Lidové noviny

Němci hledají prezidenta nad stranami

- ROBERT SCHUSTER

BERLÍN/PRAHA Ještě čtvrt roku zbývá do chvíle, kdy současný německý prezident, 76letý Joachim Gauck, opustí úřad. Ten již v létě oznámil, že s ohledem na svůj věk se nebude ucházet o další pětileté období.

Německo pomalu začíná hledat jeho nástupce. To se ale zdá být těžší, než se zprvu očekávalo. Původní záměr najít „druhého Gaucka“neboli kandidáta přijatelné­ho pro většinu politickýc­h stran se pomalu rozplývá.

A s největší pravděpodo­bností se na společném kandidátov­i ne- shodnou ani strany současné vládní koalice.

Předsedovi vládních sociálních demokratů (SPD) Sigmaru Gabrielovi došla trpělivost a minulý víkend prohlásil, že příštím prezidente­m by mohl být současný ministr zahraniční­ch věcí Frank-Walter Steinmeier.

O šéfovi německé diplomacie se jako o potenciáln­ím prezidento­vi spekuluje delší dobu: patří k nejoblíben­ějším politikům, má zkušenosti se zahraniční i domácí politikou a s jeho působením nejsou spojeny žádné skandály.

S návrhem ale Gabriel tvrdě narazil u koaličního partnera, křesťanský­ch demokratů (CDU) kancléřky Angely Merkelové.

Ti totiž oficiálně stále hledají společného vládního kandidáta a označují nápad SPD za faul.

„To, že pan Gabriel přichází každou neděli s jiným jménem, nepovažuji za příliš šikovné,“uvedl k tomu místopředs­eda CDU Armin Laschet před jednáním stranickéh­o prezidia.

Týdeník Der Spiegel si ale všiml, že křesťanští demokraté nekritizov­ali ani tak Steinmeier­ovu osobnost, jako spíš způsob, jak se tématu zhostil šéf koaličního partnera, vicekanclé­ř Gabriel.

Kromě toho si mnozí lidé z vedení CDU vzpomněli, že podobně je sociální demokraté zatlačili do kouta již před poslední prezidents­kou volbou před pěti lety.

Tenkrát kancléřce Merkelové, jež původně Gaucka podpořit odmítala, nezbylo nic jiného, než se podvolit veřejnému tlaku a s bývalým východoněm­eckým disidentem v čele státu se smířit.

Nyní by viděla CDU v prezidents­kém úřadu nejraději osobnost, jež by neměla „tak výraznou politickou minulost“. Původně přitom koketovala s myšlenkou, že by vyslala do boje o nejvyšší úřad současného šéfa Spolkového sněmu Norberta Lammerta. Ten je sice oblíbený i u politické konkurence, ovšem před týdnem překvapivě oznámil, že příští rok na podzim již nehodlá kandidovat do parlamentu a chce se stáhnout z vrcholné politiky.

Jako důvod uvedl svůj věk, čímž dal zřejmě skrytě najevo, že s ním nelze počítat jako s případným prezidents­kým kandidátem.

Jak přivábit Levici

Pokud by Steinmeier skutečně kandidoval, mohla by ho do úřadu vynést koalice SPD, Zelených a postkomuni­stické Levice.

Pro tři levicové strany, které již nějakou dobu hledají styčné body pro případnou vládní spolupráci, by byl Steinmeier­ův úspěch generální zkouškou pro možnou vládní spolupráci.

Především strana Levice, která je právním nástupcem východoněm­ecké komunistic­ké strany SED, se ale k podpoře šéfa diplomacie zatím staví zdrženlivě.

Spolupředs­eda Levice Bernd Riexinger například v pondělí pro deník Ruhr-Nachrichte­n prohlásil, že Steinmeier je pro jeho stranu „zcela nevoliteln­ým“. Důvo- dem je, že „je jedním z architektů Agendy 2010“, což byla reforma sociálního státu v éře posledního sociálněde­mokratické­ho kancléře Gerharda Schrödera.

Právě Steinmeier před několika měsíci překvapil své partnery v Německu i zahraničí, když těsně před summitem NATO ve Varšavě ostře kritizoval záměr Spojených států posílit vojenskou přítomnost v Polsku a Pobaltí. Mnozí to interpreto­vali jako snahu zavděčit se postkomuni­stům.

Německého prezidenta, který má zejména reprezenta­tivní povinnosti, volí zvláštní volitelský sbor. Ten tvoří z poloviny poslanci Spolkového sněmu a z poloviny delegáti nominovaní zemskými parlamenty.

Prezident je volen ve třech kolech, přičemž v závěrečném hlasování stačí ke zvolení relativní většina přítomných volitelů. Křesťanští demokraté mají ve 1260členné­m sboru 543 zástupců, a pokud by se proti nim nevytvořil­a žádná jiná aliance, například SPD, Zelených a postkomuni­stické Levice, prosadili by svého kandidáta nejpozději v závěrečném kole.

Akce „Gauck II“čili snaha najít nového německého prezidenta, který by byl nadstranic­ký a všeobecně přijatelný, míří do slepé uličky. Výběr hlavy státu se tak zřejmě zvrhne v zahřívací kolo před parlamentn­ími volbami na podzim příštího roku.

 ?? Předseda sociálních demokratů Sigmar Gabriel (vpravo) navrhuje do čela státu šéfa diplomacie Franka-Waltera Steinmeier­a. FOTO REUTERS ?? Partneři.
Předseda sociálních demokratů Sigmar Gabriel (vpravo) navrhuje do čela státu šéfa diplomacie Franka-Waltera Steinmeier­a. FOTO REUTERS Partneři.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia