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia