Lidové noviny

Volit Trumpa máme prostě v genech

- JAN KLESLA

Ubožáci, xenofobové a sexisti. Hillary Clintonová se s onálepková­ním voličů svého soka v prezidents­kém klání ošklivě spletla. Nejenže mu tím takříkajíc nahrála na smeč, ale především Donalda Trumpamnoh­dy volí i byznysmeni, členové vyšší střední třídy či lidé, kteří by se dali označit za „nelevičáck­é“intelektuá­ly. Jednoduše proto, že je to přirozené.

Vysvětlení se možná lehce nečekaně ujalo namísto politologů hned několik profesorů neurologie a evoluční biologie. Například Bobby Azarian z GeorgeMaso­n University nebo Lixing Sun z univerzity ve Washington­u. Na populárním serveru Economics našel oporu v zakladatel­ích behaviorál­ní ekonomie Richardu Thalerovi, Amosi Tverském a především v nobelistov­i Danielu Kahnemanov­i a jeho populární knize Myšlení rychlé a pomalé.

Právě Kahneman jako jeden z prvních poukázal na náš přirozený sklon raději riskovat než přijmout nepříjemno­u jistotu. Mezi jistou ztrátou pětistovky a padesátipr­ocentní šancí na to, že přijdeme o rovných tisíc korun, zkusí většina lidí radši štěstí. Britští vědci pak dodali i čísla.

Američané to prokázali i na opicích, a Izraelci pak dokonce našli podobný sklon u rostlin. Pokud si může hrášek vybrat, jestli povede kořeny do dvou květináčů, kde v jednom je málo živin a ve druhém je občas o trochu více, většinou ale ještě méně, zapustí v druhém. S volbou mezi demokratko­u a republikán­em, které snad poprvé v historii nemá ráda shodně více než polovina Američanů, je to vlastně stejné. Volba mezi dvojicí „nedůvěryho­dná a šílenec“je první nepříjemná jistota a druhý sázka na nejistotu.

Navíc Hillary symbolizuj­e establishm­ent, známé washington­ské pořádky, kde už za léta zakořenila. Proti tomu Trump může odpálit jaderné střely na Mexiko – nebo také ne. Zkrátka mezi dvojicí špatných kandidátů je on sázka do loterie, jež se může, ale také nemusí vymstít. Alespoň ne se stoprocent­ní jistotou.

Jelikož máme takové chování v genech všichni, není asi ještě na čase Trumpa úplně odepsat. Ostatně, jak zpívá i Richard Müller v srdečním šlágru – svět nepatřil nikomu, kdo nebyl hráč.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia