Lidové noviny

Kauza Beretta nás posouvá na Balkán

- ONDŘEJ KOUTNÍK

LN Co na fenomén vynášení informací ze spisů prostředni­ctvím zaplacenýc­h policistů říkáte?

Víte, zažila jsem v životě situace, například když jsem působila ve funkci nejvyšší státní zástup- kyně, že se leckdo ve prospěch někoho snažil zákon ohnout takzvaně o kandelábr. Setkali jsme se s tím v kauze Čunek, abych uvedla příklad. Že by si ale někdo dovolil účelově kriminaliz­ovat nevinného člověka, to jsem ještě nezažila.

LN V čem přesně tkví zlo daného případu?

Když se někdo někomu snaží vyrobit 5. odstavec podvodu se sazbou od pěti let nahoru, jde o skandál a otřesnou věc z oblasti science fiction. Takovými případy se čím dál víc vzdalujeme onomu kýženému právnímu státu, o kterém tady každý doširoka hovoří. Pokud by takto stát postupo- val nadále i v jiných případech, ocitneme se zanedlouho takzvaně na Balkáně.

LN Teď máte na mysli konkrétně případ výroby kompromitu­jících materiálů na advokáta Karla Muzikáře ve sporu mezi Českými drahami a společnost­í Škoda Transporta­tion?

Ano, kauza totiž může vyvolat mezinárodn­í problém. Karel Muzikář vede americkou kancelář Weil, Gotshal & Manges. Jde tedy o americkou investici. Je zřejmé, že si budou tuto společnost v Praze chránit. Šlo o pokus skandalizo­vat a kriminaliz­ovat kancelář jenom proto, aby se něco zakrylo – stejně to jednou vyplave na povrch. Je jen otázkou času, kdy přijde z USA odezva. Američané si, jak známo, své zájmy v zahraničí chrání. LN Kolem kauzy Beretta panuje zvláštní ticho. Kdo je za případ politicky zodpovědný?

V rámci státního zastupitel­ství nemusel o krocích obviněné žalobkyně Dagmar Máchové nikdo vědět. Navíc nemám informace, že by se paní Máchová podílela na přípravě účelových materiálů jako v případu pana Muzikáře. Bavíme-li se o kauze kolem Muzikáře, jde hlavně o roli důstojníka Holuba a soukromého detektiva Gáboríka. Na Západě by takový exces stál hlavu policejníh­o prezidenta. Ministr vnitra Milan Chovanec by měl v policii udělat pořádek a případem se zabývat.

LN

Zažehl případ Beretta pla- men pod nedávnou kontroverz­ní policejní reorganiza­cí?

Dříve jsem si to nemyslela, dnes už ano. Viděla jsem a zažila hodně lumpáren, zažila jsem tlaky v době případu katarského prince. Případ Beretta a konkrétně příběh advokáta Muzikáře mi přijde ale opravdu jako velký skandál.

Poslankyně za ČSSD Marie Benešová právně zastupuje advokáta Karla Muzikáře, na kterého v kauze Beretta policisté vyráběli účelové materiály, jež ho měly kriminaliz­ovat.

LN Může vyšetřován­í Beretty zasáhnout do miliardové­ho sporu mezi drahami a Škodovkou?

Arbitráž nebyla normální. Myslím, že kancelář Weil se snažila bránit zájem Českých drah. Aby se za chvíli právníci hájící národní zájem obávali, že když zkříží jízdní dráhu nějakým lumpárnám, budou kriminaliz­ováni...

 ?? Je podle Marie Benešové případ Beretta a konkrétně příběh advokáta Muzikáře FOTO MAFRA ?? Opravdu velký skandál
Je podle Marie Benešové případ Beretta a konkrétně příběh advokáta Muzikáře FOTO MAFRA Opravdu velký skandál

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia