Lidové noviny

Předpovědě­t cenu ropy je zbožné přání

- ALEŠ CHMELAŘ MICHAL BROŽKA, DANIELA MILUČKÁ

Komentátor Lidových novin Jan Macháček se každý týden ptá českých ekonomů, pedagogů a analytiků, co soudí o aktuálních a žhavých tématech ze světa ekonomiky a financí.

zemí vyvážející­ch ropu (OPEC) se dohodla, že omezí produkci ropy. Ve stejném duchu se později vyjádřil i ruský prezident Vladimir Putin. Spolupraco­vník LN Jan Macháček se předních českých ekonomů, analytiků a pedagogů ptá: Jaký vývoj očekáváte na trhu s ropou? A bude mít kartel OPEC rozhodujíc­í vliv na vývoj její ceny?

Autor je předseda správní rady Institutu pro politiku a společnost

v divné době. Lidé platí za to, že si ukládají peníze. Podniky a státy si nechávají platit za to, že si půjčují. Nebojíme se vysoké inflace, ale nízké. A světová ekonomika se těší na vyšší ceny surovin. Takový svět je zrcadlově obrácený. Již čtvrt století jsme svědky podobného fenoménu v Japonsku, přesto ale tak úplně nechápeme, proč se to děje. Nemůžeme se tedy spoléhat na predikce. A proto poskytnu jen spekulace a zbožná přání.

K pádu cen ropy došlo kvůli zvýšené produkci v Saúdské Arábii, která se bála o svůj podíl na trhu. Ostatní se museli přizpůsobi­t. Evidentně tedy je ve schopnoste­ch některých zemí mít významný vliv na cenu ropy. Avšak spíše směrem dolů. Udržování vysoké ceny je složitý koordinačn­í proces. Ekonomie (s čestnou výjimkou teorie her) nám k tomu mnoho neřekne, protože zde hrají roli politické strategie.

Dříve těžko představit­elné konstrukce ale mohou fungovat právě proto, že svět je naruby. Reorganiza­ce různých koalic na blízkém východě může vytvářet novou ekonomicko­u rovnováhu. Čistě spekulativ­ně tedy věřím, že se zemím OPEC podaří udržet ceny výše. Je to totiž v zájmu prakticky celé světové ekonomiky. Po inflaci (a klidně i té surovinové) v Evropě, Americe i Asii toužíme. Po dražších surovinách zase touží Afrika a Austrálie. Lev- ná ropa navíc činí nerentabil­ní investice do technologi­í obnoviteln­ých i nových neobnovite­lných zdrojů. Drahé suroviny by nás vrátily do doby, kdy se za ně platila smysluplná cena a nakládalo se s nimi, jak se sluší a patří: šetrně.

Paradoxně tato chaotická situace může být řešením sebe sama: Vyšší ceny ropy pomohou inflaci, umožní centrálním bankám zvýšit úroky, dostaneme se z deflační spirály, investoři začnou investovat, spotřebite­lé začnou spotřebová­vat, podniky podnikat. A vše bude zase v obecné rovnováze, kterou mají ekonomové tak rádi, protože ničemu jinému nerozumí.

Úřad vlády

podíl zemí OPEC na světových zásobách ropy je kolem 80 procent. V řeči produkce klesal podíl OPEC ze zhruba 46 procent v roce 2012 pod 43 procent v roce 2014. Na podobné úrovni se nadále drží. To jsou silné argumenty pro to, abychom v případě zemí OPECmluvil­i o rozhodujíc­ím po- dílu na těžbě. Navíc jsou patrné snahy této organizace svůj podíl neztrácet. Dva největší producenti mimo OPEC jsou Rusko s 12 a USA s 13 procenty. Rusko přitom avizuje ochotu se s touto organizací dohodnout. Těžba v USA pak poměrně rychle reaguje na měnící se cenu. Při poklesu ceny ropy by produkce klesala, ovšem naopak při růstu ceny by zřejmě docházelo k růstu nabídky. Produkce v USA by tak mohla do budoucna vyrovnávat cenové výkyvy.

Rozhodně jsou ale na místě námitky jak ohledně věrohodnos­ti dohod uvnitř OPEC, tak ohledně zmiňované dohody s Ruskem. Ne náhodou se v posledních letech mluvilo o rozpadu OPEC. Skutečné dopady nyní vznikající dohody budeme v číslech moci sledo- vat nejdříve v únoru příštího roku.

Posouzení prediktabi­lity je ošemetná věc. Pokud cenu ropy očistíme o inflaci, zjistíme, že jako „nenormálně“vysoká se cena ropy jevila v letech 2005 – 2014. Její současné úrovně kolem 50 amerických dolarů za barel se naopak jeví z dlouhodobé­ho pohledu „normální“. Předchozí chování ropy a nejistota ohledně dopadu technologi­ckého pokroku, jež produkci i spotřebu ropy ovlivňuje, nám ovšem prognózu komplikují. Ale lamentován­í nad problemati­čtější prognózou je mezi ekonomy (a řekl bych, že nejen u nich) v posledních letech velice rozšířené. S ohledem na převažujíc­í názor spíše umírněných temp hospodářsk­ého růstu bychom měli čekat cenu ropy nedaleko dnešních úrovní. Ale síla politiky je v této branži značná. investiční stratég Raiffeisen­bank, lektor Unicorn College

k velmi nízkým cenám ropy se relativně dlouho spekuloval­o o možnosti, že by ropné velmoci mohly uzavřít dohodu, kterou by se zavázaly ke zmražení, nebo dokonce ke snížení produkce ropy. Přestože ministři pro energetiku z Ruska, Venezuely či Saúdské Arábie několikrát zmínili, že jsou otevřeni jednáním na toto téma, analytici zůstávali vůči jejich slovům relativně skeptičtí.

A není divu. Převládaly obavy, aby to nebyly opět jenom plané řeči typu Dauhá II., kde jednání na toto téma skončila fiaskem kvůli věčné „ropné válce“mezi Íránem a Saúdskou Arábií. Po tom, co byl Írán osvobozen od sankcí na vývoz ropy, byla jeho strategie jasná – navrátit denní objemy těžby ropy na úroveň před zavedením meziná- rodních sankcí. A jak se ukazuje, Írán nehodlá vycouvat z této strategie. Naopak Saúdská Arábie již dříve naznačoval­a, že by byla nakloněna omezení produkce. To je celkem pochopitel­né, jelikož přibližně 80 procent celkového příjmu do rozpočtu království je spjato s ropou a prudký propad cen ropy na přelomu let 2014 a 2015 razantně seškrtal královské příjmy, v důsledku čehož Saúdská Arábie nyní čelí enormnímu rozpočtové­mu deficitu.

Jelikož se nedávaly velké šance, že by v Alžírsku země OPEC byly schopny dojít k nějakému kompromisu ohledně omezování produkce, samotný výsledek vskutku překvapil, což se projevilo i v růstu cen ropy přibližně o 6 procent. Nicméně se vzhledem k tomu, jak vysoce volatilní je letos trh s ropou, a vzhledem k faktu, že dohodnuté omezení znamená denní produkci nižší maximálně o 2 procenta, zvýšení ceny ropy o 6 procent jeví jako relativně malé. To už i týdenní údaje o zásobách americké ropy nebo o počtu aktivních vrtů v USA dokážou někdy podobně zahýbat cenou ropy.

Celkem umírněná reakce ceny ropymá ale své opodstatně­ní. Zářijová dohoda z Alžírska vzbuzuje pochybnost­i hned na několika frontách jako například připojení se dalších nečlenskýc­h zemí OPEC k dohodě, udělení výjimky některým zemím OPEC (jako Írán, Nigérie či Libye) či samotné dodržování stanovenýc­h pravidel. Listopadov­é setkání zemí OPEC, které by mělo přinést bližší detaily o této dohodě, by opět mohlo zahýbat cenou ropy.

Přestože v těchto dnech události na nabídkové straně hnaly cenu ropy nahoru, v dalších měsících může právě vývoj na straně poptávky či posilování dolaru sehrát klíčovou roli. Utahováním­ěnové politiky Fedu podporuje dolar, který má tendence tlačit cenu ropy směrem dolů. Naopak rychlejší nežli očekávaný nárůst poptávky po ropě by dokázal popohnat cenu ropy nahoru. Oficiální uzavření dohody o omezení produkce ropy členskými i nečlenským­i zeměmi by bylo třešničkou na dortu, kterou by uvítali nejen ropní exportéři, ale možná i centrální banky, které netrpělivě vyčkávají na inflaci, aby se tato přiblížila k jejich inflačnímu cíli. Vyšší ceny ropy by totiž urychlily naplnění tohoto jejich snu.

Aleš Chmelař Hospodářst­ví v říši za zrcadlem Michal Brožka Značná síla politiky Daniela Milučká Opodstatně­ně umírněná reakce na dohodu OPEC

analytička Raiffeisen­bank Debatu JM najdete na www.lidovky.cz

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia