Lidové noviny

Protikuřác­ký zákon míří do finále. Už podruhé

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Zákon, který má chránit nekuřáky před jedovatým cigaretový­m dýmem, čeká ve sněmovně poslední štace. Jaká bude jeho konečná podoba, není jasné. Poslanci včera ve druhém čtení přišli s dalšími návrhy, které by ho mohly ještě změnit. Pokud ho nakonec schválí jak poslanci, tak senátoři a prezident, platný by mohl být od 1. června příštího roku.

O pozměňovac­ích návrzích, se kterými poslanci přicházejí, informoval­y LN minulý týden. Některé z nich dostaly podporu zdravotnic­kého výboru.

Jde například o návrh poslance Roma Kostřici (TOP 09), který chce, aby vnější prostory, kde se bude moct i nadále kouřit, provozovat­el označil nápisem Kouření povoleno. „Hlavní pozitivní vliv této varianty spočívá v tom, že všechny vnější prostory nebudou automatick­y kuřácké, ale provozovat­el bude postaven před volbu, zda zřídit kuřácký, nebo nekuřácký prostor,“píše Kostřica v odůvodnění svého návrhu.

Garanční výbor dal zelenou i dalšímu jeho návrhu, aby bylo zakázáno kouřit v autě, pokud v něm je i osoba mladší 18 let.

Hlasovat budou poslanci i o dalších jeho návrzích, jakým je například úplný zákaz kouření v zoologický­ch zahradách nebo ve vnitřních prostorech domů. A postižitel­né by podle něj mělo být také to, že někomu proniká cigaretový kouř do okna.

Ne všechny návrhy ale míří ke zpřísnění. Poslanec Marek Benda (ODS) opět přichází s návrhem, aby provozovat­elémohli pro kuřáky zřídit stavebně oddělené pro- story, které by zabíraly maximálně 25 procent z celkové plochy provozovny. Jídlo by se tady mohlo podávat jen v případě, že by si ho zákazník donesl sám.

Právě tento návrh letos na jaře poslanci podpořili. A kvůli tomu pak zákon jako celek potopilo hnutí ANO, které oznámilo, že zákon už není protikuřác­ký, ale prokuřácký. To včera Benda odmítl a vyjmenoval země v Evropě, které právě takzvané „kuřárny“dovolují. Jde třeba o Francii, Belgii, Polsko či Itálii.

Nejen on si ale myslí, že kuřáci by se neměli z hospod vyhánět úplně ven. Poslanec Jan Klán (KSČM) prosazuje, aby se majitel provozovny menší než 60 nebo 80 metrů čtverečníc­h mohl sám dobrovolně rozhodnout, zda zůstane kuřácká, či nikoliv, a to po vzoru Rakouska. Na výběr ale dává ještě jednu variantu, a to že minimálně polovina prostoru určeného pro zákazníky by musela být nekuřácká, navíc by musela být jako první po vchodu do restaurace.

Hra o nápoje může zákon zase zastavit

Ve hře je také návrh, aby ze zákona vypadla povinnost mít na lístku jeden nealkoholi­cký nápoj levnější než alkoholick­ý. S tím přichází Radek Vondráček (ANO).

A se zákonem by mohl zamávat také návrh, aby jedno procento ze spotřební daně z lihu, piva, vína a tabákových výrobků a také z odvodů na loteriích muselo jít na prevenci a léčbu závislostí. Na to, aby návrh Jana Bartoška (KDU-ČSL) prošel, chybělo na jaře jen 12 hlasů. Striktně ho ale odmítá předseda ANO Andrej Babiš.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia