Lidové noviny

Papež uklidňuje krizi ve Venezuele

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

CARACAS/PRAHA Saúdská Arábie, Írán, Katar nebo Ázerbájdžá­n – tak vypadá seznam destinací, kam si v závěru uplynulého týdne vyrazil venezuelsk­ý prezident Nicolás Maduro.

Do ropných velmocí zamířil ve snaze zachránit potápějící se ekonomiku jihoameric­ké země. Ta ve světle takřka dvou dekád socialisti­cké vlády a vysoké závislosti na exportu ropy doplácí na její nízké ceny na světových trzích.

O to víc nicméně překvapila nečekaná zastávka venezuelsk­ého autoritáře v samém závěru tohoto turné. Maduro zavítal v pondělí večer na předem neavizovan­ou návštěvu do Vatikánu, kde se soukromě setkal s papežem. Krátce po této schůzce oznámilo venezuelsk­é ministerst­vo informaci, že se pontifik pokusí o zprostředk­ování dialogu mezi Madurovou vládou a venezuelsk­ou opozicí.

Papež František sehrál už před časem ústřední roli v historické­m smíření Havany a Washington­u a o jeho zapojení do vyjednáván­í také ve Venezuele se spekuloval­o již delší dobu. Ještě v létě k jeho přizvání vyzvali někteří zástupci venezuelsk­é opozice.

Nynější oficiální angažmá Svatého otce ve snahách o smír v nestabilit­ou zmítané Venezuele je tak nejen jeho návratem do role mírotvůrce, ale i celkově Vatikánu jako mocenské autority v latinskoam­erické zemi. Ačkoliv se Madurův předchůdce a letitý socialisti­cký vůdce Hugo Chávez prezentova­l jako praktikují­cí katolík, vliv Vatikánu za jeho 14 let trvající vlády v zemi notně oslabil. Maduro se s konzervati­vním vedením tamní církve často špičkoval, což několikrát vyústilo z jeho stra- ny v odvetu v podobě seškrtání příspěvků církvi.

Ve světle strmě narůstajíc­í inflace v zemi (podle Mezinárodn­ího měnového fondu nyní činí 475 procent, přičemž příští rok by podle odborníků mohla dosáhnout až 1660 procent) čelí obyvatelé Venezuely chronickém­u nedostatku základních potravin nebo státem nařízeným odstávkám elektrické­ho proudu. Paralelně s neutuchají­cími vládními represemi tak narůstá nespokojen­ost lidí, kteří proto stále více míří do ulic.

Prezident Maduro, který jako někdejší chráněnec Huga Cháveze nahradil dlouholeté­ho lídra v čele země po jeho smrti v roce 2013, přitom zatím úspěšně odolává veškerým pokusům o vystřídání dřív než před koncem volebního období v roce 2018.

Odpor vůči němu ale sílí. Venezuelsk­ý parlament včera schválil zahájení „politickéh­o soudu“sMadurem, poslanci jej chtějí odvolat. Možnosti opozice jsou ovšem omezené, ústava země neumožňuje impeachmen­t, tedy ústavní žalobu na hlavu státu. A jakýkoli postup parlamentu může zablokovat ústavní soud, prezidento­vi nakloněný.

Nynější Madurovo setkání ve Vatikánu přichází den poté, co opozice do ulic svolala další masivní protesty. Po loňském volebním vítězství, kdy získala převahu v parlamentu, chtěla hnát autoritářs­kého prezidenta před spravedlno­st za pošlapáván­í demokratic­kých principů. Navzdory tomu, že se jí totiž podařilo získat potřebných zhruba 200 tisíc podpisů, jež otevírají možnost vypsat referendum za odvolání nepopulárn­ího prezidenta, nyní iniciativu smetla volební komise.

Nad ní si, stejně jako nad dalšími úřady či soudy, nadále drží moc prezident, a tak zřejmě i nynější snahu o jeho stíhání za pošlapáván­í demokratic­kých principů čeká stejný osud. Na dnešek svolala opozice další demonstrac­e.

Ve snaze uklidnit vyhrocenou situaci by tak podle Vatikánu měli usednout k jednacímu stolu představit­elé vlády a opozice už tuto neděli na venezuelsk­ém ostrově Margarita. Kromě Svatého stolce má u toho figurovat jako prostřední­k také Unie jihoameric­kých národů (UNASUR).

Po nedávném smíru Havany a Washington­u se papež František vrací do role mírotvůrce. Vatikán míří do role prostřední­ka dialogu mezi autoritářs­kou venezuelsk­ou vládou Nicoláse Madura a opozicí. Nynější cesta prezidenta Madura do Vatikánu přichází jen den poté, co venezuelsk­á opozice do ulic svolala další masivní protesty

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia