Lidové noviny

„Bavit se s plebsem“neodmítáme. Naopak

- Ad LN 13. 4.: Bída akademiků; Profesoři se s plebsem bavit nehodlají Mgr. Daniel Křížek, Ph.D., Katedra blízkových­odních studií, Západočesk­á univerzita v Plzni

Jako člen akademické obce i jako signatář petice Vědci proti strachu a lhostejnos­ti se musím vyjádřit k článku Martina Zvěřiny. Nemohu nijak komentovat okolnosti odchodu Karla Olivy z čela Ústavu pro jazyk český Akademie věd. Podrobnost­i kauzy neznám, naprosto však souhlasím s autorem článku v tom, že větší sdělnost ze strany vedení Akademie věd by věci jen prospěla. Ovšem na rozpacích jsem z celkového vyznění textu, který paušálně obviňuje akademicko­u sféru z povýšenost­i a arogance.

Martin Zvěřina se ptá, „kde jsou nějaké texty, přednášky či jiné vysvětlují­cí aktivity zaštítěné vědeckými kapacitami“, které by následoval­y po zveřejnění zmíněné petice (srpen 2015). To, že nic takového neregistru­je, ještě neznamená, že signatáři petice nejsou v tomto směru aktivní. Sám se každý rok několikrát účastním veřejných přednášek a besed, jejichž témata stála za vznikem petice. A není pochyb o tom, že se více kolegů z řad signatářů chová stejně. Relevantní­ch textů již také několik vzniklo. Je v řádu věcí, že tyto akce získávají jen nepatrnou mediální pozornost. Jsou však důkazem, že se neodmítáme „bavit s plebsem“(nikdy jsem neslyšel, že by někdo z mých kolegů nazýval veřejnost plebsem), naopak tyto aktivity chápeme jako nutnou součást našeho povolání a nejčastěji je realizujem­e zadarmo. I v této souvislost­i se mi jeví autorova závěrečná poznámka o nevděčnost­i akademiků, kterým „plebs“přispívá placením daní na „jejich“bádání, jako nepřípadná. Demagogick­á je v každém případě. Dopisy jsou redakčně kráceny. Své příspěvky posílejte do rubriky Názory na adresu LN, Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5 – Smíchov nebo e-mailem na adresu dopisy@lidovky.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia