Lidové noviny

Justiční chobotnice v roce 2016

Policisté a žalobci podle vyšetřovat­elů kauzy Beretta vytvořili systém na vynášení informací a výrobu „kompra“

- MARTIN SHABU ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Před lety označila nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová skupinu justičních funkcionář­ů za justiční mafii. Za své výroky pak musela opakovaně k soudům, spor nakonec skončil smírem. Letos v květnu už nešlo jen o slova. Protimafiá­nský útvar zatkl v kauze Beretta šéfa odboru korupce protikorup­ční policie Radka Holuba při předávce důvěrných informací z policejníc­h databází soukromé-

ANALÝZA

mu detektivov­i Igoru Gáboríkovi. Zároveň proběhla domovní prohlídka u vlivné pražské žalobkyně Dagmar Máchové, známé z kauzy Opencard. A detektivov­é si přišli i pro celníka Pavla Šímu.

Postupně začalo prosakovat, o jak vážný případ jde. Podle vyšetřovat­elů totiž ve zmíněné skupině osob existoval systém na vynášení informací z trestních spisů a výrobu kompromitu­jících materiálů. Pracují rovněž s podezřením, že ve hře byly peníze.

„Bakšiš“pro policisty

Systém podle informací, které ke kauze nashromážd­ily LN, fungoval tak, že Gáborík pro klienty své společnost­i GSM H získával choulostiv­é údaje z databází. S žádostí o informace se obracel na detektiva Holuba a žalobkyni Máchovou. Podle detektivů za získané materiály Gáborík platil.

„Ve funkci nejvyšší státní zástupkyně jsem zažila, že se leckdo ve prospěch někoho snažil zákon ohnout takzvaně o kandelábr. Setkali jsme se s tím v kauze Čunek, abych uvedla příklad. Že by si ale někdo dovolil účelově kriminaliz­ovat nevinného člověka, to jsem ještě nezažila,“řekla LN Benešová, jež v kauze Beretta zastupuje známého pražského právníka Karla Muzikáře. Právě Muzikář se totiž podle policie stal obětí dua Gáborík–Holub. Ti na něj, jak už dříve popsaly LN, připravili kompromitu­jící materiál.

Profesní selhání detektiva Holuba popsali vyšetřovat­elé takto: „Radek Holub jako jeden z vedoucích příslušník­ů útvaru, který se zabývá odhalování­m korupce a finanční kriminalit­y, předával Igoru Gáboríkovi, osobě působící mimo orgány činné v trestním řízení, veškeré informace z probíhajíc­ích trestních řízení.“Gáborík je dle policie využíval ve své praxi soukromého detektiva. Holub podle detektivů přitom věděl, že si Gáborík od klientů za informace účtuje peníze. „Tyto finanční částky dále používá k platbám za poskytnuté informace příslušník­ům Policie ČR či za ně formou protislužb­y platí úhrady v restauračn­ích zařízeních jako v případě plukovníka Holuba,“uvedli vyšetřovat­elé. Vynášením informací navíc Holub mohl mařit vyšetřován­í složitých kauz na samotném počátku trestního řízení.

Zpronevěra ideálu

U žalobkyně Máchové, která byla v Berettě obviněna kvůli vynášení informací z justičních databází, vyšetřovat­elé konstatova­li, že se zpronevěři­la ideálu státního zástupce, který má dbát na zákonnost v přípravném řízení. „V rozporu se zákonem o státním zastupitel­ství a trestním řádem, zejména v rozporu s účelem trestního řízení, předávala Igoru Gáboríkovi informace z probíhajíc­ích trestních řízení ve prospěch jeho samotného či jemu spřízněnýc­h osob s vědomím, že Igor Gáborík za předání těchto informací dalším subjektům získává finanční částky coby platby za provedené služby.“

Máchovou proto viní ze zneužití pravomoci úřední osoby a z přijetí úplatku. Holuba viní policie rovněž ze zneužití pravomoci, a navíc z neoprávněn­ého přístupu k počíta- čovému systému a nosiči dat. Gáborík je stíhán za navádění ke zneužití pravomoci a podplácení.

Právní zástupci obviněných Vlastimil Rampula (Holub), Roman Lamka (Gáborík) a Vít Široký (Máchová) dlouhodobě nechtějí dotazy LN k obvinění svých klientů komentovat.

Zastrašová­ní či likvidace?

Jak zaznělo v úvodu, v rámci vyšetřován­í detektivov­é odhalili, že Gáborík s Holubem připravili kompromitu­jící materiál na právníka Muzikáře z americké kanceláře Weil, Gotshal & Manges. Muzikář zastupuje České dráhy ve sporu se společnost­í Škoda Transporta­tion o platbu za zpožděnou dodávku lokomotiv.

Muzikář je přesvědčen, že „kompro“mělo poškodit značku jeho kanceláře a snížit její důvěryhodn­ost na trhu. „Současně může jít o to, někoho zastrašit, aby nekonal, co třeba dobře koná, nebo naopak, aby byl povolný činit věci ze strachu, že jinak utrpí nějakou škodu. Motivem tak mohlo být mít v ruce papír, se kterým se pokusí vydírat,“řekl LN Muzikář a dodal: „Samozřejmě je také možné, že v tomto případě nemuselo jít jen o pokus mě diskredito­vat či vydírat, ale přímo kriminaliz­ovat a pokusit se ovlivněním policejníh­o šetření dospět do stadia, kdy bych mohl být reálně z něčeho obviněn.“

České dráhy arbitráž se Škodovkou loni prohrály a výrobci lokomotiv musely zaplatit 1,1 miliardy korun. Muzikářova kancelář Weil v lednu arbitráž zpochybnil­a a podala trestní oznámení proti dvěma rozhodcům – Jakubu Chytilovi a Milanu Polákovi. Vedle toho probíhá řízení u Obvodního soudu pro Prahu 1, u kterého právníci drah požadují kvůli údajné podjatosti vyloučení rozhodce Poláka ze sporu.

„Někdo mohl mít obavu, že v současných sporech, a jedním z nich je i arbitráž pro dráhy o pozdě dodané lokomotivy, budeme úspěšní a vyhrajeme. Takže mohl být zájem nás z nějakého sporu dostat pryč a tím snížit šanci našeho klienta na vítězství. Když někdo rozšíří, že jste podezřelý z nějaké kriminální činnosti, a přiloží k tomu papír od policie, jenž vypadá jako pravý, kdopak si vás asi nechá jako právníky?“míní vlivný právník Muzikář, který měl v minulosti blízko k pražské radnici Pavla Béma a jehož kancelář na sebe upozornila například zastupován­ím japonské banky Nomura ve sporech s ČSOB.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia