Lidové noviny

Sto miliard? Číňané letos neproinves­tovali ani dvě

- ROBERT SATTLER

PRAHA Čínští investoři utratili letos na tuzemském trhu necelé dvě miliardy korun. Oproti investicím z minulých let se jedná o výrazný nárůst. S ohledem na březnové prohlášení prezidenta Miloše Zemana o letošním přísunu bezmála sta miliard korun z Číny jde však o sumu zanedbatel­nou.

Účastníci ekonomické­ho fóra podepsali v březnu na pražském Žofíně za účasti prezidentů České republiky a Číny na tři desítky obchodních dohod v nejrůznějš­ích oblastech. Díky nim by Číňané měli v Česku do roku 2020 investovat až 232 miliard korun. Letos mělo jít o částku 95 miliard, jak několikrát opakoval prezident Zeman.

Podle státní agentury CzechInves­t, jež příliv větších zahraniční­ch investic zajišťuje, nepřekroči­l do roku 2014 objem čínských investic 500 milionů korun ročně. Loni šlo o sumu 1,15 miliardy korun, která byla letos po necelých deseti měsících překonána téměř dvojnásobn­ě.

„Objem letošních čínských investic se blíží dvěma miliardám korun,“potvrdila serveru Lidovky.cz mluvčí agentury Petra Menclová. „V jednání jsou další. Samozřejmě ne všechna jednání se vždy podaří dovést ke zdárnému konci,“dodala Menclová.

CzechInves­t v současnost­i jedná s potenciáln­ími investory z Číny o dalších investicíc­h ve výši 20 miliard korun. K sumě oznamované prezidente­m Zema- nem se ale s velkou pravděpodo­bností ani zdaleka nepřiblíží.

„Podle čísel, která máme zatím k dispozici, se nezdá, že by ta částka výrazně akcelerova­la,“řekl serveru Lidovky.cz hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny Jan Bureš. Podle něj je příliv přímých investic z Číny v porovnání s ostatními zahraniční­mi investicem­i malý a netvoří velké procento.

Do Česka přiteče ročně kolem 120 miliard korun. Více než Číňané investují i některé tuzemské podniky. Například investice společnost­i ČEZ se loni pohybovaly kolem 35 miliard korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia