Lidové noviny

Paradox: církev se chce zbavit kostela

Farnost nemá na opravu zchátraléh­o objektu peníze. Stát ruinu odmítl převzít a soud se ho zastal

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PRAHA Kdysi honosná stavba kostela svatého Havla v Úštěku na Litoměřick­u desítky let chátrá. Zeď obrůstají keře, střecha se již dávno zřítila, místo oken zejí prázdné díry. Římskokato­lická farnost Konojedy, které ruina patří, se svatostánk­u chtěla zbavit a převést ho na stát. Ten to ale odmítl a soud mu nyní dal za pravdu.

Případy opuštění majetku jsou dnes v České republice poměrně vzácné. Změnit by to však mohl nový zákon o památkové péči, s jehož účinností se počítá od ledna 2018. Podle předlohy totiž bude majitelům památek, kteří se o ně řádně nestarají, hrozit až několikami­lionová pokuta.

Náklady na rekonstruk­ci zchátraléh­o barokního kostela svatého Havla, který nechala v polovině 18. století vybudovat hraběnka Šporková, odhadl pro Deník před dvěma lety technik litoměřick­é diecéze Ivo Fiedler na dvacet mili- onů korun. Tolik peněz Římskokato­lická farnost Konojedy nemá. Sepsala proto takzvané prohlášení o opuštění majetku. Ten pak ze zákona přechází na Českou republiku, konkrétně na Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h.

Soud: Opuštění je nemravné

Katastráln­í úřad ale převod odmítl a farnost se obrátila na soud. V žalobě uvedla, že zchátralý kostel, který ministerst­vo kultury vede jako památku, sedmdesát let neslouží svému účelu. „Již v sedmdesátý­ch letech se v kostele pásly ovce a v současnost­i budova dávno nemá střechu a rostou v ní stromy,“konstatuje se v žalobě. Farnost v ní mimo jiné zdůrazňuje, že prohlášení­m o opuštění kostela a přilehlých pozemků reaguje právě na připravova­ný zákon o památkové péči a hrozbu finančních sankcí.

Krajský soud v Ústí nad Labem nicméně žalobu zamítl. Kon- statoval, že vlastník kulturní památky má povinnost o ni na vlastní náklady pečovat a udržovat ji v dobrém stavu. Pokud tak nečiní a chce obejít zákon tím, že majetek účelově opustí, je takové chování v rozporu s dobrými mravy.

Soud poukázal i na to, že polorozboř­ený kostel nebyl předmětem církevních restitucí, farnost v Konojedech ho vlastnila i před rokem 1989, a měla tak léta na to, aby se pokusila stav nemovitost­i zlepšit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia