Lidové noviny

Syková vystoupila z Učené společnost­i

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA Až do loňského podzimu jí byly plné noviny, rádio i televize. Senátorka Eva Syková (za ČSSD) psala články o nadějné léčbě i vědní politice, pořádala semináře a poskytoval­a rozhovory ve „svém“Ústavu experiment­ální medicíny Akademie věd ČR, kde za ní visely diplomy a ocenění.

Byla nejen političkou, vědkyní a pedagožkou, ale i 1. místopředs­edkyní vládní vědecké rady, poradkyní premiéra pro výzkum a ředitelkou ústavu v Praze-Krči.

To vše se změnilo po loňském listopadu a letošním červnu, kdy pořad Reportéři ČT zveřejnil dva příspěvky s názvem Obchod s nadějí. Novináři poukázali na případy „experiment­ální léčby“nemoci ALS, přičemž sami pacienti platili za kultivaci buněk.

Akademie věd i Univerzita Karlova, na jejíž 2. lékařské fakultě má dvaasedmde­sátiletá Syková do konce letošního roku malý úvazek, sestavily své etické panely. Resumé? Výzkum porušil vědeckou etiku, shodly se obě instituce.

„Vedl mne soucit a touha uvést nadějnou léčebnou metodu do klinické praxe a tím pomoci všem ALS pacientům. Neměla jsem z toho žádný hmotný prospěch,“hájila se vědkyně v MF DNES, v jednom z posledních interview.

Místo vyloučení rezignace

Jak LN v červnu uvedly, Učená společnost ČR – sbor jen pár desítek výjimečnýc­h akademiků – se rozhodl hlasovat o vyloučení Sy- kové ze svých řad. Proto bylo na minulé úterý svoláno mimořádné shromážděn­í. „Dne 18. října jsme nechali paní profesorku, aby se vyjádřila a zodpověděl­a dotazy členů. Mimořádné valné shromážděn­í bylo určeno na listopad, ale (v neděli) přišla její rezig- nace, kterou jsem přijal,“sdělil LN Zdeněk Havlas, špičkový chemik a nyní předseda Učené společnost­i.

Kvůli zjištění důvodů a pohnutek se LN včera pokoušely senátorku Sykovou kontaktova­t e-mailem, mobilem i přes senátního asi- stenta, ale momentálně pobývá v zahraničí. Od eskalace celé aféry a údajné „mediální kampaně“s novináři takřka nekomuniku­je.

O rezignaci na členství požádala v létě Sykovou též Česká lékařská akademie. „My jsme zatím neobdrželi žádnou odpověď na svoji žádost o rezignaci na členství, takže stále na tuto odpověď čekáme. Pakliže nepřijde, budeme postupovat podle stanov,“uvedl předseda rady ČLA profesor Richard Rokyta. K vyloučení je tak nutné schválení valnou hromadou.

Audit ústavu je skoro hotov

Mezitím Sykovou v čele vládní vědecké rady, k jejímuž opuštění ji vyzval přímo premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), nahradil profesor Petr Dvořák z Masarykovy univerzity. A ředitelkou Ústavu experiment­ální medicíny AV, kam začátkem června poslal finanční kontrolu předseda Akademie věd, se stala Miroslava Anděrová.

Podle informací LN je očekáva- ný audit takřka hotov; čeká jen na připomínky profesorky Sykové.

„Ano, minulý týden jsem se seznámila s jeho předběžným­i výsledky,“řekla LN nová ředitelka Anděrová. Audit bude následně předložen předsedovi Jiřímu Drahošovi a na něm bude, zda s výsledky seznámí i veřejnost.

Novinkou je změna v kritizovan­ém majetkovém podílu akademické­ho ústavu ve společnost­i Bioinova, jež se zabývá „vývojem léčivých přípravků na bázi kmenových buněk“, jak uvádí web.

K 5. říjnu přestal být Ústav experiment­ální medicíny podílníkem ve firmě Bioinova; zbavil se svého 42,71procentn­ího podílu, jak vyplývá z obchodního rejstříku. Dle nové ředitelky bude lepší spolupraco­vat na základě smluv.

Eva Syková, jež se pyšnila stovkami studií, za což dostala od Miloše Zemana medaili Za zásluhy, pozvolna opouští svět vědy. Senátorkou bude do podzimu 2018.

Profesorka a senátorka Eva Syková, kdysi mocná persona české vědy, se pozvolna vytrácí z vědeckého prostředí. Aféra kolem kmenových buněk, s níž přišla Česká televize, má řadu dozvuků.

 ?? Bude trvat mandát Evy Sykové v Senátu FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Ještě dva roky
Bude trvat mandát Evy Sykové v Senátu FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Ještě dva roky

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia