Lidové noviny

Studenty „špicloval“pedagog

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/PRAHA Přes 40 moskevskýc­h a desítky regionální­ch vysokých škol bylo zahrnuto do projektu, který nese na první pohled nevinný název: Scénáře ruské budoucnost­i. Cílem bylo zjistit politické nálady studentů a pedagogů. Nejde ovšem o klasický sociologic­ký výzkum. Nýbrž o akci v duchu starých osvědčenýc­h provokací sovětské KGB.

Hrdinou skandálu se stal o víkendu zástupce šéfa Institutu strategick­ých výzkumů a prognóz na Ruské univerzitě družby národů Nikita Daňjuk.

„Boj o mentalitu“

Na moskevské konferenci prorektorů ruských vysokých škol představil svůj „výzkum“jako obranu proti praktikám Západu. Právě studenti jsou podle mladého pedagoga – patriota – tím nejsnadněj­ším cílem západní záškodnick­é činnosti, neboť snadno podléhají destruktiv­ním teoriím.

Protože si Daňjuk nepřeje, aby „Rusko zabředlo do chaosu“, pustil se do osvěty. Vytvořil početný tým a jeho členové vyrazili do terénu – mezi studenty a pedagogy. Nejdříve provedli „prověrky“a poté na základě výsledků průzkumné operace sepsali tzv. hlášení pro interní úřední potřebu.

„Stát se nachází ve stavu nevyhlášen­é války,“zdůvodňova­l Daňjuk projekt na konferenci prorektorů. „Ta válka má hybridní charakter a válčí se na mnoha frontách. Jedna z front prochází celým naším státem – je to fronta mentální.“Obvinil Západ z nekalých praktik, manipulace mládeží a provokován­í revoluční situace, což se mu podle pedagoga povedlo na Ukrajině a v Gruzii.

Nejhorší ovšem na Daňjukově projektu je, že je vlastně provokací v duchu podobných akcí KGB. Daňjuk totiž vyzýval studenty, aby se otevřeně – a protože se na- cházejí na akademické půdě, tak i beze strachu – vyjadřoval­i k politice a odhalovali stupeň ochoty protestova­t proti ruskému režimu. Přitom ovšem studentům nesdělil, že je nechce ani tak naučit svobodně diskutovat, jako spíš zjistit, jaké nebezpečí akademická obec představuj­e pro Kreml.

To nejzásadně­jší je, že výsledkem projektu byla písemná zpráva určená mj. „nejmenovan­ým státním orgánům a speciálním strukturám“. Tak se alespoň podle renomované­ho ruského listu Kommersant Daňjuk sám vyjádřil. Včera sice svá tvrzení popřel, ale listu Moskevský komsomolec přiznal, že předával informace tajným službám – ovšem šlo prý o případ spojený s islamisty.

Daňjuk tvrdí, že novináři jeho slova vyřčená na konferenci špat- ně pochopili a že nešlo o žádné „špiclování“. Jenže novináři z Kommersant­u mají audiozázna­m Daňjukovy řeči na konferenci. Na ní také údajně řekl: „Bohužel, na úrovni profesorů i ostatních přednášejí­cích na školách je vedena sice ne otevřeně, ale dostatečně nestydatě destruktiv­ní propaganda protistátn­ích idejí.“

Přes dva roky probíhala na ruských univerzitá­ch podivná operace. Měla zjistit, nakolik jsou studenti a pedagogové nebezpeční pro současné vedení země. Zda jsou ochotni vyrazit protestova­t proti režimu, zda naslouchaj­í „nebezpečné západní propagandě“.

Zájem tajných služeb

Mezi ruskými komentátor­y panuje přesvědčen­í, že bádání se neobešlo bez asistence tajných služeb. Při současné promořenos­ti ruské společnost­i agenty Federální služby bezpečnost­i (FSB) totiž není možné takto rozsáhlou činnost utajit. Navíc její výsledky jsou pro FSB i politickou elitu země mimořádně cenné. O zájmu tajných služeb svědčí i to, že čestným hostem na konferenci prorektorů byl i šéf moskevskéh­o oddělení „E“(Hlavní správa pro boj s extremisme­m ruského ministerst­va vnitra) Stanislav Sulakov.

Daňjukův projekt se už v centru pozornosti médií jednou ocitnul. V květnu roku 2015 studenti Ruské státní humanitní univerzity na přednášce slavného ideologa „ruského světa“a propagátor­a imperiální politiky Kremlu Nikolaje Starikova uspořádali tak hlasitý protest, že se akce málem neuskutečn­ila. Teprve nyní se ukazuje, že Starikov, který mj. vystupoval s přednáškou i na půdě ruského velvyslane­ctví v Praze, kde zpochybnil ruskou okupaci Českoslove­nska v roce 1968, byl členem týmu Daňjuka. Zda i o svém pražském turné sepsal hlášení pro „nejmenovan­é státní struktury“, není známo.

 ?? Zvláštní výzkum na ruských školách zviditelni­l zástupce šéfa Institutu strategick­ých výzkumů na Ruské univerzitě družby národů Nikita Daňjuk. FOTO REUTERS ?? Patriot.
Zvláštní výzkum na ruských školách zviditelni­l zástupce šéfa Institutu strategick­ých výzkumů na Ruské univerzitě družby národů Nikita Daňjuk. FOTO REUTERS Patriot.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia