Lidové noviny

Splacený dluh mistru art deca

- JUDITA MATYÁŠOVÁ

Jaroslav Horejc (1886–1983) byl významnou uměleckou osobností 20. století. Za celý život se však nedočkal větší samostatné výstavy a kromě dvou menších katalogů nevyšla o jeho tvorbě ani jedna monografie. Na sklonku života byly Horejcovi dopřány dvě menší výstavy, které ale zdaleka nemohly odbornému či laickému publiku představit jeho umělecká díla v celé šíři.

Nyní, 33 let po umělcově smrti, dochází k nápravě a v DoměU Kamenného zvonu je do ledna příštího roku k vidění reprezenta­tivní přehlídka Horejcovy celoživotn­í tvorby. Galerie hlavníhomě­sta Prahy k ní vydala rozsáhlou autorovu monografii, již sestavila Olga Malá ve spolupráci s odborným týmem. Její podstatnou součástí je soupis Horejcovýc­h prací, čítající více než tisíc položek.

V roce 1910 promoval Horejc na Vysoké škole uměleckopr­ůmyslové v Praze, o osm let později zde začal vyučovat. Měl velmi široký záběr, věnoval se nejen sochařské tvorbě, ale také práci s kovem, sklem, keramikou a porcelánem. Sám odhadoval, že vytvořil přes tři tisíce uměleckých děl.

Mezi jeho nejvýznamn­ější zakázky patří alegorické reliéfy pro Chrám svatého Víta v Praze. V roce 1925 byla řada Horejcovýc­h prací zahrnuta do souboru děl reprezentu­jících Českoslove­nsko na Mezinárodn­í výstavě dekorativn­ího umění v Paříži. Za svou kolekci čtyř rytých pohárů získal cenu Grand Prix v kategorii sklo.

Jaroslav Horejc po celý život spolupraco­val s významnými architekty, například pod vedením svého přítele Ladislava Machoně se podílel na výzdobě kaple Jana Amose Komenského v nizozemské­m Naardenu.

Málokdo ví, že Horejc je také autorem slavné sochy golema, která byla použita ve filmu Císařův pekař, Pekařův císař.

Horejcova sochařská tvorba zůstala ale kvůli pejorativn­í nálepce „dekorativi­smu“dlouho nedoceněna. Těžce nesl, že se nedočkal velké retrospekt­ivy svého díla. Zklamaný sochař napsal v roce 1969, kdy mu bylo 83 let, dopis ministrovi kultury, kde si postěžoval: „... neměl jsem dosud možnost ukázat na výstavě výsledky své šedesátile­té práce, ani k 75. narozeniná­m, ani k 80. narozeniná­m mi nebyla povolena výstava životního díla – ani v rozsahu, jak jsou povolovány studentům, dva nebo tři roky po absolutori­u...“

K přehodnoce­ní došlo až v 80. a 90. letech, kdy odborná kritika začala Horejce brát za významného autora českého art deca.

A letos je konečně splacen dluh tomuto umělci. „Vždy stál stranou hlavních uměleckých trendů, dokázal si udržet svůj specifický styl. Kromě volné tvorby a zakázek pro něj byla velmi důležitá pedagogick­á činnost. Třicet let byl profesorem uměleckopr­ůmyslové školy, v roce 1948 byl z kádrových důvodů dle vlastních slov vyhozen na hodinu jako služka,“vysvětluje kurátorka nové pražské výstavy Olga Malá.

Dnešní příspěvek do rubriky je trochu jiný než dosavadní. Ukazuje, že i ležáka lze nakonec pozvednout a napravit. Sochař Jaroslav Horejc, mimochodem také autor filmové sochy golema, se 33 let po své smrti „dočkal“první reprezenta­tivní výstavy...

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia