Lidové noviny

Johnson psal obhajobu EU, pak volil brexit

- LONDÝN

Jen krátce před svým hlasitým příklonem k odchodu Británie z EU napsal Boris Johnson i nepublikov­aný článek obhajující setrvání Londýna v EU. Podle svého okolí tak současný britský ministr zahraničí učinil proto, aby poctivě zvážil všechny argumenty.

Johnsonův dosud skrývaný text odmítající brexit včera zveřejnil list The Sunday Times. List tvrdí, že Johnson článek napsal jen dva dny před tím, než překvapil tehdejšího premiéra Davida Camerona svým veřejným příklonem k příznivcům brexitu. Bývalý starosta Londýna se následně dokonce postavil do čela kampaně za vystoupení Británie z EU.

Během kampaně pak objížděl zemi s tvrzením, že 350 milionů liber, které Britové týdně posílají do unijní pokladny, by mohli věnovat na zdraotnict­ví.

Ve svém „tajném novinovém sloupku“nicméně naléhal na krajany, aby Unii neopouštěl­i. Používal při tom obvyklých argumentů odpůrců brexitu – odchod Londýna z EU by prý mohl přivodit ekonomický šok, nezávislos­t Skotska a (větší) agresivitu Ruska.

Zdroje z Johnsonova okolí tvrdí, že britský ministr zahraničí svůj nepublikov­aný text pro britský list The Daily Telegraph napsal jen proto, aby si sám ujasnil, jakou váhu mají argumenty pro setrvání v EU. Následně prý ale viděl, že neobstojí. Vzápětí zveřejnil článek hájící brexit.

Johnsonův euroskepti­cismus ale podle agentury Reuters zpochybnil­i někteří lidé, kteří si ho pamatují z doby, kdy jako reportér pokrýval dění v Bruselu. Víc než přesvědčen­í ho údajně vedly osobní ambice a politický kalkul. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia