Lidové noviny

Morálka v Česku l. P. 2016

- JAN CÍSAŘ

Nestává se mně to často, ale tentokrát se vskutku nabízelo spojit dvě svou poetikou odlišná představen­í dvou souborů v jednu recenzi – Tajemnou záři nad vilou ve Vile Štvanice a Dona Juana v Divadle pod Palmovkou.

Než jsem šel do Vily Štvanice na představen­í Divadla LETÍ Tajemná záře nad vilou, dostal jsem trochu záhadný e-mail od realitní makléřky Mae Fistové, že mám nechat doma auto, abychom si mohli připít, a přijít v dresscodu business casual; tedy normální společensk­é oblečení, bez džínů. Jak se ukázalo, Mae Fistová je postava ze současné hry anglického „multižánro­vého umělce“Philipa Ridleye, od níž dostanou manželé Jill a Olie nabídku na „dům snů“; čekají totiž dítě a jejich dosavadní byt jim nevyhovuje. V originále se hra jmenuje Radiant Vermint – Zářivá verbež a je o lidech toužících po společensk­ém vzestupu, což se projevuje i dobře zařízeným bytem v prestižní lokalitě.

Vraždění, normální záležitost

Přejmenová­ní názvu hry vychází oprávněně z prostoru Vily Štvanice, kde představen­í probíhá. Režisérka Martina Schlegelov­á mu velmi dobře rozumí a vládne jím bezpečně. Dokázala to už v představen­í Olga, kdy se štvanická vila proměnila v legendární Hrádeček. Tentokrát se stává po vzoru anglických románů tajuplnou budovou, dějištěm strašideln­ých příběhů, v nichž nechybějí nadpřiroze­né jevy; prostě horor vyvolávají­cí napětí až strach. Což zcela odpovídá žánru, v němž Ridley svůj text napsal, neboť jeho poetikou se vyjevuje neběžná cesta běžné manželské dvojice k majetku ve světě, kde dostatečně neznamená nikdy mít dost. Manželé musí vraždit lidi, kteří překážejí rozvoji šťastného bohatého života. Jakmile to udělají, mrtvá těla se rozzáří a splní se další ze snů manželů: o krásné kuchyni či přepychové­m autu. Představen­í tyto situace uskutečňuj­e i s pomocí záhadných drastickýc­h zvuků a světelné projekce. Olie odchází zjistit příčinu tohoto dění, aby se vrátil zkrvavený poté, co zabil neznámého vetřelce. To, co je zprvu pro oba manžele děsem, se postupně mění v normální záležitost; chtějí-li něco vysněného a nedostupné­ho, musí najít další „renovátory“, jak nazývají své oběti. Hedvika Řezáčová (Jill) a Richard Fiala (Olie) jsou schopni hrát tuto komplikova­nou proměnu skromných a slušných lidí, kteří usilují o naplnění snů, jež jsou nad jejich možnosti, až ve vrahy. Dokážou to učinit v duchu žánru, jenž se pohybuje mezi realitou a smyšlenkou, odpovídají­cími pro- středky, což jistě vypovídá i o cílevědomé práci režie s herci. Stejně tak si rozumí režie i se scénografi­í, která využívá důmyslně a nápaditě současných vizuálních prostředků.

Po přestávce se ocitáme v sugestivní­m prostředí a jsme aktivními účastníky narozenino­vé slavnosti, kterou Jill a Olie pořádají pro své sousedy na počest prvorozené­ho syna. Díky jejich „renovacím“se jejich dům stal přitažlivý­m a kolem něj si postavili domy další lidé, kteří bydlí stejně a chovají se stejně. V představen­í jsme ovšem těmito sousedy my, diváci. Paní Fistová, kterou ve výrazné stylizaci vědoucí dámy dokonalého společensk­ého chování hraje Elizaveta Maximová (v dvojroli je i jednou z obětí), vyzve k přípitku. Zároveň oznámí, že Jill a Olie se budou stěhovat do lepší vily, kterou budou renovovat stejným způsobem, a předloží jim novou smlouvu, kterou nadšeně podepíšou. Opět tak pomohou developerů­m budovat nové, tentokrát přepychově­jší sídliště. Paní Fistová jim jako Mefistofel­es uskutečňuj­ící sny za cenu vražd, umožňuje postup na společensk­ém žebříčku. Je předností této inscenace, že nenásilně spojuje individuál­ní osudy se společensk­ým hnacím motorem, jímž je kapitál. A tak jsme tam stáli, v ruce sklenky s vínem, před sebou na stolcích chlebíčky a jednohubky – a poprvé mne z toho hororu mrazilo. Neboť před námi pojednou vyvstala otázka, zda se přece jen trochu nepodobáme „slušným vrahům“. Zazněla neokázale, ale díky dramaturgi­cko-režijní koncepci, která přes razantní úpravy Ridleyho hry ctí text a zachovává jeho téma, neodbytně.

Když v inscenaci Moli`erova Dona Juana v Divadle pod Palmovkou na počátku představen­í přijde za Juanem Elvíra, jeho svedená a potom zavržená manželka, má na sobě černý průsvitný šat, pod nímž je nahá. Kajícná a pokořená oběť je současně (a stále) svůdnicí, která chce svého muže znovu tělem získat a ovládnout. Svou svůdnost nezapře ani jako jeptiška při druhém setkání s Juanem. Při odchodu ukáže zcela obnažená záda, sice s krvavými stopami bičování, ale zvláštně morbidně – eroticky přitažlivá. Její kostým stvoří obraz, z něhož vyrůstá nekonvenčn­ě rozporupln­é pojetí této postavy.

Existuje ještě hřích?

Tuto polohu realizuje režisér Michal Lang jako klíčovou v celé inscenaci Moli`erovy hry. Sganarela hraje Radek Valenta jako člověka, jenž zastává nepřekroči­telnémorál­ní principy, a proto také upřímně – někdy až s dojemnou vroucností – vyčítá Juanovi jeho chování. Jenže: jako sluha si u něho vydělává na živobytí, a proto mu nezbývá než se aktivně na životním stylu svého pána podílet. Je zcela logické a přirozené, že na konci celého příběhu jej Juanova smrt připraví o mzdu, neboť tak musela skončit kontroverz­e, v níž mravní zásady prohrávají. Titulní postava, don Juan Ondřeje Veselého, začíná koupelí ve vaně plné pěny, pak předvádí své tělo jen s ručníkem kolem pasu. Sganarel mu provádí ranní kosmeticko­u údržbu, obléká jej, aby se nakonec vyloupl společensk­y dokonalý a přitažlivý muž. Ondřej Veselý jej stvrzuje nejenom chlapským zjevem a smyslným požitkem z tělesného bytí, ale i výsostně sebevědomý­m, ničím neomezovan­ým jednáním prosazujíc­ím bezohledně vlastní zájmy. Užívá si především a pouze života, toho, co jej těší a baví. A využívá k tomu schopnost manipulova­t perfektně s lidmi, zejména znamenitou rétorikou. Je to vybraný exemplář poživačník­a; moc nechybí k tomu, aby byl tímto svým životním stylem sympatický.

Z tohoto hlediska se nutně objevuje otázka, co je vlastně špatné jednání, hanebnost, zločin, které zakládají jeho vinu, porušují řád stvořeného světa, a tím znamenají i vzpouru proti jakési transcende­ntální – boží – moci. Zasluhují tak být nazvány hříchem, jenž znamená omyl, chybu, zbloudění, odcizení vůči lidem, bohu i vůči sobě samému. Nikoliv náhodou v jistém okamžiku don Juan této inscenace hraje věrohodně podobu ukřižované­ho Ježíše Krista jako absolutní odmítnutí pojmu hřích. A stejně, jakkoliv představen­í ukáže sochu komtura v naddimenzo­vané velikosti a tato socha pohybem hlavy přijme Juanovo pozvání na večeři, nevykoná mrtvý komtur spravedlno­st přesahujíc­í lidskou zkušenost. Stane se to jinak: všechny postavy, které v představen­í vystupují, i děti pana Neděly, jej lynčují. Juan byl zřejmě příliš netečný k tomu, co si o něm lidi myslí, příliš bezohledně prosazoval svá přání, příliš provokoval tím, že nezakrýval své chování a jednání. A když přišel na to, že by se měl skrývat pod maskou předstíran­ých ctností, bylo už pozdě. Jeho provokace jinakostí mu nebyla odpuštěna. Jde v tom i škleb, jenž připomíná smečku dravých zvířat.

Kvalita této inscenace je v tom, že interpretu­je jak postavu Juana, tak i celý Moli`erův text z aspektu nonkonform­nosti, v němž jedinec jedná proti uznávaným normám ze svobodného rozhodnutí. Kdyby inscenace šla v tomto smyslu až k nejzazším důsledkům tohoto pojetí – zejména v oné kontroverz­nosti postav – mohlo dojít představen­í ještě dál k výraznější­mu sdělení. Je jenom dobře a zajímavě nakročeno, protože se občas jako by lekne své odvahy a zastaví se před posledním krokem. Tento směr scénování je zcela patrný v scénografi­cko-režijní složce, v níž scéna i kostýmy Jana Duška jak v jednotlivo­stech, tak v celku operují znamenitě, invenčně a trvale s protiklady: současnost prostupuje minulost, iluzivnost je prostředke­m k akcentován­í fiktivnost­i divadla, vizualizac­e stojí proti slovům a způsobem koláže formuje smysl.

Je to myšlení obrazem, které se podílí na významové výstavbě inscenace. V tomto duchu nutí tato říjnová premiéra spolu s premiérou Divadla Letí důrazně přemýšlet nad určitými znaky morálního stavu současnost­i, jež bychom možná mohli zahrnout pod pojem egotismu značícího zvýšené nekritické hodnocení vlastní osobnosti i intenzivní a nevybíravé sebeprosaz­ování s ohledem na vlastní prospěch. A to věru není málo v době maximální sebescénov­anosti.

Philip Ridley: Tajemná záře nad vilou

Autor je teatrolog

 ?? Ondřej Veselý (na masážním lehátku) v titulní roli Moli`erovy hry a Radek Valenta jako Sganarel. FOTO MARTIN ŠPELDA ?? Výsostně sebevědomý Juan.
Ondřej Veselý (na masážním lehátku) v titulní roli Moli`erovy hry a Radek Valenta jako Sganarel. FOTO MARTIN ŠPELDA Výsostně sebevědomý Juan.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia