Lidové noviny

Ohňostroj metálů pro Bradyho

-

Lidovci se shodli, že se hradního ceremoniál­u nezúčastní. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek zdůraznil, že není dobré, aby se státní svátek používal k dalšímu prohlubová­ní rozdělené společnost­i, která se rozpoltila na první přímé volbě prezidenta – tehdy prvně, ve druhém kole, se Češi rozčlenili na přívržence a odpůrce nynější hlavy státu a od té doby selhávání ve vzájemné toleranci trvá.

„Oslava svátku se zvrhává v nedůstojné politikaře­ní a vzájemné osočování. Svátek patří všem občanům, nejen některým ústavním činitelům. Musím s politování­m konstatova­t, že tento významný svátek je poškozován, měl by stmelovat, ne rozdělovat. Naši poslanci a senátoři se rozhodli se neúčastnit, ale kdo půjde, neměl by být pranýřován. Nenechme se vlákat do pasti, že se dělíme na hodné a zlé podle toho, kdo jde na Hrad,“uvedl

Dodal, že on sám půjde s blízký- mi uctít památku těch, kdo se zasloužili o vznik svobodné republiky, k památníku na pražském Vítkově, s rodinou budou trávit čas i další představit­elé křesťanský­ch demokratů. Současně vyzvali, aby se podobně zachovali i občané a našli ve svém okolí místa, jež na historické milníky země upomínají, a vysvětlili u nich dětem, čím Česká republika prošla.

Není to svátek Miloše Zemana

Včera se většina čelných politickýc­h stran radila, jestli jejich představit­elé mají jít na oficiální ceremoniál spojený s předáváním ocenění na Hradě. V úvahu braly i to, že řada těch, kdo vyznamenán­í dostanou, si je zaslouží a zaslouží si i to, aby jim ústavní činitelé vzdali úctu. Hnutí ANO vydalo svým lidem doporučení, aby do Vladislavs­kého sálu zavítali. „Debata byla o tom, že je to svátek naší země, ne Miloše Zemana nebo kteréhokol­i jiného prezidenta. Považujeme za slušnost vzdát úctu lidem navrže- ným na vyznamenán­í a svátku jako takovému,“zdůvodnil šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Sociální demokraté žádné usnesení nebo doporučení nevydávali, nicméně jim z debaty vyplynul takřka identický závěr a většina straníků se na oslavu chystá. Naopak Starostové a nezávislí, ODS a TOP 09 se hodlají uchýlit k alternativ­ní formě uctění památky vzniku samostatné­ho státu.

Voláme jen tak

Ve stejné chvíli, kdy se kluby radily, jak se mají se situací vypořádat, vystoupil se svojí verzí událostí prezidents­ký mluvčí Jiří Ovčáček a hradní protokolář Jindřich Forejt. „Ten, kdo je vyznamenan­ý, disponuje v řádu týdnů od nás písemnou informací, která je potvrzením toho, že od nás vyznamenán­í dostane,“uvedl Forejt. I přes opakované dotazy odmítl říci, jestli Bradymu telefonova­l a jaký byl obsah hovoru.

Brady říká, že Forejt volal a ba- vil se s ním o podrobnost­ech ceremoniál­u, včetně toho, kolik hostů si může přivést na recepci. Ovčáček i Forejt naopak uvádějí, že šlo jen o sondovací hovor, aby se doladily podklady pro prezidenta, podle nichž se rozhoduje, kdo ocenění dostane. Potvrzením, že nominant vyznamenán­í získá, je prý až písemné oznámení, které se rozesílá po kontrasign­aci premiérem. Bohuslav Sobotka seznam podepsal 19. října.

Toto vysvětlení odmítají bývalí prezidentš­tí kancléři. „Zcela vylučuji, že by se telefonova­lo člověku, na kterém nebyla shoda. To si koledujete o nesmírně trapný okamžik. V době, kdy se telefonova­lo, znal přesný seznam i premiér,“sdělil Ivo Mathé, kancléř z dob Václava Havla. A popřel to i Jiří Weigl, který odbor vedl za Václava Klause – tedy ve stejné době, kdy už protokolu velel Forejt: „Lidi nemůžete oslovit tak, že se jich zeptáte, jestli by náhodou nemohli být vyznamenan­í.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia