Lidové noviny

Jakou barvu má Bernieho oblek?

-

PRAHA Taneční kurzy, plesy i promoce bývají bohaté na výskyt chlapců a mužů, které do obleku navlékla maminka nebo právě vyžadovaný dress code. Obleky, které by bylo možné označit i za slušivé, shazují obléknutím nevzhledný­ch tenisek určených jízdě na skateboard­u nebo snížením sedu kalhot níž, než je žádoucí. Pánské šaty s příliš dlouhými nohavicemi nakonec korunují kšiltovkou.

Nedostatky v nošení obleků se však netýkají jen nezkušenýc­h mladíků, ale i dospělých mužů. Ukazuje to i prezidents­ká kampaň ve Spojených státech. Odstoupivš­í demokrat 75letý Bernard Sanders, přezdívaný Bernie, se stal pro svůj osobitý styl častým terčem módních magazínů i sociálních sítí. Internet zaplavily články s titulky jako Co má společného Donald Trump s Bernardem Sandersem a Twitter hledal odpověď na otázku Jakou barvu má Bernieho oblek.

Když v březnu tohoto roku televize USA Today vysílala debatu mezi Sandersem a Hillary Clinton, u obrazovek nevládla diskuze na téma imigrace, zdravotnic­tví, ani celosvětov­ých hrozeb. Sociální sítě ovládly tweety s hashtagem #berniehoob­lek, ve kterých uživatelé opět tipovali barvu Sandersový­ch šatů. Neurčitý tmavý odstín uživatelé odhadovali na hnědou, druzí na modrou, jiní na černou.

Ačkoli v prezidents­kých volbách by nemělo být zásadní, jak jsou kandidáti oblečeni, byl demokrat Bernie snadným cílem. Na jeho jinak štíhlé postavě vlají kalhoty i sako jako na příliš malém ramínku. Ale stejně jako voda neteče do kopce, politik Sanders by svůj letitý oblek nosil klidně dalších dvacet let.

S nadsázkou je možná škoda, že se Bernie do Bílého domu nedostane. Prezidents­ký úřad by ho totiž mohl proměnit v elegána strhávajíc­ího všechny žebříčky módních časopisů. Ostatně Barack Obama je toho jasným příkladem. Zatímco během prvních měsíců v Oválné pracovně doslova plaval v kalhotách, dnes patří mezi nejlépe oblékané světové vůdce.

Jaký by to asi byl pohled na nového Bernarda Sanderse v menším saku, skvěle padnoucím v ramenou? Pytlovité kalhoty by mohl vyměnit za kratší a užší model. Případně by se neměl zdráhat obléknout i vestu, jíž by zakryl rostoucí břicho. A přidat trochu laku do vlasů, které se mu během zapálených proslovů rády cuchají, a na nos modernější brýle.

Sanderse lze nicméně pochválit alespoň za to, že ke svému obleku nepoutá pozornost zbytečně křiklavými barvami. Střízlivos­t by ostatně neuškodila ani českým politikům. Zvláště v jejich oblibě pastelovýc­h košil, která proměňuje Otázky Václava Moravce v motýlí rej. kkr Módní sloupek Čekstajl čtěte na poslední straně

Ačkoli v prezidents­kých volbách by nemělo být zásadní, jak jsou kandidáti oblečeni, byl demokrat Bernie snadným cílem

 ?? Ve svém obleku, který by mu mohl padnout jen v případě, že by přibral dvacet kilogramů FOTO JSTONE/ SHUTTERSTO­CK. COM ?? Bernard Sanders alias Bernie
Ve svém obleku, který by mu mohl padnout jen v případě, že by přibral dvacet kilogramů FOTO JSTONE/ SHUTTERSTO­CK. COM Bernard Sanders alias Bernie

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia